Să conduci deshidratat este ca și cum ai fi în stare de ebrietate. Beți apă la volan!

În aceste zile de zăpușeală nu lipsesc îndemnurile de a bea apă. Însă pentru cei care urcă la volan sfatul devine imperativ. Automobiliștii care nu se hidratează suficient comit același număr de erori cu cei care conduc în stare de ebrietate. Promptitudinea și capacitatea de reacție se diminuează în caz de hidratare insuficientă, și, dacă această condiție se prelungește, simptomele se pot agrava.

Avertizări cuprinse într-un studiu recent efectuat în Regatul Unit și realizat de experții de la Loughborough University, în colaborare cu European Hydration Institute (EHI). Rezultatele studiului au indicat că o hidratare insuficientă îi determină pe cei care sunt la volan să comită dublul erorilor față de cei care sunt hidratați corespunzător: la fel ca cei care urcă la volan este sub efectul drogurilor sau alcoolului. "Este vorba de un studiu clinic care nu lasă loc de îndoială, având în vedere că voluntarii testați erau hidratați sau ușor deshidratați", explică Lluís Serra-Majem, membru al Science Advisory Board de la European Hydration Institute, conform gazetaromaneasca.com.

"Meritul major al acestui studiu este faptul că pentru prima dată au fost analizate efectele unei ușoare deshidratări asupra capacității de reacție și a promptitudinii reflexelor celor care conduc în cazul unui eveniment neprevăzut", clarifică expertul. European Hydration Institute recomandă automobiliștilor să bea suficientă apă pe timpul traseelor mai lungi, pentru a garanta siguranța pasagerilor. "Motivul principal este că atunci când este menținut echilibrul între lichidele pe care le-am introdus și cele pe care le-am pierdut, toate celulele lucrează în condiții mai bune și, ca urmare, același lucru se întâmpla pentru mesajele de transmitere", afirmă Serra-Majem.

  "Cu toate acestea, nu trebuie să bem mai mult decât este necesar, întrucât, în general, erorile sunt datorate unei lipse de lichide mai mult decât unui exces al lor", continuă. Mai în detaliu erorile cele mai comune întâlnite la automobiliștii hidratați necorespunzător, la fel ca în cazul celor cu o rată a alcoolemiei de 0,8 g/l: intrarea pe sensul opus de mers, frânări tardive și trecerea sau traversarea bandei sonore sau a liniilor care despart benzile de mers.

Experții explică că "capacitatea de atenție și reacție la evenimente neprevăzute se diminuează, în special când se conduce pe trasee rectilinii care necesită o mai mică atenție, de-a lungul șoselelor naționale cu viteză moderată". Pe lângă aceasta, pe timpul traseelor mai lungi mulți automobiliști evită să bea, pentru a reduce la minim opririle pentru a merge la toaletă. "Este necesar să se introducă multe lichide în special dimineața, când ne urcăm la volan și, dacă intenționăm să petrecem ziua la volan, este necesar să menținem neschimbat aportul de lichide pe timpul întregii zile", adaugă Serra-Majem.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ucraina a modificat condițiile de mobilizare pentru anumite categorii de populație!

astăzi, 12:49

Legea aduce schimbări semnificative în ceea ce privește drepturile studenților și cadrelor din sistemul educațional. Modificările prevăd că anumite categorii de elevi, studenți și a...

Ai de primit casă de la rude? Se schimbă legea moștenirii!

astăzi, 12:16

Zilele acestea, a ajuns o nouă propunere legislativă în Parlament care vizează schimbarea privind impozitarea. Proiectul a ajuns deja la Senat, iar Camera Deputaţilor va fi instituția care ...

7 aprilie 1944, ziua în care sovieticii au ocupat Botoșaniul! Și dezastrul de după bombardamentul din 8 aprilie! (Foto, Video)

astăzi, 11:37

La 2 aprilie, ministrul de Externe al U.R.S.S. a dat o declaraţie referitoare la intrarea trupelor sovietice pe teritoriul României, în care a precizat obiectivele militare ale Armatei Ro...