România TV anunță că va acorda o bursă cu numele Iuliei Marin tinerilor jurnaliști

După ce zeci de redacții, jurnaliști, asociații medicale, organizații nonguvernamentale și personalități din România au semnat un apel contra discursului care incită la ură și discriminare practicat de postul România TV după moartea jurnalistei Iulia Marin, la doar 32 de ani, Victor Ciutacu anunță că postul tv va acorda, anual, bursa „Iulia Marin" tinerilor jurnaliști, un gest greu de calificat.

„Mă întreba cineva în singurul interviu pe care l-am acordat în timpul acestui scandal dacă de la începutul scandalului am vorbit cu managementul. Da, doamnelor și domnilor, am vorbit cu managementul și vreau să felicit managementul România TV pentru o idee pe care eu o salut. E un anunț important care m-a luat prin surprindere și pe mine, România TV va acorda anual bursa IULIA MARIN pentru tinerii jurnaliști care au curajul să lupte pentru adevăr. Condițiile în care se va acorda această bursă și criteriile care trebuie îndeplinite vor fi anunțate de managementul România Tv”, a declarat Victor Ciutacu, potrivit hotnews.ro.

La România TV, moartea jurnalistei Iulia Marin a fost calificată, la emisiunea lui Victor Ciutacu, prin fraze precum: „Oamenii ăia sunt tulburați psihic, produceau materiale de presă”, „Pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine”, „Rătăcită promovată ca experiment de presă” sau „N-aș lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine”.

Consiliul Național al Audiovizualului a discutat, marți, sesizările făcute în cazul emisiunii realizate de Victor Ciutacu la România TV. Acesta din urmă a susținut aceleași teze, i-a acuzat pe membrii CNA de lipsă de imparțialitate și a reclamat că a fost chemat pentru a i se face un rechizitoriu.

Ședința CNA - în care Victor Ciutacu și-a continuat acuzațiile la adresa redacției Libertatea și le-a răspuns ironic membrilor Consiliului - s-a încheiat brusc, fără o concluzie, transmisiunea pe pagina de Facebook fiind oprită. Președinta CNA, Monica Gubernat, i-a anunțat pe cei aflați în sală că discuțiile vor continua joi.

Până în 21 aprilie, CNA primise în jur de 20 de reclamații de la telespectatori și jurnaliști, la care se adaugă și o autosesizare a Dorinei Rusu, membră a Consiliului, potrivit Pagina de Media.

Cum s-a apărat „Libertatea” în fața atacurilor RTV în cazul Iulia Marin

„Libertatea” a răspuns atacurilor lansate de România TV în cazul jurnalistei Iulia Marin, care a murit săptămâna trecută, la doar 32 de ani. Într-un articol publicat luni, redacția a răspuns, pe puncte, atacurilor aduse de România TV iniţial în emisiunile lui Victor Ciutacu, apoi şi în alte emisiuni ale postului de televiziune.

„Libertatea” a publicat mai multe mesaje postate pe Facebook de către Iulia Marin legate de munca sa în această redacție, unde era angajată din primăvara lui 2020, de la debutul pandemiei.

O parte a unuia dintre mesaje, publicat de Iulia Marin în 11 martie 2023:

„Am primit numeroase sfaturi bune, am petrecut timp cercetând fenomene din societate, fenomene despre care vreau să scriu pe viitor și am scăpat de sindromul impostorului care m-a bântuit vreo zece ani. Trăiesc, deci, după trei ani senzația unui nou început și retrăiesc, diminețile, entuziasmul de a merge la birou, dorința de a da un text bun, plăcerea de a documenta, trăiesc cu gândul că, în cele din urmă, am aterizat în picioare după căderi nu tocmai ușoare, iar asta se datorează în primul rând acestei redacții care m-a încurajat și susținut, mi-a acordat încredere când eu nu mai credeam deloc în mine, mi-a cultivat această încredere și m-a ridicat de pe «banca de rezerve» pe care singură mă așezasem”.

