SANATATE - Pepenele verde, un aliment-medicament!
Stiri Botosani Monday, 3 August 2009 ActualitateÎn Evul Mediu seminţele de pepene verde zdrobite erau folosite în tratamentul diferitelor hemoragii, în febră sau ca antihelmintic (combaterea viermilor intestinali).
Fructele mature au un gust delicios, dulce, sunt suculente, aromate, iar seminţele sunt negre sau cafenii.
Miezul are un conţinut ridicat de zahăr, vitamine din categoriile B, C, caroten, substanţe minerale (potasiu, sodiu, magneziu, calciu, fier), pectine, aminoacizi, acid folic, celuloză. Seminţele conţin ulei gras, asemănător cu cel din nuca de migdal.
Este recomandat ca diuretic în bolile renale, deoarece nu numai că stimulează eliminarea lichidului din organism, dar şi regenerează ţesutul renal prin aportul de zaharuri.
De asemenea, curele cu pepene sunt benefice în tratamentul afecţiunilor hepatice, a vezicii biliare, dar şi anemiei. În medicina populară se cunoaşte faptul că pepenele ajută la eliminarea pietrelor renale şi înlătură riscul formării acestora. Pepenele conţine licopen, un antioxidant foarte puternic şi cucurbocitrin, cu rol în dilatarea vaselor de sânge şi reglarea tensiunii arteriale.
Consumul de pepene ajută digestia şi favorizează eliminarea colesterolului. Este un aliment probiotic, un bun stimulator imunitar prin vitamina C şi un bun reglator hormonal. Licopenul are proprietăţi anticangerigene, eliminând riscul cancerului de prostată.
Vitamina B6, găsită din belşug în pepenele verde, ajută sistemul nervos, prevenind stările de panică şi anxietatea. În acelaşi timp, este foarte des folosit în cosmetică, conţinutul bogat de vitamine şi substanţe benefice fac tenul mai tânăr şi mai viguros.
Coaja este şi ea bogată în substanţe benefice, printre care se numără siliciu şi clorofila.
În plus, şi seminţele au proprietăţi curative, ele ajutând la eliminarea calculilor biliari. Acestea sunt întrebuinţate şi în industria alimentară, din ele obţinându-se ulei.
Pepenele verde se poate consuma ca atare, dar poate fi utilizat şi pentru prepararea de gemuri sau siropuri. Pepenele murat este delicios şi se consumă în anotimpul rece.
În consecinţă. pepenele verde este un aliment-medicament, care întotdeauna ajută şi nu dăunează, indiferent de cantitatea consumată. (Dr. Violeta Cristea)
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Cristina Lăcătușu, candidata USR la Camera Deputaților, rezolvă prin lege problema Centrului Vechi: Amenzile neachitate se plătesc cu muncă în folosul comunității!
Candidata Uniunii Salvați România la Camera Deputaților va susține în Parlament un proiect de lege privind transformarea automată a amenzilor pentru tulburarea ordinii și liniștii pu...
După tragedia provocată de șoferul din Botoșani: Multă tristețe în Siret și localitățile din jur pentru tinerii Rudolf și Tudor și instructorul auto morți pe E 85!
Cazul celor trei suceveni morți în teribilul accident rutier de sâmbătă de pe E 85, de la Grănicești, a îndoliat orașul Siret și localitățile din jur, unde foarte mult...
Încă o inițiativă legislativă a deputatului Alexandra Huțu a fost adoptată de Parlament și devine lege! (Video)
Este vorba despre inițiativa legislativă pentru instituirea zilei de 24 august ca Ziua Prizonierilor de Război Români pe care deputatul social-democrat Alexandra Huțu depus-o în Parlam...
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici