Salariata nu poate fi concediata dupa ce anunta angajatorul ca este gravida. Ce conditii trebuie respectate

Angajatorilor le este interzis prin lege sa concedieze salariatele gravide, dupa ce sunt informati in scris in acest sens. Totusi, pentru a beneficia de protectie la locul de munca, angajatele au de urmat o intreaga procedura.

Salariata care anunta angajatorul despre starea ei de graviditate nu poate fi concediata din motive care au o legatura directa cu acest aspect, stabileste Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca.

Astfel, pentru a beneficia de protectie la locul de munca, salariata trebuie mai intai sa se duca la medicul de familie pentru a obtine un document care sa ateste ca este insarcinata. "Salariata gravida efectueaza consultatii prenatale la medicul de familie si, dupa caz, la medicul specialist, in vederea atestarii starii sale fiziologice de graviditate", este mentionat in normele pentru aplicarea OUG nr. 96/2003.

In aceasta situatie, medicul de familie si/sau medicul specialist confirma faptul ca angajata este insarcinata prin completarea Carnetului gravidei si a Anexei pentru supravegherea medicala a gravidei si lauzei. De asemenea, pentru dovedirea starii de graviditate poate fi folosita si o adeverinta medicala-tip.

"In cazul salariatei gravide, documentul medical trebuie sa contina data prezumtiva a nasterii, precum si recomandari privind capacitatea de munca a acesteia pe timp de zi sau, daca este cazul, pe timp de noapte, precum si in conditii de munca (...) insalubre sau greu de suportat", prevad normele.

Apoi, instiintarea angajatorului se face -- la compartimentul de resurse umane al firmei -- prin depunerea unei copii a anexei, a unei cereri scrise cu informatii despre starea de graviditate si, daca este cazul, a unei solicitari de aplicare a masurilor de protectie.

Atentie! Copia documentului medical trebuie prezentata in cel mult cinci zile lucratoare de la data eliberarii.

"Angajatorul transmite copii de pe documentele depuse de salariata, in termen de zece zile lucratoare de la data depunerii lor, medicului de medicina muncii, care asigura supravegherea starii de sanatate a angajatilor din unitate, precum si inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi desfasoara activitatea", scrie in actul normativ.

Dupa indeplinirea acestor formalitati, angajatorul si medicul de medicina muncii se ocupa de o apreciere a riscurilor la care este supusa salariata la locul ei de munca, intocmind in acest sens un raport de evaluare. In cel mult 15 zile lucratoare de la finalizarea raportului, salariata gravida trebuie sa primeasca o informare privind protectia maternitatii la locul de munca. In acest document se includ rezultatele evaluarii riscurilor si masurile suplimentare de protectie ce trebuie respectate.
In fine, dupa ce este informata in scris, angajata poate sa faca o cerere pentru a intra in concediu de risc maternal.

Atentie! Salariatele gravide sunt obligate sa se prezinte la medic. Daca nu fac acest lucru si nu informeaza angajatorul in scris ca sunt insarcinate, acesta este scutit de obligatia de a oferi protectie la locul de munca. Citeste mai departe

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani angajează medici pentru Botoșani, Săveni și Darabani: Lista locurilor de muncă a AJOFM Botoșani

Monday, 30 September 2024

Pentru medici primari specializați în Medicină internă este scos la concurs un post. Candidații trebuie să aibă studii superioare. Salariul este de 17162 lei. Postul este pe perioadă n...

Anunț AJOFM Botoșani: În atenția agenților economici!

Monday, 30 September 2024

„Pentru accesarea contului dumneavoastră din PULS este necesară setarea unei parole folosind link-ul: puls.anofm.ro și adresa de e-mail la care aveți acces (dacă ați avut un cont in SEMM) ...

Proiect USR: Imobilele pentru care s-au folosit 30% materiale reciclate nu vor mai plăti impozite locale 3 ani!

Monday, 30 September 2024

Proiectul are ca scop îmbunătățirea semnificativă a gestionării, reciclării și valorificării acestor deșeuri în România. Inițiativa vine ca răspuns la nevoile urgente de a...