SANATATE: Cum ne pregatim pentru o interventie chirurgicala?

Gandul ca trebuie sa ne supunem unei interventii chirurgicale poate fi, de multe ori, infricosator. Inaintea unui asemenea eveniment vizualizam, parca, consecintele dezastruoase. Aceasta stare poarta numele de angoasa preoperatorie, reactia fiind una fireasca. Cu toate acestea exista o serie de pasi care trebuie indepliniti inaintea supunerii unei interventii chirurgicale. Odata parcurse, aceste etape pot diminua considerabil starea de anxietate premergatoare operatiei.

Dr.Victor Radu, medic primar chirurgie generala si laparoscopica in cadrul Life Memorial Hospital, sfatuieste pacientii sa tina cont de cateva etape premergatoare deciziei de a urma o interventie chirurgicala.

Informarea

Inainte de luarea unei decizii privitoare la programarea unei interventii chirurgicale, pacientul trebuie sa fie cat mai bine informat asupra afectiunii de care sufera (cauzele si mecanismul de aparitie a bolii, posibilitatile terapeutice existente, avantajele si dezavantajele acestora, etc).

Internetul este un bun punct de plecare, mai ales daca se acceseaza site-uri medicale cuprinzand informatii pertinente, specializate, dar formulate pe intelesul publicului larg. Totusi informatia electronica nu poate sa o inlocuiasca pe aceea oferita de medicul curant pe parcursul consultatiei.

Consultatia

Problema medicala actuala va fi examinata si evaluata. Va fi deasemenea investigat istoricul medical, afectiunile asociate, medicatia curenta, pentru a se stabili daca pacientul este un bun candidat pentru un anumit tip de interventie chirurgicala. Pacientul va fi informat asupra procedeului operator, asupra beneficiilor si riscurilor interventiei chirurgicale, precum si asupra metodelor alternative de tratament si va avea posibilitatea sa puna intrebari, astfel incat in urma consultatiei sa-si stabileasca asteptari realiste referitoare la tratamentul pe care urmeaza sa-l efectueze.

Planul terapeutic

Tot in decursul primei consultatii se va stabili un plan terapeutic, care va include investigatiile preoperatorii, tratamentul chirurgical propriu-zis, precum si ingrijirile postoperatorii.

•Investigatii inainte de operatie. Preoperator se recomanda efectuarea unor analize uzuale de sange (hemoleucograma, grup sangvin si Rh, VSH, uree si creatinina serica, transaminaze serice, coagulograma), utile pentru a evalua statusul biologic al pacientului. De rutina va fi investigata si functia inimii, cu ajutorul unei electrocardiograme. In functie de tipul afectiunii si al interventiei chirurgicale programate, vor fi recomandate investigatii specifice: ecografie, radiografie, CT sau RMN, etc. Uneori sunt necesare consulturi interdisciplinare, care au rolul de a intregi planul terapeutic (de ex. consultul unui nutritionist pentru pacientii diabetici. Toti pacientii care necesita anestezie generala vor fi examinati preoperator de medicul anestezist;

•Spitalizarea. In functie de complexitatea interventiei chirurgicale se poate opta pentru o spitalizare de zi (situatie in care pacientul va fi supus interventiei chirurgicale, fiind ingrijit cateva ore postoperator, pana cand starea generala permite externarea in aceeasi zi) sau pentru o spitalizare de una sau mai multe zile (situatie in care, dupa interventia chirurgicala pacientul va fi monitorizat initial in sectia de terapie intensiva, fiind ulterior transferat in rezerva de pe sectia de chirurgie);

•Operatia. In ziua operatiei pacientul va fi internat. Pregatirea preoperatorie include manevre specifice (abordul unei linii venoase, monitorizarea TA si a pulsului, eventual administarea unei medicatii anxiolitice, de linistire, care sa inlature stress-ul perioperator);

•Ingrijiri postoperatorii. Pe toata durata spitalizarii pacientii beneficiaza de ingrijire medicala 24 ore din 24, asigurata de liniile de garda. Supravegherea postoperatorie continua si specializata, ca si posibilitatea efectuarii unei game foarte largi de investigatii paraclinice permite interventia prompta si rezolvarea rapida a eventualelor complicatii postoperatorii.
La finalul operatiei inciziile vor fi pansate. Pansamentul va fi schimbat periodic pe o perioada de 7-14 zile, in general pana la suprimarea firelor de sutura. Postoperator pacientul poate simti un anumit grad de disconfort local, care insa este controlat de medicatia antiinflamatorie si antialgica administrata.

Recuperarea postoperatorie difera in functie de tipul interventiei chirurgicale si de particularitatile fiecarui organism, reintegrarea in activitatile socio-profesionale fiind posibila dupa cateva zile. Se recomanda evitarea efortului fizic intens pe perioade variabile in functie de afectiunea tratata.

 

Redactia MedLive.ro
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevii de la „A.T. Laurian” Botoșani, alături de pompieri și paramedicii Smurd! (Foto)

astăzi, 13:50

Elevii au petrecut câteva ore alături de pompierii și paramedicii SMURD, dornici să învețe cum pot face diferența în momente critice. Aceștia au fost interesați să descopere ...

Marius Budăi îl întreabă pe Iftime cum poate să ceară votul cetățenilor la parlamentare după ce le-a vândut repartitoare la suprapreț! (Video)

astăzi, 12:45

Deputatul PSD Marius Budăi a revenit cu o nouă întrebare adresată președintelui PNL Botoșani, Valeriu Iftime, care a refuzat până acum să răspundă la întrebările PSD privin...

Ludovic Orban și-a retras candidatura la preşedinţie!

astăzi, 12:20

Dezabaterea moderată de jurnaliștii Liliana Ruse și Cosmin Prelipceanu fusese programată pentru a-i reuni pe toţi candidaţii la alegerile prezidenţiale de pe 24 noiembrie 2024. Se pare, î...