Astfel, conform Romania Libera, potrivit sintezei săptămânale a Camerei Deputaților, în ședința de plen de miercuri au fost aprobate nouă proiecte de legi. În premieră însă, listingul de vot nu mai poate fi consultat pe site-ul Camerei Deputaților, iar opinia publică nu poate ști cum a votat un anume deputat.
Cum s-a ajuns în această situație? Liderul PSD, Liviu Dragnea, a reclamat o așa-zisă eroare a sistemului electronic de vot la ședința din 17 februarie, când Camera Deputaților a respins proiectul său – legea defăimării. Biroul Permanent a solicitat o anchetă, în urma căreia s-a constatat că nu există nicio defecțiune la sistemul de vot. Mai mult, raportul conchidea că dintre cei 34 de deputaţi care nu şi-au exprimat nicio intenţie de vot la legea defăimării, 20 nu au votat, deși au avut cartelele conectate corect, iar 14 au avut cartelele introduse incorect.
Voturi netransparente
Cu toate acestea, săptămâna trecută, reprezentanții majorității din Camera Deputaților au decis suspendarea sistemului electronic de vot. Problema va fi tranșată de comisia de regulament din Camera Deputaților. Dar, până la emiterea unui raport de către comisie, acesta va rămâne suspendat. Momentan, potrivit Regulamentului, deputații au la dispoziție trei modalități de vot deschis: electronic, nominal sau prin ridicare de mână, iar ei au votat nominal doar pentru renunțarea la sistemul electronic, însă au decis să adopte proiectele de lege prin ridicare de mână.
Adică, din trei modalități de adoptare a legilor, au ales-o tocmai pe aceea care exclude orice posibilitate oficială de identificare a votanților: secretarii Camerei Deputaților pur și simplu numără mâinile ridicate
prosau
contra. În cazul votului electronic cu cartele, acesta era înregistrat și afișat pe site-ul Camerei Deputaților. Votul nominal presupune că fiecare deputat este strigat și își exprimă opțiunea. Este, însă, o procedură de durată.
Decizia are implicații majore, unele evidente și altele mai puțin evidente. Primul efect observabil este imposibilitatea de a controla cum votează fiecare deputat. E adevărat, săptămâna aceasta, șapte din proiectele votate vizau ordonanțe de urgență, deja în vigoare, dar este doar un prim pas. Pe site-ul Camerei Deputaților nu mai există listă de vot nici pentru 24 februarie (prima zi în care s-a votat prin ridicare de mâini), nici pentru 17 februarie (ziua în care s-a votat electronic, dar Dragnea a contestat votul). Ultima zi în care pot fi accesate listele de vot este 15 februarie.
Posibile implicații juridice
Ce se poate întâmpla mai departe? Numai un exemplu: legea defăimării va fi revotată peste trei săptămâni și, dacă reapar articole controversate, nu vom ști cine sunt responsabilii care le-au acceptat. Practic, parlamentarii scapă de articole de presă incomode de genul "Vezi aici cine a votat pentru pensiile speciale ale aleșilor". În plus, nu va exista niciun temei juridic pentru contestarea unui vot, în cazul unor controverse privind numărul de mâini ridicate. Citeste mai departe...