Sanatate: La ce este bună zeama de tărâţe de grâu

Cand se macina boabele de grau, invelisul ramane ceva mai mare si se separa prin cernere. Rezulta, in acest fel, pe de o parte faina, pe de alta parte tarata, care in vremuri de demult era folosita ca hrana pentru animalele din gospodarie si la fabricarea borsului. In nevoia lor de a-si trata bolile de care sufereau, oamenii au folosit tarata ca leac pe cand medicamentele de sinteza inca nu se produceau.

Astfel, s-a constatat ca datorita compozitiei, taratele au numeroase proprietati terapeutice: regleaza digestia, sunt emoliente, laxative, nutritive, remineralizante, reconfortante, tonic general. Tarata este foarte bogata in vitaminele din grupul B, cu exceptia vitaminei B12, minerale, sodiu, potasiu, magneziu, calciu, si aminoacizi.

Apa de tarate este un detoxifiant excelent. Ca sa obtii un litru de apa de tarate, toarna un litru si jumatate de apa plata peste opt linguri de tarate si lasa vasul acoperit, peste noapte, timp de opt, zece ore. Dimineata separi zeama de tarate si lichidul rezultat se bea peste zi. E bine ca apa de tarate sa nu se pastreze de pe o zi pe alta.

Cura cu zeama de tarate sa nu dureze mai mult de o saptamana. Tarata ramasa poate fi consumata la micul dejun cu lapte, iaurt sau miere de albine cu conditia ca in ziua respectiva sa se manance foarte putina paine.

Apa de tarate, putin incalzita, nu mai mult de temperatura corpului, poate servi ca leac impotriva constipatiei. Doua, trei lingurite de tarate puse intr-un pahar de apa plata si lasate cateva minute, potolesc, pe data, diareea.

In caz de raceala si tuse, se inmoaie tarate in apa fierbinte si se pun pe pieptul bolnavului dupa ce, in prealabil, pielea a fost unsa cu grasime de porc, unt sau ulei. La acest procedeu sa se apeleze, de preferinta, seara, si bolnavul sa nu mai iasa din casa pana a doua zi.

"Zabalutele" sunt crapaturi care apar la coltul buzelor din cauza unui aparat dentar prost adaptat sau a infectiei. De cele mai multe ori, tratamentul extern medicamentos nu da niciun rezultat, deoarece este ignorata principala cauza: lipsa vitaminei B2. O cura de doua, trei saptamani cu tarate care mustesc de vitamina B, doua lingurite de tarata intr-un pahar cu apa plata, usor incalzita, vindeca "zabalutele" fara sa mai fie nevoie de medicamente. Pentru ca sunt cam inecacioase, copiilor li se poate da zeama de tarate, care are acelasi efect.

Apa de tarate are darul de a curate pielea in profunzime, de a-i reda stralucirea si tineretea, de a o catifela. Si astazi exista medici care cunoscand puterea tamaduitoare a taratei, recomanda mamelor sa faca baie cu apa de tarate nou-nascutului pentru curatarea pielii.

Si, daca nou-nascutului baia cu apa de tarate ii face bine, cu siguranta, face acelasi lucru se intampla si la maturitate ,daca exista persoane care cred si accepta sa faca doua, trei bai, macarl a schimbare de anotimp.

(Silvia Holotiuc)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zeci de persoane din Botoșani au raportat la ANAF venituri din meditații!

astăzi, 19:51

Valoarea netă cumulatăa acestora se ridică la peste 169 de milioane de lei, potrivit edupedu.ro. Conform datelor transmise de ANAF, cele mari venituri nete din meditații, declarate de profesori, a...

Botoșăneni pasionați de șah, câștigători în competiția „Cupa Botoșani” la șah rapid!

astăzi, 18:45

În cadrul Open A, turneu omologat de Federația Română de Șah și FIDE (Federația Internațională de Șah), au concurat 71 de jucători, legitimați la 23 de cluburi din 9 județe. Com...

Miniconcert de muzică tradițională rromă, susținut de deținuți ai Penitenciarului Botoșani!

astăzi, 17:45

Acest proiect îndrăzneț a urmărit facilitarea procesului la reintegrare și la valorizare a talentelor celor care, cu dedicare față de tradiții și muzică specifică etniei lor, au c&acir...