SANATATE: Dureri si simptome pe care nu ar trebui sa le ignori - afla ce inseamna ele

Aproape fiecare om simte din cand in cand cate o durere fizica. Multe trec adesea de la sine sau cu un tratament. Unele dureri insa se inrautatesc pe masura ce trece timpul, putand semnala o problema care ar putea fi destul de grava.

In aceste cazuri, daca nu mergi la un medic o faci pe riscul tau. Oricat de neplacut ar fi sa intri intr-un spital sau intr-un cabinet medical este mult mai bine atat pentru tine (si ca suferinta si ca bani cheltuiti), cat si pentru medic sa tratezi o afectiune din timp. How Stuff Works te invata ce dureri si alte simptome sa nu ignori.

1. Dureri in piept, intr-un umar sau in maxilar

Durerea in piept este destul de cunoscuta ca semn al unui atac de cord, dar acesta nu este singurul simptom al unei astfel de probleme, uneori chiar putand lipsi. Spre exemplu, o durere brusca de maxilar poate indica de asemenea un atac de cord. De asemenea, durerea provocata de un atac de cord mai poate sa apara si intr-un umar, intr-un brat, in abdomen sau gat.

Daca simti brusc durere intr-un umar sau in zona maxilarului, mai ales daca ai risc crescut de boli de inima - cum ar fi istoric familial, opreste-te din ceea ce faci, alerteaza pe cineva si cauta ingrijire medicala.

2. Durere de mijloc

Aceasta durere este una dintre cele mai comune, fapt care duce si mai mult la ignorarea ei. Ea poate semnala insa probleme la rinichi (pietre, o infectie sau chiar o tumora), acesta fiind inca un motiv sa verifici intotdeauna cauza unei asemenea dureri. In plus, problemele de spate se pot croniciza daca sunt lasate netratate.

3. Durere abdominala severa

Daca ai mancat un aliment mai vechi si simti disconfort la nivelul abdomenului este limpede care este cauza. Insa o durere in aceasta zona poate indica si probleme mai grave, cum ar fi o afectiune la rinichi, plamani sau uter.

Durerea in partea dreapta inferioara poate indica faptul ca apendicele este inflamat, iar asta inseamna ca trebuie indepartat curand.

Durerea in partea dreapta superioara poate semnala o problema la vezica biliara, iar durerea in partea de sus a abdomenului (impreuna cu durere in partea de sus a spatelui) poate fi un semn de pancreatita.

De asemenea, o durere abdominala poate indica un blocaj intestinal, care trebuie cat mai curand tratat, sau mai poate avea legatura cu o hepatita.

Daca ai o durere abdominala inexplicabila, recurenta sau brusca, indicat ar fi sa ceri imediat parerea unui medic.

4. Dureri de gambe

Desigur, acestea pot sa apara lesne dupa ce ai alergat mult sau ai facut alt efort fizic prelungit care a solicitat gambele. Insa o durere la nivelul lor mai poate sa apara si din cauza unei probleme care poate fi periculoasa daca este netratata. Este vorba de tromboza venoasa profunda, caracterizata prin formarea unor cheaguri de sange care blocheaza circulatia sangelui, ducand la inflamatie locala.

Daca un cheag se deplaseaza poate ajunge sa blocheze chiar o artera din plamani sau creier, deteriorand plamanii sau cauzand un accident vascular cerebral. Acest lucru nu se intampla frecvent, dar se poate intampla si poate fi chiar mortal.

Persoanele care sufera de tromboza venoasa profunda si care sunt supraponderale sau fumeaza ar trebui sa faca schimbari in stilul de viata - adica sa renunte la fumat si sa mai slabeasca, avand in vedere ca acesti doi factori cresc severitatea bolii mentionate.

5. Arsura, amorteala si furnicaturi in maini sau picioare

Daca ti-ai tinut picioarele incrucisate prea mult timp probabil ai simtit furnicaturi aproape dureroase din cauza reducerii circulatei sangvine. Aceste furnicaturi dispar la scurt timp dupa ce te-ai ridicat si te-ai miscat putin.

Daca insa simti furnicaturi in maini sau picioare fara sa ti le fi tinut intr-o pozitie incomoda, ar putea fi un semn de deteriorare a unui nerv. Furnicaturile, amorteala si senzatia de arsura indica neuropatie periferica - o afectiune ce poate avea mai multe cauze si care trebuie tratata, mai ales ca, in caz contrar, poate provoca si alte probleme.

