SĂNĂTATE: Fără jenă despre constipaţie

Constipaţia este o tulburare care apare la un număr din ce în ce mai mare de persoane. Deşi se manifestă cu preponderenţă la femei şi la vârstinici, nimeni nu este ocolit. Nu e om pe lumea asta care să nu fi avut cel puţin un episod de constipaţie în viaţa lui. Potrivit datelor statistice, Franţa înregistrează nu mai puţin de 10 milioane de pacienţi înregistraţi cu constipaţie cronică. În Germania, o treime din populaţie se confruntă cu această problemă, iar în Statele Unite sunt in jur de 4 milioane.

Având în vedere numărul mare de persoane care au această tulburare digestivă, nu e de mirare că au apărut tot feluri de mituri despre constipaţie şi despre tratarea ei.

Mitul 1 despre constipaţie: Trebuie să ai mişcări intestinale în fiecare zi

Ce este "normal" pentru o persoană, nu este la fel de normal şi pentru alta. Sunt persoane care au scaune de trei ori pe zi şi oameni care au de trei ori pe săptămână. Despre constipaţie se poate vorbi atunci când există mai puţin de trei scaune pe săptămână. Cereţi sfatul medicului dacă vă confruntaţi cu o constipaţie mai mult de două săptămâni.

Mitul 2 despre constipaţie:Dacă nu elimini scaunul se eliberează toxine care duc la probleme de sănătate

Este împământenită această idee că organismul absoarbe substanţele toxice din scaun şi că de aici pot apărea probleme precum artrita, astmul sau cancerul de colon. Însă niciun studiu nu a descoperit ă legătură clară între ele. După cum nici faptul că laxativele, clismele sau substanţele care curăţă colonul ajută la prevenirea cancerului de colon sau a altor boli nu este 100% sigur.

Mitul 3 despre constipaţie: Ai nevoie de mai multe fibre dacă eşti constipat

Să creşti volumul fibrelor din dieta ta te poate ajuta să combaţi constipaţia. Însă dacă vorbim despre constipaţie cronică, atunci trebuie să verifici care este cauza. Poate fi o funcţionare slabă a glandei tiroide sau chiar diabet. Poate fi rezultatul unui atac cerebral, un efect advers al vreunui medicament  sau chiar al îmbolnăvirii de Parkinson. În cazuri foarte rare, constipaţia poate fi semnalul unor boli precum cancerul colo rectal sau boli autoimune. Consultă de urgenţă medicul dacă constipaţia persistă mai mult de două săptămâni sau ai scaune cu sânge, dacă slăbeşti inexplicabil sau ai dureri în timpul mişcărilor intestinale.

Mitul 4 despre constipaţie: Lactatele te pot constipa

Este o certitudine, dacă eşti intolerant la lactoză. Cercetătorii au descoperit o legătură între intoleranţa la lactoză şi constipaţia la copii. Cere sfatul medicului dacă vezi că şi cantităţile mici de lactate duc la constipaţie.

Mitul 5 despre constipaţie: Guma de mestecat se poate lipi

Este adevărat, dar numai în cazuri rare. Trebuie să înghiţi o cantitate mare de gumă sau bucăţi mai mici în perioade foarte scurte de timp care se pot aduna şi bloca tractul digestiv. Iar dacă alături de gumă se înghit şi alte obiecte nedigerabile, acest blocaj duce la constipaţie. Însă, cei mai mulţi dintre oamenii care s-au confruntat cu un astfel de blocaj au scăpat repede de el fără alte complicaţii. Să înghiţi din când în când o tabletă de gumă este inofensiv.

Mitul 6 despre constipaţie: Vacanţele constipă

Călătoriile schimbă rutina zilnică şi mai ales dieta, ceea ce contribuie la apariţia constipaţiei. Evită deshidratarea, mai ales dacă ai un zbor cu avionul. Nu sta într-un loc în timp ce aştepţi avionul, fă mişcare, iar dacă conduci, fă opriri dese pentru a te dezmorţi. Chiar dacă eşti în concediu, fă exerciţii fizice, limitează consumul de alcool şi mănâncă multe fructe şi legume.

Mitul 7 despre constipaţie: Starea de spirit afectează regularitatea scaunului

Deşi pare greu de crezut, depresiile pot duce la constipaţie. Îţi va fi mai bine dacă reduci stresul prin meditaţie, yoga, tehnici de relaxare. Presopunctura sau masajul shiatsu pot ajuta, de asemenea. Chiar şi masarea abdomenului poate ajuta la relaxarea muşchilor şi la startul mişcărilor intestinale.

Mitul 8 despre constipaţie: Nu e nici o problemă dacă te abţii

De multe ori eşti atât de ocupat sau presat sau pur şi simplu ţi-e jenă să te duci în altă parte la toaletă atunci când simţi nevoia. Însă dacă ignori necesităţile fiziologice nu numai că îţi va creşte disconfortul, însă poate agrava şi constipaţia. De fiecare dată când natura te cheamă, răspunde!

Mitul 9 despre constipaţie: Medicamentele te constipă

Este adevărat. Unele medicamente precum cele pentru durere, depresie, tensiune arterială mare, Parkinson sunt asociate cu constipaţia. La fel şi creşterea nivelul de fier sau calciu în organism. Cere sfatul medicului de fiecare dată când ai îndoieli asupra unui medicament.

Mitul 10 despre constipaţie: Prea puţine fibre în alimentaţie duc la constipaţie

Aşa cum spuneam mai sus, prea multe fibre nu înseamnă neapărat că fac bine problemelor de constipaţie. Nici extrema cealaltă, prea puţine fibre, nu este indicată. Ca să fii sigur că ai un nivel optim de fibre în alimentaţie, limitează-te la 20 de grame de fibre pe zi. Mănâncă fructe şi legume, elimină din alimentaţie orezul alb, pâinea şi pastele cu cereale integrale. Pentru a evita gazele şi balonarea, creşte treptat nivelul de fibre din alimentaţie. Apa ajută fibrele să se digere, aşa că bea în plus 2-4 pahare de apă pe zi. Nu te aştepta la rezultate peste noapte, abia după câteva zile tranzitul intestinal îşi va relua cursul normal.

 
sfatulparintilor.ro
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au apărut primele rezultate în urma protestelor polițiștilor împotriva Ordonanței „trenuleț”!

astăzi, 13:49

Aceștia au protestat împotriva prevederilor controversate ale Ordonanței „trenuleț” în mai multe orașe din țară, protestele fiind marcate de cereri pentru recunoașterea ...

Vești proaste pentru fermieri: Dezechilibru total pe piața îngrășămintelor!

astăzi, 11:42

Piața îngrășămintelor agricole se confruntă cu un dezechilibru profund, caracterizat de creșteri alarmante ale prețurilor, alimentate de factori economici globali și regionali. În ...

Schimbări în documentele de identitate ale românilor, începând din acest an!

astăzi, 10:15

Viza de flotant este un document important pentru persoanele care locuiesc temporar într-o altă locație decât cea de domiciliu. În 2025, procesul de obținere a vizei rămâne...