Sa vorbim corect: Evenimentul va avea loc la ora 15 sau la orele 15?

Tot mai des intalnesc, atat in scris, cat si in exprimarea orala, constructii in care substantivul "ora" se acorda la plural cu numeralul care il urmeaza. Greseala cred ca vine dintr-o grija excesiva pentru corectitudine, insa asta nu inseamna ca se disculpa exprimarea gresita.

In gramatica limbii romane exista o parte de vorbire numita numeral de identificare, folosit pentru individualizarea sau identificarea unui substantiv sau inlocuitor al acestuia.

Avand in vedere ca vorbim de individualizarea unui substantiv, numeralul de identificare are doar o valoare de singular. Astfel ca, se spune corect ora cinsprezece, nu orele cinsprezece, pentru ca ne referim la o singura ora, nu la mai multe.

Atentie! Numeralul exprima valoarea orei, nu este un adjectiv, ca sa se acorde cu substantivul ora.

Este important de stiut ca numeralul de identificare nu este flexibil dupa gen, ci are forma unica de masculin; asadar se spune: nota doi, camera douazeci si unu, ora unu (nu: ora una), ora douazeci si unu (nu: ora douazeci si una).

EXCEPTII


1. Potrivit regulii ca numeralul de identificare nu cunoaste flexiune dupa gen, ar trebui sa se spuna ora doi, dar, dupa cum se stie, se foloseste forma de feminin: ora doua, ora douazeci si doua etc. Aceasta abatere de la regula este atat de consolidata in limba romana, incat a devenit norma acceptata.

2. Numeralul cardinal doisprezece si cel ordinal corespunzator se folosesc si la genul feminin atunci cand se refera la substantive feminine (DOOM-2):
- ora douasprezece
- douasprezece mii de dolari
- clasa a douasprezecea

3. Pentru a exprima data, DOOM-2 accepta, pe langa forma feminina (folosita pana acum) si formele de masculin:
- doi/ doisprezece/ douazeci si doi aprilie.


avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Prezența la vot, în Diaspora – A fost depășit numărul de voturi din 22 noiembrie 2024!

Friday, 2 May 2025

Votul în străinătate pentru alegerea Preşedintelui României a început odată cu deschiderea secţiei de votare din Auckland, Noua Zeelandă. Votul în străinătate se desfă...

Trei profesori de la o școală din Botoșani, participanți la un curs de formare în Praga! (Foto)

Friday, 2 May 2025

În perioada 28 aprilie -2 mai 2025,în cadrul Acreditarii Erasmus + cu Nr finanțare: 2024-1-RO01-KA121-SCH-000210984, trei cadre didactice de la Școala Gimnazială Nr.1Albești au partici...

Fosta judecătoare Lăcrămioara Axinte dă în judecată Înalta Curte, deoarece consideră că a fost nedreptățită!

Friday, 2 May 2025

Lăcrămioara Axinte, fostă judecătoare și vicepreședintă a Tribunalului Botoșani, a dat în judecată Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), prin care solicită recalcu...