Romania va avea alta stema: Ce se schimba exact si cine plateste

Romania va avea alta stema: Ce se schimba exact si cine plateste
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se modifica stema Romaniei. Ce presupune mai exact acest lucru? Ce se intampla si de cand cu toate bancnotele, steagurile si capacele de canal care au vechea stema? Si cel mai important - cine plateste pentru toate aceste modificari?

Conform Ziare.com, legea prevede ca stema si sigiliul tarii se vor modifica pana pe 31 decembrie 2018, astfel incat pe capul acvilei sa apara o coroana.

Prin noua lege se revine practic la forma stemei proiectate in 1921. Aceasta a servit Regatului Romaniei pana la disolutia sa, in 1947, in urma instaurarii comunismului, care a eliminat coroana regala de pe capul acvilei.

Asta inseamna ca toate institutiile publice care au afisata stema vor trebui sa o modifice, se schimba si bancnotele, dar ce se intampla, de exemplu, cu unele capace de canal pe care acum se afla modelul comunist?

Initiatorul legii, deputatul PNL Grigore Craciuneascu, sustine ca s-a gandit la "lucrurile importante" cand a redactat actul normativ, adica stemele si sigiliile institutiilor publice, nu la capacele de canal.

"Toate institutiile publice care au afisata stema tarii - Parlament, ministere, consilii judetene, primarii - vor trebui sa le inlocuiasca, iar sigiliul - acolo unde este nevoie, in special Banca Nationala (nu toata lumea mai are sigiliu). Acolo unde exista stema tarii pusa, de exemplu, pe un canal sau pe vreun capac, acum doar n-o sa schimbam capacul de acolo. Eu m-am gandit la lucrurile importante", ne-a declarat Craciunescu.

Si bancnotele si monedele vor trebui modificate, insa acest lucru nu inseamna ca Banca Nationala este obligata ca, pana in 2018, sa le retraga din circulatie pe toate cele care contin stema veche si sa tipareasca o multime de bani cu stema noua.

De fapt, bancnotele vechi raman in circulatie pana se uzeaza, iar cand BNR emite unele noi, acestea vor prezenta stema cu acvila incoronata.

"Bancnotele raman in vigoare in continuare pana se uzeaza. Dar asa a fost intotdeauna, au circulat pana s-au uzat. In momentul in care se scoate o noua serie, va fi cu stema cu coroana regala", ne-a spus liberalul.

Informatia a fost confirmata si de BNR.

"Se va face o mica schimbare de matrita, atat pentru bancnote, cat si pentru monede, modificare care sa includa coroana de pe capul acvilei din cadrul stemei. Acestea vor fi probabil singurele costuri legate de schimbarea banilor, de cateva sute de lei", a declarat purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, pentru Economica.net.

Banii cu noua stema vor circula in paralel cu cei vechi, pentru a nu genera costuri foarte mari cu emiterea de moneda noua.

Cine plateste

Costurile pentru schimbarea stemei vor fi suportate de fiecare institutie publica in parte, ne-a mai spus deputatul Craciunescu: "Fiecare institutie publica va avea ca obiectiv pana in 2018 sa isi schimbe stemele, fiecare isi suporta cheltuielile".

Intrebat daca s-a calculat aproximativ cat ar costa modificarea tuturor stemelor si sigiliilor din institutiile publice, deputatul a spus ca nu. "Nu exista o estimare legata de costuri. Din moment ce nu se iau bani de la bugetul statului, fiecare institutie se ocupa sa-si rezolve", a subliniat acesta.

Aceasta modificare legislativa care se doreste a fi o reparatie morala fata de trecutul nostru monarhic vine in paralel cu un proiect de lege elaborat de Guvern care presupune transformarea Casei Regale in institutie de utilitate publica si acordarea mai multor beneficii si privilegii mostenitorilor regelui Mihai.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
129

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
495

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
195

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...