SANATATE - Culori indicatoare de boli

Aspectul roşiatic al urinei poate anunţa piatră la rinichi, cel tulbure arată o infecţie, iar cel maroniu o boală hepatică. Prezenţa sângelui în urină este cel mai important semnal de alarmă care, de cele mai multe ori, indică un cancer la vezică sau la rinichi.

"Majoritatea pacienţilor cu formaţiuni tumorale au avut antecedente de urină cu sânge. Din păcate, medicii de familie sau din alte specialităţi îi tratează cu antibiotice şi-i trimit acasă, când de fapt ei ar trebui să facă, pe lângă un sumar de urină şi urocultură, şi o ecografie", spune Ambert Valentin, medic urolog la Spitalul Burghele din Bucureşti, citat de Romania Libera.

Situaţia este cu atât mai gravă la persoanele care prezintă cheaguri de sânge în urină. "Patologia tumorală s-a mutat de la vârstnici la tineri de 20-30 de ani, din cauza tutunului, a coloranţilor din mâncare sau a mediului de lucru. Mulţi medici de familie cred că pacienţii sunt prea tineri pentru a suferi de tumori şi-i trimit acasă, ceea ce face să se piardă timp preţios din punerea diagnosticului", mai spune medicul, conform aceleiasi surse.

Medicamentele, sfecla roşie şi sucurile modifică urina

Sângele în urină mai poate apărea şi la persoanele care suferă de pietre la rinichi. La aceşti bolnavi, colorarea urinei în roşu apare frecvent în urma unui efort, precum un meci de tenis sau de fotbal. "Ca să se întâmple asta însă, trebuie să fie un calcul mare care nu a fost supravegheat, dar majoritatea pacienţilor ştiu că suferă de aşa ceva. De asemenea, dacă urinezi sânge după o durere de rinichi, în 90% din cazuri este vorba de litiază renală", spune Ambert Valentin.

Culoarea roşiatică a urinei poate fi  cauzată însă şi de anumite antiinflamatoare, precum algocalminul, fenomen care dispare după încetarea tratamentului. "Furazolidonul colorează urina în oranj, iar albastrul de metilen în verde-auriu", spune Mircea Penescu, medic nefrolog la Spitalul de Nefrologie Carol Davila" din Bucureşti. Urina de culoare roşie mai poate fi cauzată şi de consumul anumitor alimente, precum sfecla roşie, sau a sucurilor ce conţin coloranţi artificiali. "În funcţie de coloranţi, urina poate deveni galben închis. Şi dulciurile cu coloranţi artificiali pot modifica aspectul urinei", explică Valeriu Lucan, medic urolog la Institutul de Urologie şi Transplant Cluj.

Alte semne: deshidratarea şi spargerea hematiilor

Urina tulbure ca zeama de varză poate indica o infecţie puternică, situaţie în care trebuie să mergeţi la medic pentru un sumar de urină şi urocultură. "Urina închisă la culoare poate să fie cauzată şi de spargerea hematiilor", adaugă Mircea Penescu.

Deshidratarea este un alt motiv pentru care urina îşi schimbă culoarea. "Diabeticii care nu se hidratează suficient pot ajunge în comă diabetică. Când observă că urina e intens colorată zile la rând este bine să bea mai multe lichide. De asemenea, când diabetul este dezechilibrat, cu glicemia mare, apar urinări frecvente, în cantităţi mari, iar dacă pacientul se hidratează corespunzător, urina e diluată cum trebuie", explică Eduard Adamescu, medic diabetolog la Spitalul Malaxa din Bucureşti. În plus, mai există modificările date de concentraţia urinei care se observă dimineaţa din cauză că a stagnat peste noapte.

Urocultura

Proba pentru analize se dă dimineaţa, din prima urină, pentru că aceasta şi implicit numărul de microbi pe unitatea de volum sau ciupercile se concentrează în vezică.

În plus, prima urină este mai acidă şi celelalte elemente, precum cilindrii, celulele sau cristalele, sunt mai concentrate.

"Nu se recoltează primul jet de urină pentru că acesta spală uretra şi nu ne interesează ce e acolo, ci ce se găseşte în rinichi", spune Cristian Serafinceanu, conferenţiar la Facultatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", din Bucureşti, conform cotidianului Romania Libera.

 



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tineri din Botoșani, arestați după ce noaptea trecută au lovit grav un bărbat! (foto)

astăzi, 15:31

Din cercetări a reieșit faptul că aceștia, în noaptea de 23 spre 24 noiembrie 2024, în timp ce se aflau în scara unui imobil, din municipiul Botoșani, împreună cu victima...

Patru botoșănence care încercau să vândă parfumuri, lăsate fără marfă!

astăzi, 15:00

Polițiștii de la Gura Humorului, care acționau miercuri în cadrul acțiunii ”Blocada”, au luat urma, în centrul orașului, unor femei care nu erau din zonă și despre care ...

Marius Budăi: „Am votat candidatul care a demonstrat că este alături de fiecare român și reprezintă garanția creșterilor de venituri pentru botoșăneni în următorii 5 ani” (Video)

astăzi, 14:56

„Am votat pentru candidatul care a demonstrat că este alături de fiecare român prin majorările de venituri pentru toate categoriile sociale și profesionale și prin protejarea persoane...