SANATATE - Pepenele verde, un aliment-medicament!

Dieta cu pepene verde este o dietă plină de savoare, fiind benefică atât pentru sănătate, cât şi pentru frumuseţe. Este un diuretic natural, consumul lui duce la detoxifierea organismului, la scăderea în greutate.

În Evul Mediu seminţele de pepene verde zdrobite erau folosite în tratamentul diferitelor hemoragii, în febră sau ca antihelmintic (combaterea viermilor intestinali).

Fructele mature au un gust delicios, dulce, sunt suculente, aromate, iar seminţele sunt negre sau cafenii.

Miezul are un conţinut ridicat de zahăr, vitamine din categoriile B, C, caroten, substanţe minerale (potasiu, sodiu, magneziu, calciu, fier), pectine, aminoacizi, acid folic, celuloză. Seminţele conţin ulei gras, asemănător cu cel din nuca de migdal.

Este recomandat ca diuretic în bolile renale, deoarece nu numai că stimulează eliminarea lichidului din organism, dar şi regenerează ţesutul renal prin aportul de zaharuri.

De asemenea, curele cu pepene sunt benefice în tratamentul afecţiunilor hepatice, a vezicii biliare, dar şi anemiei. În medicina populară se cunoaşte faptul că pepenele ajută la eliminarea pietrelor renale şi înlătură riscul formării acestora. Pepenele conţine licopen, un antioxidant foarte puternic şi cucurbocitrin, cu rol în dilatarea vaselor de sânge şi reglarea tensiunii arteriale.

Consumul de pepene ajută digestia şi favorizează eliminarea colesterolului. Este un aliment probiotic, un bun stimulator imunitar prin vitamina C şi un bun reglator hormonal. Licopenul are proprietăţi anticangerigene, eliminând riscul cancerului de prostată.

Vitamina B6, găsită din belşug în pepenele verde, ajută sistemul nervos, prevenind stările de panică şi anxietatea. În acelaşi timp, este foarte des folosit în cosmetică, conţinutul bogat de vitamine şi substanţe benefice fac tenul mai tânăr şi mai viguros.

Coaja este şi ea bogată în substanţe benefice, printre care se numără siliciu şi clorofila.

În plus, şi seminţele au proprietăţi curative, ele ajutând la eliminarea calculilor biliari. Acestea sunt întrebuinţate şi în industria alimentară, din ele obţinându-se ulei.

Pepenele verde se poate consuma ca atare, dar poate fi utilizat şi pentru prepararea de gemuri sau siropuri. Pepenele murat este delicios şi se consumă în anotimpul rece.

În consecinţă. pepenele verde este un aliment-medicament, care întotdeauna ajută şi nu dăunează, indiferent de cantitatea consumată. (Dr. Violeta Cristea)

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce il pun salvatorii sa faca, pe un marinar naufragiat

astăzi, 07:15

Un marinar, naufragiat de ani de zile pe o insulă pustie, vede cu mare încântare într-o zi o navă în depărtare şi o barcă apropiindu-se de ţărm... Nu după mult timp, b...

Calendar ortodox, 28 noiembrie: Sf. Cuv. Mărturisitor Arsenie de la Prislop; Sfântul Cuvios Mucenic Ştefan cel Nou; Sfântul Mucenic Irinarh

astăzi, 07:00

Cuviosul Părinte Arsenie s-a născut în ziua de 29 septembrie 1910, în satul Vața de Sus, din județul Hunedoara, primind la botez numele de Zian-Vălean. În casa părinților săi...

Buletinul cu cip complică viața românilor: Cetățenii, obligați să aducă dovada domiciliului la ghișeu. Nu există cititoare!

Thursday, 27 November 2025

Aproape 900.000 de români au ales până acum să treacă la noul card de identitate electronic, un act de dimensiunea unui card bancar care promite securitate sporită și acces la servici...