Romania va fi dotata cu sisteme performante de alertare in caz de cutremur

Romania va fi dotata cu sisteme performante de alertare in caz de cutremur
Inspectoratele pentru situatii de urgenta din sapte judete din tara vor fi dotate cu un sistem performant de alertare a cutremurelor, conectat la serverul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, prin care pagubele mari vor fi limitate.

Sistemele de alertare vor bloca instalatiile de gaze, dar si altele, care ar putea afecta populatia, a anuntat directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, Constantin Ionescu, informeaza Adevarul.

"Si atunci ne-am gandit sa realizam un sistem care sa blocheze aceste instalatii trimitand semnalele direct din institut catre instalatii. Semnalul se transmite instantaneu, dupa evaluarea cutremurului - cat de mare a fost. Cand ajunge la instalatie, aceasta s-a blocat si, practic, se indeparteaza acest efect secundar", a declarat Ionescu.

Semnalul va fi transmis inainte ca unda seismica sa ajunga in zona unde este implementat sistemul, astfel ca pana la Giurgiu va ajunge in 40 de secunde, iar in Capitala in doar 25 de secunde.

Aceste sisteme valoreaza in total 6,5 milioane de euro si vor fi realizate din bani europeni.

Fara aceste sisteme, potrivit unor simulari realizate recent, un seism similar celui din 1977 ar putea provoca pierderi de 4,8 miliarde de euro.

"Expunerea rezidentiala totala in Romania este estimata la 105,6 miliarde de euro, din care valoarea locuintelor din mediul urban depaseste 60 miliarde de euro. Valoarea expunerii rezidentiale in Bucuresti este estimata la peste 12 miliarde de euro.

Potrivit ultimelor studii realizate de experti internationali, pierderea modelata in sectorul rezidential, in cazul unui eveniment similar celui din 1977, se ridica la 4,8 miliarde euro la nivel national", a declarat luni Marius Bulugea, directorul general al PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale).
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Klaus Iohannis se pensionează din postul de profesor pe care l-a avut rezervat timp de peste 20 de ani!

astăzi, 13:14
35

Catedra de profesor de Fizică a președintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu a devenit vacantă și poate fi ocupată de un titular, scrie Ora ...

Ucrainean căutat de INTERPOL din 2019, depistat de polițiștii de frontieră din Botoșani!

astăzi, 12:22
40

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț au depistat şi reţinut un bărbat cu cetăţenie R. Ucraina, căutat internațional pentru săvârşirea infracțiunilor...

Deputat Alexandra Huțu, PSD: Masă sănătoasă pentru încă 1.503 elevi din Botoșani

astăzi, 12:11
61

Guvernul condus de președintele PSD, Marcel Ciolacu, a decis extinderea numărului de școli din județul Botoșani care vor asigura zilnic copiilor câte o masă. Astfel va crește numărul șc...