SANATATE - Pepenele verde, un aliment-medicament!

Dieta cu pepene verde este o dietă plină de savoare, fiind benefică atât pentru sănătate, cât şi pentru frumuseţe. Este un diuretic natural, consumul lui duce la detoxifierea organismului, la scăderea în greutate.

În Evul Mediu seminţele de pepene verde zdrobite erau folosite în tratamentul diferitelor hemoragii, în febră sau ca antihelmintic (combaterea viermilor intestinali).

Fructele mature au un gust delicios, dulce, sunt suculente, aromate, iar seminţele sunt negre sau cafenii.

Miezul are un conţinut ridicat de zahăr, vitamine din categoriile B, C, caroten, substanţe minerale (potasiu, sodiu, magneziu, calciu, fier), pectine, aminoacizi, acid folic, celuloză. Seminţele conţin ulei gras, asemănător cu cel din nuca de migdal.

Este recomandat ca diuretic în bolile renale, deoarece nu numai că stimulează eliminarea lichidului din organism, dar şi regenerează ţesutul renal prin aportul de zaharuri.

De asemenea, curele cu pepene sunt benefice în tratamentul afecţiunilor hepatice, a vezicii biliare, dar şi anemiei. În medicina populară se cunoaşte faptul că pepenele ajută la eliminarea pietrelor renale şi înlătură riscul formării acestora. Pepenele conţine licopen, un antioxidant foarte puternic şi cucurbocitrin, cu rol în dilatarea vaselor de sânge şi reglarea tensiunii arteriale.

Consumul de pepene ajută digestia şi favorizează eliminarea colesterolului. Este un aliment probiotic, un bun stimulator imunitar prin vitamina C şi un bun reglator hormonal. Licopenul are proprietăţi anticangerigene, eliminând riscul cancerului de prostată.

Vitamina B6, găsită din belşug în pepenele verde, ajută sistemul nervos, prevenind stările de panică şi anxietatea. În acelaşi timp, este foarte des folosit în cosmetică, conţinutul bogat de vitamine şi substanţe benefice fac tenul mai tânăr şi mai viguros.

Coaja este şi ea bogată în substanţe benefice, printre care se numără siliciu şi clorofila.

În plus, şi seminţele au proprietăţi curative, ele ajutând la eliminarea calculilor biliari. Acestea sunt întrebuinţate şi în industria alimentară, din ele obţinându-se ulei.

Pepenele verde se poate consuma ca atare, dar poate fi utilizat şi pentru prepararea de gemuri sau siropuri. Pepenele murat este delicios şi se consumă în anotimpul rece.

În consecinţă. pepenele verde este un aliment-medicament, care întotdeauna ajută şi nu dăunează, indiferent de cantitatea consumată. (Dr. Violeta Cristea)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

AJPIS Botoșani: Bani în conturi pentru alocații și indemnizații, începând de mâine!

astăzi, 17:15

La Botoșani există 57.656 beneficiari de alocații de stat pentru copii și indemnizații pentru creșterea copiilor. Suma totală plătită este de 36.126.498,54 de lei. Beneficiarii acestor sum...

Eduard Florescu părăsește echipa FC Botoșani: „Asta este viața noastră, a fotbaliștilor”

astăzi, 16:09

Eduard Florescu a părăsit FC Botoșani, acceptând oferta celor de la 𝐘𝐞𝐥𝐢𝐦𝐚𝐲 𝐒𝐞𝐦𝐞𝐲, formație clasată pe locul 6 în prima ligă din Kazahstan. La ...

În ce stare se află bărbatul salvat de pompieri de sub un mal de pământ!

astăzi, 15:01

Bărbatul, în vârstă de 50 ani, salvat de pompierii botoșăneni, după ce a fost prins sub un mal de pământ în localitatea Prisacani, este internat pe Secția de Anestezie ...