S-a stabilit grila de calcul a salariilor din invatamant

Sindicalistii din invatamant au ajuns joi la un acord cu reprezentantii Guvernului in privinta formulei de plata a angajatilor din invatamant. Formula a fost calculata de Ministerul Educatiei si a fost inclusa in grilele de salarii propuse de ministerele implicate in elaborarea Legii salarizarii unice.

Conform noii grile de salarii, profesorii universitari nu vor primi de 13 ori salariul minim pe economie, ci de 12,6 ori.

"La conferentiari, coeficientul de multiplicare a scazut de la 10 la 9,90. In rest, la preuniversitar, grila este neschimbata", a precizat, pentru NewsIn, vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, prezent la negocierile desfasurate la sediul Ministerului Muncii.

Salarii intre 2,9 si 9,15 salarii minime, plus sporuri de performanta

Potrivit grilei negociate cu sindicalistii din invatamant la nivelul Ministerului Educatiei si acceptate, joi, la Ministerul Muncii, cadrele didactice vor avea intre de 2,9 ori salariul minim brut, acesta fiind cazul educatorilor si invatatorilor debutanti, la de 9,15 ori salariul minim brut, in cazul profesorilor cu peste 40 de ani vechime si gradul didactic I.

"In plus, vom stabili si acordarea unor sporuri de performanta, care se vor ridica la pana la 20% din salariu", a precizat Simion Hancescu.

Cresteri de aproape 300% pentru debutanti

Grila de salarizare, discutata saptamana trecut la Ministerul Educatiei, propune cresteri de aproape 300% pentru educatorii, invatatorii si profesorii debutanti. Astfel, daca in prezent salariile debutantilor sunt de 900 de lei brut la educatori si de 1.100 de lei brut la profesori, prin noua grila se ajunge la 2.600 de lei, respectiv 3.300 lei.

"Daca se pastreaza acelasi sistem de impozitare si in 2012, cand ar fi data limita pe care a promis-o Guvernul pentru intrarea in vigoare a Legii salarizarii unice, educatorii si invatatorii debutanti fara studii superioare de lunga durata vor primi in mana circa 1.500 de lei, de la 660 lei cat primesc in prezent. Cel mai mare salariu il vor avea educatorii, invatatorii si profesorii cu gradul I si maximum de vechime. Ei vor ajunge sa ia 3.800 lei in mana, fata de 2.000 cat au acum", explica vicepresedintele FSLI.

Sindicalistii sunt, insa, ingrijorati ca legea nu va putea fi aplicata in trei ani de la intrarea ei in vigoare in 2010. "Se prevad majorari semnificative si ma indoiesc ca guvernul va avea acesti bani. Educatia ar trebui sa aiba 8% din PIB pentru majorarile propuse, iar in prezent are efectiv, dupa restructurarea bugetara, circa 4%", spune Hancescu. (Ziare.com)

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atenționarea Cod Galben de ceață şi polei emisă pentru județul Botoşani a fost prelungită!

astăzi, 10:08

Meteorologii au actualizat prognoza și au prelungit Codul galben de ceață și polei, pentru județul Botoșani, până la ora 13:00. Din această cauză, pe drumurile din județ se reduce v...

Tutun de peste 63.000 de euro, confiscat la Racovăț. Marfă declarată sub formă de ajutoare umanitare pentru militarii ucraineni! (Foto, Video)

astăzi, 09:54

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț, împreună cu lucrători vamali, au descoperit ascunse într-un microbuz, peste 10.000 de cutii cu plicule...

Slujbe de mulțumire în toate lăcașurile de cult din Botoșani, de ziua Unirii Principatelor Române

astăzi, 09:45

La aniversarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), un act hotărâtor din istoria poporului nostru, împlinire a unui ideal național încununat la ...