Romania va avea alta stema: Ce se schimba exact si cine plateste

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se modifica stema Romaniei. Ce presupune mai exact acest lucru? Ce se intampla si de cand cu toate bancnotele, steagurile si capacele de canal care au vechea stema? Si cel mai important - cine plateste pentru toate aceste modificari?

Conform Ziare.com, legea prevede ca stema si sigiliul tarii se vor modifica pana pe 31 decembrie 2018, astfel incat pe capul acvilei sa apara o coroana.

Prin noua lege se revine practic la forma stemei proiectate in 1921. Aceasta a servit Regatului Romaniei pana la disolutia sa, in 1947, in urma instaurarii comunismului, care a eliminat coroana regala de pe capul acvilei.

Asta inseamna ca toate institutiile publice care au afisata stema vor trebui sa o modifice, se schimba si bancnotele, dar ce se intampla, de exemplu, cu unele capace de canal pe care acum se afla modelul comunist?

Initiatorul legii, deputatul PNL Grigore Craciuneascu, sustine ca s-a gandit la "lucrurile importante" cand a redactat actul normativ, adica stemele si sigiliile institutiilor publice, nu la capacele de canal.

"Toate institutiile publice care au afisata stema tarii - Parlament, ministere, consilii judetene, primarii - vor trebui sa le inlocuiasca, iar sigiliul - acolo unde este nevoie, in special Banca Nationala (nu toata lumea mai are sigiliu). Acolo unde exista stema tarii pusa, de exemplu, pe un canal sau pe vreun capac, acum doar n-o sa schimbam capacul de acolo. Eu m-am gandit la lucrurile importante", ne-a declarat Craciunescu.

Si bancnotele si monedele vor trebui modificate, insa acest lucru nu inseamna ca Banca Nationala este obligata ca, pana in 2018, sa le retraga din circulatie pe toate cele care contin stema veche si sa tipareasca o multime de bani cu stema noua.

De fapt, bancnotele vechi raman in circulatie pana se uzeaza, iar cand BNR emite unele noi, acestea vor prezenta stema cu acvila incoronata.

"Bancnotele raman in vigoare in continuare pana se uzeaza. Dar asa a fost intotdeauna, au circulat pana s-au uzat. In momentul in care se scoate o noua serie, va fi cu stema cu coroana regala", ne-a spus liberalul.

Informatia a fost confirmata si de BNR.

"Se va face o mica schimbare de matrita, atat pentru bancnote, cat si pentru monede, modificare care sa includa coroana de pe capul acvilei din cadrul stemei. Acestea vor fi probabil singurele costuri legate de schimbarea banilor, de cateva sute de lei", a declarat purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, pentru Economica.net.

Banii cu noua stema vor circula in paralel cu cei vechi, pentru a nu genera costuri foarte mari cu emiterea de moneda noua.

Cine plateste

Costurile pentru schimbarea stemei vor fi suportate de fiecare institutie publica in parte, ne-a mai spus deputatul Craciunescu: "Fiecare institutie publica va avea ca obiectiv pana in 2018 sa isi schimbe stemele, fiecare isi suporta cheltuielile".

Intrebat daca s-a calculat aproximativ cat ar costa modificarea tuturor stemelor si sigiliilor din institutiile publice, deputatul a spus ca nu. "Nu exista o estimare legata de costuri. Din moment ce nu se iau bani de la bugetul statului, fiecare institutie se ocupa sa-si rezolve", a subliniat acesta.

Aceasta modificare legislativa care se doreste a fi o reparatie morala fata de trecutul nostru monarhic vine in paralel cu un proiect de lege elaborat de Guvern care presupune transformarea Casei Regale in institutie de utilitate publica si acordarea mai multor beneficii si privilegii mostenitorilor regelui Mihai.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au rămas fără acoperiș deasupra capului: Două case vecine au luat foc, o femeie a ajuns la spital! (Foto)

astăzi, 15:45

S-a întâmplat în această dimineață, în municipiul Dorohoi. Locuințele celor două femei sunt lipite una de cealaltă, iar flăcările au fost observate târziu, de una...

Colegiul Medicilor: În ţară sunt activi 304 chirurgi pediatri, care este situația la Botoșani!

astăzi, 14:40

Numărul total al chirurgilor pediatri cu status activ este 304, a transmis Colegiul Medicilor, după o solicitare făcută în contextul cazului adolescentului de 16 ani care a murit la Spitalul...

Ciprian Manolache: „PSD e singurul partid care are programe pentru pregătirea forței de muncă înalt calificată pentru industriile competitive”

astăzi, 14:02

Ciprian Manolache, inspector scolar general adjunct și profesor de limba și literatura română la Liceul Pedagogic "Nicolae Iorga" din Botoșani, candidat PSD pentru Camera Deputați...