SANATATE: Simptome de cancer pe care femeile le ignora

Indiferent de varsta pe care o avem, niciodata nu este prea tarziu sa invatam lucruri care ne pot salva viata. Iar unul dintre elementele educatiei pentru sanatate este interpretarea corecta a semnalelor pe care organismul ni le transmite atunci cand este in pericol. Cum cancerul face ravagii in intreaga lume, ar fi bine sa nu ignorati diversele simptome. Cancerul are sanse de vindecare cand este descoperit de timpuriu. E adevarat, poate sa nu fie nimic grav, dar n-ar fi mai bine sa aflati din timp, decat prea tarziu?
 
Scaderea in greutate
 
De cele mai multe ori femeile sunt incantate cand slabesc, fara sa se intrebe daca nu cumva este ceva in neregula cu ele. Dar nu va imbatati cu apa rece! Daca ati slabit brusc fara sa faceti nimic in acest sens (nu ati tinut o cura de slabire, nu ati facut miscare, masaj etc.), atunci nu e de bine. Prezentati-va urgent la medic. Cancerul se manifesta prin secarea, la propriu, a organismului.
 
Balonarea
 
Pentru femei, balonarea este un fenomen foarte des intalnit. Ciclul menstrual da balonare, anumite alimente dau balonare, insa daca aceasta balonare persista (dureaza mai bine de doua saptamani si o aveti in fiecare zi) e cazul sa mergeti la doctor. Unul dintre simptomele cancerului ovarian este balonarea. Daca este detectat la timp, cancerul ovarian are sanse foarte mari de vindecare.
 
Sangerari anormale

 
Femeile care intrate in premenopauza confunda aceste sangerari cu manifestarile menopauzei. Numai medicul poate decide acest lucru. Aceste sangerari pot fi determinate, din pacate, si cancerul endometrial. Tocmai de aceea, orice hemoragie aparuta intre menstre, dupa contact sexual sau dupa instalarea menopauzei trebuie analizata.
 
Modificari ale sanilor
 
Chiar daca nu se controleaza constant, femeile stiu multe despre sanii lor, astfel incat le este foarte usor sa-si dea seama daca a aparut vreo modificare de aspect, consistenta, de forma.  Daca observati orice lucru suspect, consultati medicul. Depistat in faze incipiente, cancerul la san este vindecabil.
 
Modificari ale pielii
 
Cancerul de piele este o forma foarte intalnita de cancer. Ca si cancerul la san, este vindecabil daca este depistat la timp. Trebuie sa urmariti daca oricare dintre alunitele pe care le aveti isi modifica forma sau daca se modifica in vreun fel pigmentarea pielii. In cazul in care aveti o suspiciune cat de mica, luati legatura cu medicul.
 
Dificultati la inghitire
 
Orice problema de inghitire ati avea trebuie sa luati legatura cu medicul. Disfagia, asa cum se numeste in termeni medicali aceasta problema, poate insemna esofagita, reflux gastroesofagian, dar si esofagul Barrett sau cancer esofagian.
 
Depresie insotita de dureri abdominale

 
Aceste doua simptome pot fi asociate cu cancerul pancreatic. Desi nu se stie exact ce legatura este intre depresie si cancerul pancreatic, statistic vorbind depresia este des intalnita in cazul acestei boli. Asa ca nu ezitati sa cereti parerea unui medic daca aveti aceste doua simptome.
 
Sange unde nu te astepti
 
Poate suna alarmant insa daca aveti sange acolo unde te astepti mai putin trebuie sa luati imediat legatura cu medicul: sange in scaun poate insemna cancer la colon, sange in urina s-ar putea traduce cu cancer la rinichi sau la vezica urinara. Sangele prezent in sputa poate indica un cancer la plamani, iar sangele prezent in varsaturi (are aspectul zatului de cafea) este asociat hemoragiilor digestive superioare.
 
Modificari ale cavitatii bucale
 
La orice modificare pe care o resimtiti in gura trebuie sa luati legatura cu medicul, in special daca sunteti fumatoare.
 
Indigestia
 
Foarte multe femei experimenteaza episoade de indigestie. De cele mai multe ori sunt inofensive, insa daca manifestarile sunt frecvente si aparent fara un motiv anume, luati legatura cu medicul. Aceste indigestii pot fi asociate cu cancer la stomac, gat sau esofag.
 
Durerea
 
Pe masura ce inaintam in varsta, durerea poate deveni ceva obisnuit. Daca te doare e un semn clar ca ai o problema, mai ales daca este o durere persistenta. Nu trebuie neaparat sa fie ceva letal, dar ca sa stati linistite trebuie sa consultati medicul.
 
Modificarea ganglionilor limfatici
 
Orice inflamare a nodulilor limfatici trebuie sa va alarmeze si sa mergeti la doctor. Nu e de gluma cu ei pentru ca orice afectiune care interactioneaza cu ganglionii limfatici poate fi periculoasa. Ca sa nu mai vorbim de cancer.
 
Oboseala cronica
 
Milioane de femei din intreaga lume se confrunta cu oboseala cronica din varii motive. Unul dintre cele mai periculoase este cancerul. Stadiile incipiente in unele forme de cancer precum cel de stomac, colon sau leucemie se manifesta prin oboseala cronica. Deci, cereti de urgenta sfatul medicul daca va confruntati cu aceste probleme.
 
Febra
 
Daca aveti febra fara sa aveti o cauza explicabila, trebuie sa luati legatura cu medicul. Febra poate fi asociata cu cancerul aflat in stadiul de metastaze, dar este intalnita si in stadii incipiente de cancer limfatic sau leucemie.
 
Tuse persistenta
 
Mai ales in cazul in care sunteti fumatoare, tusea persistenta poate insemna cancer. Tocmai de aceea este foarte important sa cereti sfatul unui medic daca nu scapati de tuse.
 
 


sfatulparintilor.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acuzație de tentativă de omor: Un bărbat violent din Botoșani va da socoteală în fața legii!

Friday, 20 September 2024

Conform cercetărilor polițiștilor, în ziua anterioară, în timp ce se afla într-un imobil de locuințe din municipiul Botoșani, pe fondul unui conflict, acesta ar fi lovit victim...

Evenimentele culturale și religioase de la Botoșani, desfășurate sub supravegherea jandarmilor!

Friday, 20 September 2024

Vineri, 19 jandarmi botoșăneni vor acorda sprijin Grupării de Jandarmi Mobile Bacău în cadrul misiunii de asigurare a ordinii și liniștii publice la meciul de fotbal dintre echipele F.C. B...

S-a urcat băut la volan: Polițiștii l-au oprit pe o stradă din Botoșani!

Friday, 20 September 2024

Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a refuzat recolatrea de p...