SANATATE - Pepenele verde, un aliment-medicament!

Dieta cu pepene verde este o dietă plină de savoare, fiind benefică atât pentru sănătate, cât şi pentru frumuseţe. Este un diuretic natural, consumul lui duce la detoxifierea organismului, la scăderea în greutate.

În Evul Mediu seminţele de pepene verde zdrobite erau folosite în tratamentul diferitelor hemoragii, în febră sau ca antihelmintic (combaterea viermilor intestinali).

Fructele mature au un gust delicios, dulce, sunt suculente, aromate, iar seminţele sunt negre sau cafenii.

Miezul are un conţinut ridicat de zahăr, vitamine din categoriile B, C, caroten, substanţe minerale (potasiu, sodiu, magneziu, calciu, fier), pectine, aminoacizi, acid folic, celuloză. Seminţele conţin ulei gras, asemănător cu cel din nuca de migdal.

Este recomandat ca diuretic în bolile renale, deoarece nu numai că stimulează eliminarea lichidului din organism, dar şi regenerează ţesutul renal prin aportul de zaharuri.

De asemenea, curele cu pepene sunt benefice în tratamentul afecţiunilor hepatice, a vezicii biliare, dar şi anemiei. În medicina populară se cunoaşte faptul că pepenele ajută la eliminarea pietrelor renale şi înlătură riscul formării acestora. Pepenele conţine licopen, un antioxidant foarte puternic şi cucurbocitrin, cu rol în dilatarea vaselor de sânge şi reglarea tensiunii arteriale.

Consumul de pepene ajută digestia şi favorizează eliminarea colesterolului. Este un aliment probiotic, un bun stimulator imunitar prin vitamina C şi un bun reglator hormonal. Licopenul are proprietăţi anticangerigene, eliminând riscul cancerului de prostată.

Vitamina B6, găsită din belşug în pepenele verde, ajută sistemul nervos, prevenind stările de panică şi anxietatea. În acelaşi timp, este foarte des folosit în cosmetică, conţinutul bogat de vitamine şi substanţe benefice fac tenul mai tânăr şi mai viguros.

Coaja este şi ea bogată în substanţe benefice, printre care se numără siliciu şi clorofila.

În plus, şi seminţele au proprietăţi curative, ele ajutând la eliminarea calculilor biliari. Acestea sunt întrebuinţate şi în industria alimentară, din ele obţinându-se ulei.

Pepenele verde se poate consuma ca atare, dar poate fi utilizat şi pentru prepararea de gemuri sau siropuri. Pepenele murat este delicios şi se consumă în anotimpul rece.

În consecinţă. pepenele verde este un aliment-medicament, care întotdeauna ajută şi nu dăunează, indiferent de cantitatea consumată. (Dr. Violeta Cristea)

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Guvernul Bolojan nu va mai prelungi plafonarea prețurilor produselor de bază de la 1 octombrie!

astăzi, 18:15

Purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Ioana Dogioiu, a confirmat faptul că decizia de a nu prelungi plafonarea prețurilor produselor de bază de la 1 octombrie a fost luată fără opoziție &i...

Ministrul Apărării: „Dronele ruseşti care vor intra în spaţiul aerian al României vor fi doborâte. Ne vom proteja ţara”

astăzi, 17:00

Dronele rusești care vor pătrunde în spațiul aerian al României vor fi doborâte, a anunțat ministrul Apărării, Ionuț Moșteanu, precizând că autoritățile sunt î...

Homeschooling-ul ar putea deveni legal în România. Ministru: „Există în toate țările moderne”

astăzi, 15:41

Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că intenționează să reglementeze sistemul homeschooling în România, oferind astfel părinților care doresc această opțiune acces legal...