6. Durere testiculara

Aceasta durere nu trebuie ignorata, deoarece adesea indica o afectiune care se poate inrautati (hernie, cancer etc). Daca ai primit recent o lovitura in acea zona, atunci durerea ar putea sa dispara in zilele urmatoare, insa, daca nu a fost vorba de o lovitura si simti brusc durere testiculara, este important sa stii ca, netratata, poate duce chiar si la pierderea unui testicul.

7. Durere de cap perceputa ca un trasnet

Durerile de cap sunt foarte comune si, adesea, trec de la sine sau cu un analgezic. Insa o durere ce te face sa o simti ca si cum ar fi un trasnet poate fi un semn al unor probleme serioase. Daca simti o durere care aproape te orbeste poate fi un simptom al unui accident vascular cerebral sau al unui accident ischemic tranzitoriu (AIT).

Pe langa o astfel de durere, alte semne ale tipurilor de accidente mentionate implica dificultati cognitive sau neurologice, cum ar fi tulburari de vorbire sau de mers (oamenii in cauza pot chiar sa cada in timp ce stau in picioare sau merg).

Accidentul ischemic tranzitoriu (adesea numit si mini-accident vascular cerebral) mai este caracterizat si prin ameteli, probleme de vedere temporare sau pur si simplu dificultate in a tine un pix in mana. Ambele afectiuni necesita atentie medicala de urgenta.

8. Durere pelviana in timpul actului sexual

Boala inflamatoare pelviana are adesea ca simptom o durere sau un disconfort in regiunea pelvisului in timpul actului sexual. Afectiunea este practic o infectie bacteriana la nivelul uterului sau al trompelor uterine, care poate duce chiar si la infertilitate. Lasata netratata, infectia se poate raspandi in sange sau in diverse tesuturi ale corpului, iar daca o trompa este infectata si nu este tratata poate plesni.

Durerea poate sa nu fie severa si poate fi insotita de simptome ca urinare frecventa si durere abdominala. Depistarea timpurie este de preferat mai ales ca, in cazul in care este descoperita prea tarziu, poate fi nevoie de interventie chirurgicala. Totodata, si chisturile ovariene pot cauza durere pelviana.

9. Durere persistenta de articulatii

Osteoartrita este o cauza comuna a durerilor de articulatii, dar nu este singura. Inflamarea incheieturilor si senzatia de rigiditate pot sa apara si din pricina lupusului (afectiune care este caracterizata si prin oboseala, pierderi de par si febra).

De asemenea, si hepatita se poate manifesta uneori prin astfel de dureri, ca si pojarul sau varicela. In plus, poate fi vorba de artrita reumatoida, care necesita tratament cat mai din timp pentru a fi limitate deteriorarile la nivelul tesuturilor.

10. Dureri vagi, inexplicabile, la intamplare

O durere a carei cauza nu poate fi depistata cu ajutorul razelor X sau RMN-ului poate fi provocata de fibromialgie, o boala care afecteaza mai multe femei decat barbati. Aceasta este caracterizata printr-o sensibilitate crescuta la presiune fizica sau durere si adesea implica probleme de somn. Fibromialgia este tratabila, dar inca mai este nevoie de multe cercetari, fiind o boala relativ noua.

De asemenea, in mod neasteptat, si depresia poate cauza dureri vagi, inexplicabile, in diferite parti ale corpului. Pot fi, spre exemplu, dureri de spate, de cap sau poate fi observata o sensibilitate crescuta la durere. Tratamentul pentru depresie indeparteaza de regula si durerile cauzate de ea.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Companiile de furnizare ale Grupului PPC în România fuzionează

astăzi, 11:00

În data de 31 decembrie 2024, companiile de furnizare PPC Energie și PPC Energie Muntenia, parte din Grupul PPC în România, au fuzionat. Unificarea companiilor de furnizare în...

Ciolacu cere miniștrilor să vină cu propuneri de restructurare a tuturor posturilor nejustificate!

astăzi, 10:50

Premierul Ciolacu a solicitat miniștrilor să includă în propunerile de buget pentru 2025 propuneri de restructurare a tuturor posturilor nejustificate, atât în administrația...

Atenționare MAE pentru cei care vor să călătorească în Italia!

astăzi, 10:20

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Italia că vineri,10 ianuarie, între orele 0...