SANATATE - Rebela acnee

Dimineata, adolescenta cu ten de portelan a ramas blocata in fata oglinzii cand un nou Vezuviu i-a aparut pe obrazu-i subtire… "Cosuri", iritatii, noduli profunzi, puncte negre sau depozite pultacee… toate poarta acelasi nume: acneea vulgara sau juvenila.

Acneea este o afectiune cutanata intalnita frecvent in timpul pubertatii si adolescentei, atat la baieti, cat si la fete. Ea apare cu precadere la baieti, incepand cu varsta de 12-14 ani si poate persista mai multi ani, conducand, uneori, la cicatrici inestetice. Acneea are ca punct de plecare glandele sebacee si pilosebacee, dezvoltandu-se pe fondul seboreic al tenului gras.

Acneea este o eruptie foliculara caracterizata prin comedoane si papulo-pustule superficiale sau profunde. Deci, de cele mai multe ori, acneea se manifesta prin puncte negre sau albe de grasime sau doar prin cosuri rosii. Acestea apar din cauza suprainfectiei bacteriene si sunt localizate pe fata, gat, umeri, torace sau spate, fapt ce il poate complexa pe adolescent.


Cauze


Acneea juvenila apare pe un teren predispozant datorita variatiilor hormonale din perioada pubertatii, pe un ten asfixic, cu un exces de sebum, cand toxinele nu mai pot fi eliminate prin porii de la suprafata pielii. La aceasta contribuie si alimentatia excitanta, dulciurile concentrate, bauturile carbogazoase, condimentele de sinteza, grasimile solide, mezelurile, dar si lipsa de igiena faciala, stoarcerea neprofesionala a cosurilor, umiditatea si caldura crescuta, excesul de transpiratie, care pot favoriza aparitia acneei juvenile.


Tratament


Curatarea si spalarea eficienta a tenului cu apa si sapun antibacterial indeparteaza agentii externi poluanti, sebumul in exces, praful, celulele moarte, transpiratia si microorganismele, fapt ce reprezinta primul pas in preventia si tratamentul acneei. Acesta poate fi local, folosind diverse preparate topice sau general, cu antibiotice pe cale sistemica, in functie de severitatea acneei. Ca tratament adjuvant se pot folosi cu succes si ceaiurile depurative. Tratamentul local si general trebuie sa fie asociat si cu un stil de viata sanatos.

Tratamentul acneei juvenile se face la indicatia medicului si sub supraveghere medicala. In cazuri rebele, se poate apela si la colaborarea cu endocrinologul, ginecologul, chirurgul plastician si uneori, daca este nevoie, chiar la psiholog. De ce? Pentru ca uneori este nevoie si de o sustinere psihologica pentru evitarea stresului care poate induce sau intretine acneea, pentru reducerea complexului de inferioritate ce poate aparea din cauza aspectului inestetic sau pentru "cosmetizarea" deficitului de imagine ce se poate instala in viata tinerilor dornici de afirmare pe scena vietii sociale.

Vitaminoterapia si suplimentele alimentare trebuie sa contina carotenoizi, vitamine din complexul B, vitamina C, bioflavonoide, calciu, magneziu, crom si zinc, din surse naturale. Alaturi de tratamentul alopat instituit de specialist, fitoterapia este utila atat pentru uz intern, cu plante cu efecte depurative, diuretice sau uleiuri volatile, dar si extern, cu plante cu efect antiseptic, calmant si cicatrizant. Infuzia din musetel, salvie, cicoare, coada-soricelului, papadie, urzica, trei-frati-patati sau tecile de fasole contribuie, prin efectul detoxifiant, la tratarea eficienta a acneei. La acest arsenal pentru uz extern putem adauga si tinctura sau sprayul pe baza de propolis, pentru cicatrizarea mai rapida a leziunilor.

De retinut!

Acneea juvenila trebuie tratata de catre dermatologul la care medicul de familie isi trimite pacientul.


Profilaxia recomandata


O piele sanatoasa provine dintr-un corp sanatos, am putea parafraza un vechi proverb. Dieta va fi axata pe consumul multor fructe si legume proaspete, fibre, legume, seminte, pe consumul a cel putin doi litri de apa pe zi pentru o buna filtrare renala, ce este utila in eliminarea toxinelor. Varza alba, sfecla rosie, tomatele, salata verde si papadia sunt aliati veritabili in lupta cu acneea. Se exclud din alimentatie consumul de grasimi, mezeluri, prajeli, dulciuri rafinate si se evita consumul de alcool, tutun si drogurile.

Odihna activa, plimbarile in aer liber, miscarea fizica alternand cu relaxarea, dar nu in fata televizorului, pot face adevarate minuni in prevenirea acestei afectiuni. Se vor evita excesul de substante degresante si sapunurile obisnuite, regimurile alimentare drastice si fondurile de ten sau fardurile care aparent mascheaza estetic cosurile, dar asfixiaza tenul.


Dr. Cristina Anca Dascalescu,
medic specialist in medicina de familie, competenta in api-fitoterapie


 


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Schimbări în Legea învățământului pentru unii elevi: „Trebuie să fim mai serioși!”

astăzi, 16:50

Cu o deosebire: cine nu învață în timpul liceului Matematica intensiv, va da o probă mai simplă, un test scris care să le verifice noțiunile de bază. Profesoara de Matematică De...

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Fiecare vot contează, dragi botoșăneni!” (Video)

astăzi, 16:02

„ Am votat pentru o țară în care să fim mândri că trăim , alături de un lider care chiar știe ce înseamnă progresul și care, mai presus de toate, pune cetățeanul pe ...

Tineri din Botoșani, arestați după ce noaptea trecută au lovit grav un bărbat! (foto)

astăzi, 15:31

Din cercetări a reieșit faptul că aceștia, în noaptea de 23 spre 24 noiembrie 2024, în timp ce se aflau în scara unui imobil, din municipiul Botoșani, împreună cu victima...