Românii, condamnaţi la muncă pe viaţă. Statul pregăteşte angajaţii să reziste cât mai mulţi ani în câmpul muncii

Românii, condamnaţi la muncă pe viaţă. Statul pregăteşte angajaţii să reziste cât mai mulţi ani în câmpul muncii

   economica.net

Românii vor fi angajabili şi competitivi pe piaţa muncii cât mai mult timp. Asta îşi propune Guvernul prin adoptarea strategiei naţionale de învăţare pe tot parcursul vieţii şi a strategiei de naţionale privind persoanele vârstnice şi îmbătrânirea activă, gândite pentru următorii cinci ani. Îmbătrânirea populaţiei şi scăderea continuă a ponderii populaţiei cu vârstă de muncă au determinat autorităţile să-şi asume o serie de măsuri menite să facă angajatul cât mai competitiv, încât să reziste şi să facă performanţă la muncă pentru cât mai mulţi ani. Măsurile nu sunt însă o iniţiativă originală a Guvernului român, ci aliniere la tendinţele europene în domeniu, arata Economica.net.

Unde suntem acum şi ce ne aşteaptă în următorii 45 de ani

Răspunsul scurt: creşte sistematic numărul pensionarilor şi scade semnificativ numărul angajaţilor, în contextul în care creşte speranţa de viaţă la naştere, dar scade speranţa de viaţă sănătoasă după vârsta de 65 de ani.

Nuanţat, ponderea segmentului populaţiei cu vârstă de muncă (20-60 de ani) în totalul populaţiei va scădea cu 30% până în anul 2060, în timp ce ponderea populaţiei care are cel puţin 65 de ani în totalul populaţiei se va dubla în acelaşi orizont de timp.

Până în 2055 vom avea 100 de vârstnici la suta de persoane apte de muncă

Raportul de dependenţă demografică este definit ca numărul de persoane cu vârsta egală sau mai mare de 65 de ani la fiecare 100 de locuitori cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani.

Raportul de dependenţă demografică a fost relativ stabil şi s-a situat la o medie de aproximativ 75, între anii 1950 şi 1990.
Între 1990 şi 2010, acest raport a scăzut la 55 (adică 55 de persoane care au cel puţin 65 de ani la 100 de locuitori), datorită "decreţeilor" care au intrat pe piaţa muncii.

În 2015, analiştii estimează că acest raport va creşte nesemnificativ faţă de 2010.

Din 2015 însă, tendinţa raportului de dependenţă demografică se inversează sever şi va ajunge la 100 până în anul 2055, spun autorii strategiei naţionale pentru promovarea îmbătrânirii active şi protecţia persoanelor vârstnice

Citeste material complet pe Economica.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(P) Sabrini Exclusive Diamonds - Ofertă Unică la bijuteriile cu Diamante Naturale (foto)

astăzi, 15:59

Cu toții am auzit că Diamantele Naturale sunt pentru totdeauna, dar puțini înțeleg pe deplin ce înseamnă acest lucru. Dincolo de strălucirea lor, diamantele naturale sunt simboluri u...

Tineri din Botoșani dispăruți fără urmă, după ce au plecat la muncă în Italia! (foto)

astăzi, 15:35

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea a doi tineri, de 29 și 23 de ani, ambii din municipiul Botoșani, care au părăsit în mod voluntar domiciliul, în dat...

Schimbare majoră pentru diplomele de absolvire emise de facultățile din întreaga țară!

astăzi, 14:00

În premieră, vor avea un element distinct care să le permită să fie mai vizibili și pentru angajatorii din străinătate. Este un pas extrem de important în procesul digitalizării. ...