SANATATE - Primul ajutor in cazul durerilor in piept!

Cauzele durerilor in piept sunt variate, putand fi determinate de probleme minore: indigestie sau stres, sau de serioase afectiuni medicale: atac de inima sau embolism pulmonar.

Cauzele specifice ale durerile in piept adesea sunt greu de interpretat, motiv pentru care iti oferim cateva informatii care sa te ajute sa iti dai seama cat de grave sunt durerile in piept, si cand necesita controlul medical de urgenta. 

Atac de inima

Atacul de inima apare cand artera, care furnizeaza oxigen la muschii inimii, se blocheaza. In general, un atac de inima, cauzeaza dureri in piept care inceteaza dupa cel mult de 15 nimute.

Atacul de inima poate fi si o afectiune asimptomanica, insa de cele mai multe ori persoanele afectate prezinta simptome ingrijoratoare cu ore, zile sau saptamani inainte.

Primul simptom in cazul atacului de inima este durerea in piept repetata, dar ameliorata prin odihna.

Simptome:
-presiune inconfortabila, o durere puternica in centrul pieptului care tine mai mult de 5 minute;
-durere raspandita la nivelul umerilor, gatului si bratelor;
-delir, lesin, transpiratie, greata si probleme de respiratie.
 
Daca o persoana are atac de inima:

1. Suna de urgenta la 112 si nu astepta mai mult de 5 minute ca simptomele atacului sa dispara. Daca nu ai acces la servicul medical de urgenta roaga un prieten, un vecin sau pe cine gasesti in cale sa te duca la cel mai apropiat spital de urgenta. Sa conduci singur/a pana la cel mai apropiat punct medical trebuie sa fie ultima alegere, deoarece nu numai ca esti expusa inca o data pericolului, ci si ceilalti trebuie sa suporte consecintele daca starea ta se agraveaza.

2. Aspirina poate impiedica coagularea sangelui. Cu toate acestea nu ar trebui sa iei o aspirina daca esti alergica la aceasta, daca ai probleme cu sangerarile sau daca preventiv medicul te-a sfatuit sa nu iei aspirina.

3. Nitroglicerina. Daca crezi ca faci un atac de inima si preventiv medicul ti-a prescris ca in aceasta situatie sa iei nitroglicerina, aceasta trebuie administrata imediat. Atentie: aceata poate fi administrata numai daca a fost prescrisa de medic, in caz contrar nu este recomandata.

4. Resuscitare cardiopulmonara. Daca suspectezi ca persoana care a facut atac de inima este in stare de inconstienta, un specialist medical ar face resuscitare cardiopulmonara, ceea ce trebuie sa faci si tu. Chiar daca nu cunosti aceasta metoda un dispecer sau un alt cadru medical se poate intructiona cum sa procedezi pana cand vin ajutoarele medicale.
 


Embolism pulmonar

Embolismul este o acumulare de materiale straine - adesea coagularea sangelui - care blocheaza artera. Tesuturile moarte apar cand tesuturile aprovizionate de artera blocata sunt lezate de pierderea brusca a sangelui.

Embolismul pulmonar descrie afectiunea care apare cand un cheag, de obicei, de la venele picioarelor sau pelvisului, se depoziteaza intr-o artera a plamanului.

Simptome:
-dureri in piept ascutite care apar si se inrautatesc cand respiri profund sau tutesti, adesea insotite de dificultate in respiratie;
-dificultate in respiratie brusca, inexplicabila si fara sureri;
-hipertensiune arteriala;
-anxietate si transpiratie excesiva.


Pneumonie cu pleurezie


Semnele si simptomele frecvente ale pneumoniei sunt durerile in piept insotite de frisoane, febra si tuse care poate detremina sa ai sange in saliva sau ca aceasta sa fie urat mirositoare.

Cand pneumonia apare cu o inflamatie la nivelul membranei care inconjoara plamanul (pleura), poti prezenta un disconfort considerabil cand inhalezi sau tusesti; aceasta afectiune este denumita pleurezie.

Unul dintre semenele pleureziei este acela ca durerea adesea se amelioreaza temporara daca incetezi sa mai respiri sau daca asezi ceva greu pe piept, pentru a se forma o presiune. Aceste solutii temporare nu raspund favorabil in cazul atacului de inima, cand trebuie sa suni de urgenta la 112. 

Cand este vorba numai de pleurezie, consultatia medicala de urgenta nu este necesara.

 

Dureri la nivelul peretelui pieptului

Una din cele mai comune si nevinovate forme de durere in piept este durerea localizata la nivelul peretelui pieptului. Un exemplu, de astfel de durere este costocondrita. Aceasta consta in durere si sensibilitate in si in jurul cartilajului care face legatura dintre coaste si stern.

Adesea, creand o presiune de cateva minute pe marginile sternului rezulta o sensibilitatate considerabila care se limiteaza la aceste zone mici.  Daca cu ajutorul degetului dublezi presiune pieptului, o cauza serioasa a durerii in piept, cum este atacul de inima, nu poate fi responsabila de durerea in piept.


Alte cauze ale durerilor in piept:
-musculatura pieptului incordata din cauza tusei excesive, exercitiilor;
-dureri musculare declansate de traume minore
-anxietate acuta cu ritm respirator marit;
-dureri de la tractul gastrointestinal, cum ar fi refluxul esofagian, durerea ulcerului digestiv, sau durerea cauzata de vezica biliara.  


TopSanatate

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Gigi Becali, după eșecul de la Botoșani: ”Mândria nu are scuze” / ”Mi-a dat Dumnezeu o palmă!” (Video)

astăzi, 08:41

FCSB a irosit, astfel, șansa de a avansa în primele 3 din campionat și rămâne pe locul 6 după 16 etape desfășurate în sezonul regulat al SuperLigii României. ”Ch...

La un pas de a rămâne fără case, pompierii au intervenit rapid și le-au salvat locuințele!

astăzi, 08:14

Două case au fost în pericol, noaptea trecută, după ce funinginea din coșul de fum s-a aprins.  S-a întâmplat în localitățile Iacobeni și Oneaga. Pompierii din c...

Calendar ortodox, 23 noiembrie: Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii; Sf. Ier. Amfilohie, Episcopul Iconiei, şi Grigorie, Episcopul Acragandelor

astăzi, 08:00

Sfântul Cuvios Antonie era de neam român şi s-a născut în 1628 la Ianina, în Munţii Pindului. A crescut în dreapta credinţă mergând de mic la sfânta bise...