Românii pot scăpa de carantină în cazul deplasărilor în UE

Oficialii europeni au stabilit, vineri, 11 iunie, noi măsuri pentru călătoriile realizate în interiorul Uniunii Europene. Începând cu data de 1 iulie, orice persoană care deține certificat UE Covid-19, a fost infectată cu noul coronavirus sau deține un test PCR negativ, va putea călători fără impunerea măsurii carantinării sau a unor noi testări împotriva Covid-19.

Noul acord are caracter de recomandare, prin urmare fiecare stat din Uniunea Europeană își poate impune propriile reguli.

 

Pot exista excepții. Când se impune carantina

Noul acord agreat de oficialii europeni arată, însă, că deși carantinarea nu va mai fi impusă în condițiile amintite anterior, există și o serie de excepții pe care fiecare stat european le poate adopta. În cazul confruntării cu noi tulpini periculoase ale coronavirusului, fiecare țară își poate impune propriile condiții.

Teste PCR de depistare a coronavirusului sau măsura carantinării pot fi impuse în diverse state, ”în mod excepţional şi temporar”, arată textul amintit.

Copiii vor fi scutiți de testare

Cetățenii europeni care au fost imunizați împotriva noului coronavirus cu ambele doze de vaccin, ultima fiind administrată cu cel puțin două săptămâni înaintea călătoriei, se vor putea deplasa liber în UE.

Testele PCR trebuie realizate cu cel mult 72 de ore înaintea sosirii în țara de destinație. Testele antigen trebuie efectuate cu maximum 48 de ore înainte de a intra în noul stat de destinație.

Minorii cu vârste sub 12 ani nu trebuie să se testeze în cazul deplasărilor în statele UE. Copiii care se deplasează cu un părinte sau cu un însoțitor care nu este supus măsurii carantinării, nu vor fi nici ei supuși acestei restricții.

Măsuri în funcție de zonele de risc

Vor fi considerate zone ”verzi” regiunile cu mai puţin de 25 de cazuri de infectare la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile şi cu o rată de pozitivare a testelor sub 4%. Dacă rata pozitivării testelor se va afla sub 1%, poate creşte pragul numărului de cazuri la 100.000 de locuitori. Pentru persoanele care se deplasează dintr-o zonă ”verde” nu ar trebui să existe nicio restricție.

Pentru zonele „portocalii”, autoritățile au recomandat impunerea unui test PCR negativ împotriva noului coronavirus.

Pentru cetățenii europeni care se deplasează din zonele „roșii”, care înregistrează peste 500 de noi cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni, se poate impune carantina.

Noile recomandări vizează și spaţiul Schengen, respectiv Elveţia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, însă nu este aplicabil în cazul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Copil din Botoşani, în stare gravă la spital după ce a intrat în şanţ cu trotineta electrică!

astăzi, 13:20

Un adolescent de 14 ani, din judeţul Botoşani, a ajuns în stare critică la spital, după un accident stupid cu o trotinetă electrică. Băiatul nu purta echipament de protecţie, iar c&ac...

AFC Botoșani, pe un onorant loc în topul academiilor de copii și juniori din România!

astăzi, 12:24

În clasamentul general, AFC Botoșani se situează pe locul 22 (din 124!), cu un total de 80.20 puncte. Farul Constanța este lider, cu un punctaj de 91.45, urmat de FK Csikszereda Miercurea...

Duhovnicul Ghedeon Huțănașu, starețul mănăstirii Sihăstria Voronei, își serbează ziua de naștere!

astăzi, 11:55

Preacuviosul Părinte Arhimandrit Ghedeon Huțănașu este un duhovnic îndrăgit de un număr mare de credincioşi care au fost atrași de viaţa liturgică frumoasă care se desfăşoară &icir...