SANATATE - 6 greseli in administrarea medicamentelor

Medicamentele actioneaza corespunzator doar daca sunt prescrise si sunt utilizate in mod corect. Cele mai multe greseli in administrarea medicamentelor le apartin oamenilor, care deseori suporta consecintele acestor tipuri de actiuni.

Multe dintre erori apar chiar in spital, atunci cand, desi medicii recomanda un tip de medicament si un anumit gramaj al acestuia, pacientului i se ofera fie alte tipuri de substante fie doze incorecte. De asemenea, multe neconcordante fata de prescriptiile medicale apar la domiciliul bolnavului, cand acesta nu respecta intocmai sfatul medicului.

Care sunt principalele greseli?

1.Administrarea incorecta a dozelor - Fiecare persoana ar trebui sa verifice cu atentie reteta medicala pe care o primeste de la specialist si sa se asigure ca farmacistul o interpreteaza corect. O zecimala nepotrivita poate creste doza de la 1mcg la 10mg, iar diferenta dintre un microgram (mcg) si un miligram (mg) este de 1 procent. Incurcarea dozelor poate fi fatala. De aceea, in cazul substantelor lichide, se recomanda utilizarea acestora lingurita cu lingurita.

2. Confuzia intre medicamente cu denumiri asemanatoare - Multe dintre medicamentele prescrise de medic ar putea avea nume similare, chiar daca acestea sunt destinate unor probleme medicale diferite. De exemplu, paxil (un antidepresiv) poate fi confundat usor cu plavix (medicament care subtiaza sangele), in mod special, ca urmare a dificultatii farmacistului in a descifra scrisul de mana al medicului. Cel mai bine este sa se verifice inca o data aceste detalii, dupa ce este eliberata reteta.

3. Inlocuirea medicamentelor - Daca un bolnav urmeaza tratamente pentru mai multe boli, este destul de simplu ca din neatentie sa foloseasca medicamente care au efecte similare asupra organismului, desi acestea au fost prescrise pentru a trata afectiuni diferite. De exemplu, o persoana poate utiliza anumite substante medicamentoase care sa trateze anxietatea, altele pentru ameliorarea durerii si unele pentru insomnie. Toate acestea sunt sedative, iar efectul lor combinat este toxic. Cele mai periculoase asocieri se pot intalni in cazul medicamentelor care deprima sistemul nervos central si includ: analgezice, tranchilizante, somnifere. Efectul acestora poate fi letal. Chiar si un amestec de medicamente care pot fi achizitionate fara prescriptie medicala (cum ar fi antihistaminice, antitusive si somnifere) poate duce la decesul unei persoane. Daca informatiile de pe prospect specifica faptul ca somnolenta este printre reactiile adverse, nu combinati medicamentul cu alte sedative, inclusiv alcoolul.

4. Administrarea concomitenta a pastilelor cu alcoolul - Asocierea alcoolului cu medicamente, inclusiv analgezice si sedative, poate afecta ficatul si poate duce la consecinte mortale. Trebuie specificat faptul ca multe dintre medicamentele care s-ar putea elibera fara prescriptie medicala, intra in aceasta categorie. Combinarea unor antihistaminice, antitusive sau alte medicamente pentru ameliorarea simptomelor racelii si gripei cu alcool poate provoca intoxicatii. Consumul de alcool in prezenta administrarii antidepresivelor poate cauza cresterea tensiunii arteriale, in vreme ce administrarea de somnifere concomitent consumului de alcool poate duce la reducerea frecventei ritmului cardiac putand pune in pericol starea de sanatate.

5. Asocierea medicamentelor prescrise de medic cu cele fara prescriptie medicala -
Medicamentele care pot fi cumparate fara prescriptie medicala sunt totusi o versiune mai putin potenta a echivalentului lor eliberat pe baza retetei scrise de medic. Si suplimentele alimentare sunt medicamente. De exemplu, sunatoarea este un antidepresiv comun care poate determina apritia unor reactii negative daca este administrata impreuna cu alte antidepresive recomandate de medic. Chiar si clasica aspirina poate sa interfere atat cu tratamentele medicamentoase pentru tulburarile cardiovasculare cat si cu unele substante care au rolul de a subtia sangele (digoxina).

6. Ignorarea informatiilor de pe prospectul medicamentelor - Chiar daca pot fi cumparate de oricine si oricand, medicamentele eliberate fara reteta medicala pot avea reactii adverse in cazul supradozarilor sau a folosirii lor in mod gresit. Printre acestea se numara mai ales analgezicele (medicamentele pentru calmarea durerilor), antiacidele. De asemenea, aspirina poate provoca sangerari gastrointestinale. De aceea, trebuie intotdeauna cerut avizul medicului privind actiunea unei substante medicamentoase sau respectarea instructiunilor de pe prospect.

 

sfatulmedicului.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșani: Prezență la vot la ora 17.00!

astăzi, 17:17

34,8% era prezența la vot, în județul Botoșani, la ora 17.00, în continuare sub media națională (42,4%). În cele 433 de secții de votare s-au prezentat la urne 118.592 de ce...

Schimbări în Legea învățământului pentru unii elevi: „Trebuie să fim mai serioși!”

astăzi, 16:50

Cu o deosebire: cine nu învață în timpul liceului Matematica intensiv, va da o probă mai simplă, un test scris care să le verifice noțiunile de bază. Profesoara de Matematică De...

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Fiecare vot contează, dragi botoșăneni!” (Video)

astăzi, 16:02

„ Am votat pentru o țară în care să fim mândri că trăim , alături de un lider care chiar știe ce înseamnă progresul și care, mai presus de toate, pune cetățeanul pe ...