S-au schimbat birurile pentru agricultori. Vezi cu cat

Noul sistem de impozitare da batai de cap atat fermierilor cat si autoritatilor. Dupa ce agricultorii romani s-au conformat si au depus declaratia de venit pana la 25 mai, autoritatile au schimbat regulile jocului iar declaratia trebuie depusa inca o data pana pe 25 iunie.

La nici 6 luni de la anuntul Guvernului privind introducerea unui nou sistem de impozitare a agricultorilor persoane fizice, autoritatile au decis sa modifice plafonul de neimpozitare cat si normele de venit. Desi menite sa vina in sprijinul fermierilor pentru ca se creste baza pana la care veniturile nu sunt impozitate, modificarile vor crea probleme organizatorice.

Practic, autoritatile au decis la inceputul acestui an sa impoziteze veniturile obtinute de persoanele fizice care desfasoara activitati agricole. Si pana in acum agricultorii plateau dari la stat, insa era o suma fixa, pe care o aflau inmultind numarul de hectare de teren cu valoarea aferenta fiecarui hectar. Acum, fiecare agricultor va plati diferit, in functie de suprafata de teren pe care o are.

Potrivit reglementarilor de la inceputul anului, producatorii de cereale persoane fizice cu mai putin de doua hectare nu vor fi impozitati. Cei care detin intre doua si cinci hectare si care achitau un impozit de 214,5 lei pe hectar vor plati 96,5 lei, iar proprietarii a mai mult de 50 de hectare de teren, care plateau tot 214,5 lei pe hectar, vor fi taxati cu 84,94 lei pe hectar.

Nu plateau impozit agricultorii care aveau maximum 10 ovine si caprine, 3 vaci, 6 porci, 100 de pasari sau familii de albine, 1,5 hectare de pomi frunctiferi sau flori.

Ce se modifica

 Potrivit noilor modificari, nu vor fi impozitati fermierii care detin vie pe rod si arbusti fructiferi pana la un ha pe fiecare sector, iar pentru flori si plante ornamentale pana la 0,3 hectare.

 In urma modificarilor, scade baza de impozitare si nu vor plati impozit pe venit nici fermierii care detin:

- pana la doua capete de vaci sau de bivolite;
- pana la 50 de capete de oi;
- capre - pana la 25 capete;
- albine - pana la 75 de familii;
- pasari de curte pana la 100 de capete;
 - porci de ingrasat pana la sase capete.

 In ceea ce priveste crescatorii de albine, cei care au mai putin de 75 de familii nu vor mai fi impozitati. Pentru fermierii care au mai mult de acest numar, norma de venit este stabilita la 40 de lei.

Care sunt noile norme de venit

 Potrivit legii 168/2013, au fost modificate si normele de venit care se aplica fermierilor care depasesc pragul de neimpozitare:

 - Veniturile obtinute de la arbusti fructiferi - 1.385 de lei;
 - pentru plante ornamentale norma stabilita este de 11.773 lei;
 - la cereale - 449 lei;
 - la plante oleaginoase - 458 de lei;
- cartof - 2.900 de lei;
- sfecla de zahar - 697 lei.

La animale - ovinele si caprinelor - o norma de venit de 47 de lei;
 - pentru vaci - peste doua capete de 453 lei;
 - porci, peste sase capete - 56 de lei;
 - pasari de curte peste 100 capete - 3 lei.

 Modificarile facute de autoritati vin dupa ce asociatiile de producatori din domeniu si-au exprimat nemultumirea cu privire la nivelul impozitelor raportat la cel al subventiilor primite de la UE.

"Dupa ce primesc subventiile pe suprafata si isi platesc impozitele fermierii romani raman cu praful de pe toba. Avem sistem de impozitare peste cel al unor state europene, dar la subventii suntem cu mult sub nivelul lor", a declarat pentru Business24 omul de afaceri Culita Tarata.

SURSA business24.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Performanțele profesionale ale funcționarilor publici ar putea fi evaluate anual!

astăzi, 16:28

Proiectul, semnat de 55 parlamentari PSD și ai minorităților naționale, între care și de premierul Marcel Ciolacu, propune modificarea și completarea, în acest sens, a Ordonanței de...

Poliția Română: Atenție la solicitările de a vota diverși concurenți la anumite competiții!

astăzi, 12:40

În special, una dintre aplicațiile de mesagerie a devenit un teren fertil pentru autorii care caută să exploateze încrederea și naivitatea utilizatorilor. Sub pretextul simplu al &b...

În această dimineață: Incendiu izbucnit în podul unei case dintr-o localitate din Botoșani!

astăzi, 11:37

Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta în podul casei, unde ardeau câteva grinzi din lemn și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la între...