SANATATE: 5 boli ereditare grave!

SANATATE: 5 boli ereditare grave!
Fiecare dintre noi ne nastem cu un bagaj genetic, care ne influenteaza atat starea de sanatate proprie, cat si pe cea a copiilori. Cele mai multe boli apar din cauza unor diversi factori controlabili, insa altele se instaleaza fara ca persoanele in cauza sa poata face prea multe pentru a le impiedica, ele fiind determinate de mostenirea genetica.

Iata cateva boli ereditare grave potrivit Live Science:

1. Cancerul la san
Cauza celor mai multe cancere este un mister, dar cercetatorii au descoperit ca mutatii ale anumitor gene, respectiv BRCA1 si BRCA2, pot determina aparitia unora dintre ele. Femeile care mostenesc aceste mutatii tind sa sufere de cancer la san la o varsta timpurie si la ambii sani. Barbatii cu BRCA1 au un risc crescut de cancer la prostata, in timp ce BRCA2 creste probabilitatea aparitiei cancerului la prostata, pancreas sau in alta parte a corpului.

2. Alcoolismul
Problema alcoolismului este considerata complexa din punct de vedere genetic, adica multe gene sunt implicate, iar ele pot afecta diferit fiecare om. Copiii alcoolicilor nu vor fi neaparat alcoolici, la randul lor. Insa, studiile recente arata ca circa 50% din riscul de a deveni alcoolic este determinat genetic. Factorii de mediu constituie cealalta jumatate.

3. Daltonismul
In SUA exista zece milioane de barbati care nu pot deosebi rosul de verde, dar la femei daltonismul este mult mai rar - 600.000 de cazuri in SUA. Si asta deoarece genele necesare perceperii acestor doua culori stau una langa alta in cromozomul X. Iar barbatii au un singur cromozom X, pe care il mostenesc de la mame, in timp ce femeile au doi astfel de cromozomi, astfel ca, daca o gena este defecta, rolul acesteia poate fi preluat de cea sanatoasa.

4. Bolile de inima
Daca aveti in familie persoane care au sau au avut boli de inima, diabet ori au facut un accident vascular cerebral, nu este prea bine pentru inima dumneavoastra. Copiii ai caror parinti au boli legate de inima si de vasele de sange sunt mai predispusi sa le dezvolte si ei.

5. Obezitatea
Obezitatea are multe cauze, printre acestea numarandu-se, cu siguranta, si consumul de alimente in cantitati prea mari. Insa aceasta problema poate fi determinata si genetic, mai multi cercetatori descoperind ca genele sunt cauza unor tulburari precum sindromul Bardet-Biedl sau sindromul Prader-Willi, care provoaca si obezitate.

Cunoasterea arborelui genealogic este importanta atat pentru evaluarea riscului de face o boala, cat si pentru estimarea celui de a o transmite mai departe. Numeroase studii internationale arata ca ADN-ul se transforma sub influenta unor factori. Astfel, fumatul, alimentatia nesanatoasa, intens procesata, poluarea (noxe industriale, gaze de esapament) si chiar vaccinarile si administrarea excesiva de suplimente de vitamine pot produce modificari ale acestuia.

sanatate.bzi.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Performanțe remarcabile pentru Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani la Olimpiada Națională Aria Curriculară Tehnologii (Foto)

astăzi, 14:15
21

În perioada 26-30 aprilie 2024, Slobozia a fost în centrul atenției printr-o competiție de excepție în cadrul Ariei Curriculare Tehnologii, găzduind Olimpiada Națională. Acest ...

ISU Botoșani, îndemn la respectarea regulilor de prevenire a incendiilor cu ocazia pregătirilor de Paște!

astăzi, 13:17
17

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, ISU Botoșani recomandă:- Nu lăsaţi mâncarea pe...

Expoziție-concurs dedicată Sărbătorilor Pascale la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 12:16
37

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” (Filiala Primăverii) Botoșani invită iubitorii de frumos să admire expoziția - concurs  „Lumină din lumină".Organizată d...