SANATATE - Ce afecţiuni se ascund în spatele unei "simple" migrene

SANATATE - Ce afecţiuni se ascund în spatele unei "simple" migrene

   Mediafax

Durerile de cap pot semnaliza debutul unei răceli, dar pot "ascunde" şi tumori craniene, hemoragii cerebrale sau hipertensiune, avertizează medicii.

Jumătate dintre români acuză dureri de cap, migrene sau cefalee cel puţin o dată pe lună. Dintre aceştia, peste 50 la sută se confruntă cu astfel de simptome săptămânal. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de GfK România, pe un eşantion de 1.641 de persoane, cu vârsta de peste 15 ani.

Potrivit cercetării, odată cu înaintarea în vârstă, atât ponderea celor care acuză lunar astfel de dureri, dar şi frecvenţa crizelor cresc. Astfel, o persoană tânără, de până în 30 de ani, se plânge de dureri de cap în medie de 1,4 ori pe lună, în timp ce în rândul persoanelor de peste 50 de ani durerile de cap se instalează mult mai frecvent, în medie de 2,5 ori pe lună.

Medicii atrag atenţia că "banalele" dureri de cap pot ascunde afecţiuni destul de grave, care, netratate adecvat, ne pun viaţa în pericol. "Cefaleele pot fi simptome ale debutului unei răceli, dar pot «ascunde» şi tumori craniane, hemoragii cerebrale sau hipertensiune intracraniană", spune dr. Marina Luculescu, medic generalist. Specialistul completează că durerile de cap mai pot reprezenta şi simptome ale infecţiilor de la nivelul sistemului nervos central. "Acestea pot fi meningitele virale sau bacteriene sau encefalitele", adaugă dr. Luculescu.

Migrenele mai pot apărea şi în cazul bolilor febrile, precum pneumoniile, rujeola şi oreionul. "Cefaleele sunt întâlnite şi la persoanele care suferă de hipertensiune arterială. Pacientul este trezit de o durere insuportabilă de cap în jurul orei 4-5 dimineaţa", precizează medicul Luculescu.

Durerile de cap pot apărea şi în perioadele stresante, dar acestea dispar odată cu depăşirea momentului dificil. "În astfel de cazuri, pacienţii pot încerca medicamente antialgice sau, în cazul în care nu sunt hipertensivi, pot bea puţină cafea", susţine specialistul.

Algocalminul - folosit de majoritatea românilor pentru a trata cefaleele

Potrivit studiului, 83 la sută dintre românii care acuză dureri de cap cel puţin o dată pe an folosesc automedicaţia când au astfel de episoade. În plus, 63 la sută dintre subiecţi spun că algocalminul este panaceul la care recurg pentru a diminua şi alina durerile de cap.

"Persoanele care acuză des dureri de cap trebuie să renunţe la automedicaţie, deoarece aceasta le înrăutăţeşte starea. Este recomandat mai ales pacienţilor care au episoade dese cu dureri de intensitate mare să se prezinte la medic pentru a face diferite analize, precum luarea tensiunii, o analiză la computerul tomograf sau un RMN. Abia apoi li se va prescrie medicaţia adecvată", conchide dr. Marina Luculescu. (Gandul.info)

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vine vacanța de 6 zile! Guvernul oferă o zi în plus pentru a face ”punte” între 1 Mai și Paști

astăzi, 13:40
51

Această decizie a fost luată având în vedere importanța religioasă și tradițională a Paștelui Ortodox, care cade în acest an pe 5 mai, aceeași săptămână cu una dint...

Botoșănean ridicat de acasă în cătușe și dus într-o celulă din Penitenciar!

astăzi, 12:33
206

În cursul zilei de vineri, polițiștii din Flămânzi au identificat un bărbat, din orașul Flămânzi, pe numele căruia era emis de către Judecătoria Botoșani un mandat de execu...

Lucian Trufin, PSD: „Voi continua dezvoltarea județului Botoșani prin experiența de 20 de ani în administrație publică, cu susținerea echipei PSD”

astăzi, 12:02
78

„Le mulțumesc botoșănenilor care au semnat pentru susținerea candidaturii mele la Președinția Consiliului Județean. În această campanie de strângere de semnături, am realiza...