Arsurile, sângerările, mâncărimile şi inflamaţia pielii în zonele acoperite de bijuterii pot fi simptome ale alergiei la nichelul din acestea. Aflaţi cum să le depistaţi şi cum să vă protejaţi.
Nichelul din bijuterii este principalul responsabil de alergia la acestea (numită medical dermatită de contact). Aurul şi argintul în sine nu provoacă alergii, însă, din cauza faptului că nu pot fi modelate în stare pură, li se adaugă aliaje, precum nichelul, extrem de reactiv şi dăunător pielii sensibile.
Aurul alb şi platina, mai puţin periculoase
Medicii recomandă "purtarea de aur de calitate (peste 18 karate), deoarece conţinutul de nichel e mai mic. Bijuteriile din platină şi aur alb pot conţine, de asemenea, nichel, însă, de obicei, se foloseşte paladiul, aliaj mai puţin alergen", explică Oana Clătici, medic dermatolog la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, citatd de Evenimentul Zilei.
Pe lângă bijuteriile din aur şi argint, pot provoca alergii şi alte obiecte care conţin nichel, cobalt sau crom, precum cataramele de la centuri, brăţările de la ceasuri, fermoarele, nasturii din metal, anumite ţinte care se aplică pe haine. Simptomele alergiilor variază de la sângerare, inflamaţie purulentă (în cazul alergiilor provocate de piercinguri), băşici, senzaţia de mâncărime, arsură şi înroşire cutanată locală.
Dermatite cauzate de nichelul de pe telefon
Medicii vorbesc chiar despre un nou tip de alergie la suprafaţa de nichel a telefonului. "Apare o erupţie la nivelul obrazului sau urechii sau chiar la nivelul degetelor din cauza tastaturii telefonului", precizează Oana Clătici.
Transpiraţia favorizează şi chiar agravează acest tip de alergie, întrucât, în contact cu metalul, dizolvă nichelul şi duce la formarea de săruri iritante. De asemenea, urmele de săpun şi detergenţi de vase care intră în contact cu bijuteriile distrug bariera protectoare a pielii şi permit nichelului să interacţioneze cu pielea. Pentru a evita astfel de probleme, se pot aplica mai multe straturi de lac de unghii transparent pe bijuterii sau pudră de talc înainte de a le purta. Deşi chiar persoanele afectate îşi pot da seama dacă au dermatită de contact, medicul poate efectua şi o testare a pielii.
Bijuterii recomandate alergicilor
Dacă sunteţi alergic la nichel nu înseamnă că trebuie să renunţaţi la bijuterii. Puteţi opta pentru argint veritabil, care este prin definiţie 92,5% pur. Restul de 7,5 este, de regulă, cupru, adăugat pentru creşterea rezistenţei, dar care nu provoacă alergie. Acest tip de argint poate fi recunoscut după marcajul 925. În schimb, argintul german sau nichel-argintul - o combinaţie de cositor, plumb, zinc şi nichel - trebuie evitat, mai scrie evz.ro.
Alte metale care pot fi purtate de cei alergici la nichel sunt bijuteriile din cupru, bijuteriile din platină şi cele din titan. De asemenea, dacă aveţi alergie la nichel alegeţi îmbrăcăminte cu fermoare din plastic şi cu nasturi acoperiţi de material.
SANATATE - Ce alergii capeţi de la bijuterii
Stiri Botosani Wednesday, 29 September 2010 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Botoșănean de 31 de ani, arestat pentru pentru furt din magazine! (foto)
Saturday, 16 November 2024
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr de 31 de ani din municipiul Botoșani, bănuit de comiterea infr...
A început la Botoșani campania „Încalță un copil, de iarnă!”: Ce trebuie să facă cei ce vor să participe!
Saturday, 16 November 2024
„Încalță un copil, de iarnă!” este un apel la solidaritatea și generozitatea botoșănenilor din țară și din străinătate, care permit multor copii din satele sărace a...
Artistă din Botoșani, mesaj trist după o tragedie fără margini: ”De-a dreptul cutremurător!”
Saturday, 16 November 2024
Fiica interpretului de muzică populară Igor Cuciuc, din Chișinău, a decedat. Andreea Cuciuc, în vârstă de 17 ani, s-a stins sâmbătă seara. Fata se afla la o petrecere după &b...