Romanii platiti pe drepturi de autor sau PFA trebuie sa achite pana pe 25 august contributii sociale!

Un numar de circa 650.000 de romani, care activeaza pe PFA sau sunt remunerati pe drepturi de autor, sunt obligati sa plateasca pana pe 25 august contributiile sociale aferente castigurilor din luna iulie, a declarat pentru incont.ro Gabriel Biris, unul dintre cei mai cunoscuti experti in fiscalitate, partener fondator la casa de avocatura Biris Goran.

Potrivit lui Biris, cei platiti pe drepturi de autor sau pe PFA, care nu se incadreaza in categoriile exceptate, vor trebui sa plateasca pana la 25 august contributii la asigurari sociale, somaj si sanatate in total 16,5% din venitul net (venituri minus cheltuieli), fara ca venitul net sa poata depasi 5 salarii medii.
 
Printr-un ordin al ministrului Muncii, care va aparea in curand, vor fi publicate cele doua formulare, pe care trebuie sa le completati pentru a face platitile cerute de lege.


Cat va trebui sa platiti efectiv? Un exemplu concret:
 
Sa zicem ca primeati in fiecare luna un venit brut pentru drepturi de autor de 1.000 de lei. Pana la 30 iunie 2010, pentru cei 1.000 de lei achitati, platitorul va retinea 10% cu titlul de impozit anticipat.
 
Pana la data de 15 mai a anului viitor trebuia sa declarati venitul net obtinut. Aveati dreptul la o cota de cheltuieli forfetare de 40%, deci impozitul datorat era, de fapt, 9,6%. Cum vi s-a retinut 10%, diferenta este de de 0,4%, iar Fiscul trebuia sa vi-i dea inapoi.
 
Astfel, pe net ajungeati sa castigati 904 lei lunar.
 
De la 1 iulie 2010, lucrurile se schimba semnificativ. Platitorul de drepturi de autor va opreste in continuare 10% , dar, ca autor, va trebui sa declarati si sa platiti lunar contrubutii sociale de 16,5%, din care 10,5% CAS, 0,5% la somaj, 5,5% CASS - sanatate, calculate la venitul net, care acum nu mai este 60% din brut, ci 80% deoarece cota de cheltuieli forfetare vi se diminueaza de la 40% la 20%.
 
La  venitul net de 800 de lei rezultat, veti datora contributii de 16,5%, deci 132 de lei.
 
Dupa regularizarea de pe 15 mai anul urmator, aveti de platit inca 28 de lei  (800x(16-10)%).
 
Costul suplimentar este de 164 de lei, deci venitul net va fi de 736 de lei.
 
La PFA, situatia este exact la fel pentru fiecare leu castigat dupa data de 1 iulie 2010.
 
"Nu stiu cum spune statul ca vrea sa reduca din cheltuielile administrative, in conditiile in care numai pentru drepturi de autor, cel putin 50.000 de oameni vor trebui sa depuna doua noi declaratii lunar si asta inseamna intr-un an 1,2 milioane de declaratii care trebuie sa fie primite, procesate si verificate de catre  autoritati in fiecare an ", a punctat Gabriel Biris.
 
Potrivit expertului in fiscalitate, alte circa 600.000 de PFA-uri vor trebui sa depuna la randul lor aceste doua declaratii lunar, deci numarul declaratiilor suplimentare ar putea fi de peste 10 milioane!
 
"Nu stiu cum va fi si daca s-au gandit la cum va functiona tot sistemul asta, cozi la ghisee, aglomeratie la trimiteri prin posta samd. Cine primeste declaratiile? Cine le proceseaza? etc.", a continuat partenerul fondator al casei de avocatura Biris Goran.
 
incont.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Din inimă, pentru cei cu inimă. Mesaj emoționant de ziua asistenților medicali!

astăzi, 13:51

Astăzi, 12 mai, este celebrată Ziua Internațională a Asistenților Medicali, un prilej de recunoaștere și apreciere a contribuției esențiale pe care asistenții medicali o aduc sistemelor de s...

Magistrații au decis: Pușcărie PE VIAȚĂ pentru autorul dublei crime de la Manoleasa!

astăzi, 12:56

Potrivit sentinței Tribunalului Botoșani, instanța îl condamnă pe Marius-Florin S., aflat în prezent în arest preventiv în Penitenciarul Botoșani, pentru infracțiunea de ...

AFM a anulat Rabla pentru Tractoare! Când se va organiza o nouă sesiune!

astăzi, 12:37

Anularea înscrierilor în aplicația informatică a Programului Rabla pentru Tractoare. Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat anularea sesiunii de înscriere în cadrul ...