„Iulia Marin era aptă de muncă”

Redacția „Libertatea” vorbește și despre documentele Ringier legate de către Iulia Marin:

„Potrivit documentelor din dosarul HR al Ringier România și comunicării Ringier către redacție, Iulia era aptă de muncă. Nu există nicio recomandare medicală contrară. Conform legii române, dacă concediul medical depășește 90 de zile calendaristice dintr-un an întreg, e nevoie de un nou control medical care atestă dacă o persoană are sau nu capacitate de muncă. Se formează o comisie de evaluare, alcătuită din medici. Prevederea nu se aplică în cazul Iuliei Marin, care a avut în 2022 un concediu medical de 41 de zile lucrătoare, echivalentul a 57 de zile calendaristice, maximum de concediu medical anual în perioada în care a lucrat la Libertatea.

Nu vom dezvălui diagnosticele, iar documentele de certificat de concediu medical, emise de spital și în care boala este codificată, se află exclusiv în posesia departamentului HR, nu a redacției. Niciunul dintre aceste diagnostice nu înseamnă lipsa discernământului”.

„Știam că are o suferință psihică, am ales să lucrăm împreună și am alege la fel”

În articolul de luni, redacția Libertatea mai spune că știa la momentul angajării Iuliei Marin că aceasta avea suferințe psihice, inclusiv o tentativă de sinucidere, dar „legea română și cultura Ringier sunt incluzive”:

„Discriminarea este interzisă atât la angajare, cât și în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. În cunoștință de cauză, am ales să lucrăm împreună cu Iulia, așa cum lucrăm laolaltă oameni cu diferite suferințe și boli. Am face aceeași alegere și astăzi, de a munci împreună cu Iulia. Iulia Marin a lucrat trei ani și a fost angajată din prima zi până în ultima zi cu contract de muncă pe termen nedeterminat”.

Potrivit redacției, conducerea editorială a redacției a discutat regulat cu Iulia Marin, care a făcut parte din corpul de reporteri ai ziarului, aproximativ 15 femei și bărbați, din totalul de 42 de oameni care compun echipa editorială.

România TV continuă atacurile la „Libertatea” și la Cătălin Tolontan

România TV a continuat subiectul Iulia Marin - luni, cele mai multe jurnale s-au deschis cu acest caz, cu atacuri şi acuzaţii aduse redactorului-şef Cătălin Tolontan, a scris Pagina de Media.

„Anchetarea lui Cătălin Tolontan, ce explicaţii dă şefilor elveţieni”, a fost una dintre burtiere. „Tolontan, interogat de şefi după moartea subalternei”, o alta.

Postul TV a spus, în jurnalele de la amiază, că există o investigaţie internă la nivelul companiei Ringier (informaţia este detaliată şi pe site-ul televiziunii). Afirmaţia a fost contrazisă categoric de oficialii Ringier: „Nu există nicio investigaţie internă, există un puternic suport al grupului. În ceea ce îi priveşte pe cei de la România TV, aş spune că vorbim de "wishfull thinking"", a declarat pentru Paginademedia.ro Mihnea Vasiliu, director general Ringier România.

În deschiderea jurnalelor, realizatorii şi reporterii au vorbit despre „ipocrizia pe care o afişează Tolontan” sau despre „cinismul lui Tolontan, care nu are limite”, conform Pagina de Media.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident în județul vecin cu șase persoane, un minor de 16 ani a ajuns la spital! (Foto)

Sunday, 12 January 2025

Un accident rutier a avut loc, duminică seară, pe raza localității Vicovu de Jos, în județul Suceava. Au fost implicate două autoturisme. Pompierii militari din cadrul subunităților R...

Sindicaliștii din educație propun ca dosarele de burse sociale să fie făcute de primării!

Sunday, 12 January 2025

Reprezentanții celor trei federații sindicale din învățământ au avut o întâlnire, vineri, cu noul ministru al Educației și Cercetării, Daniel David, pentru a discuta pr...

Element de muniție neexplodat, găsit într-o pădure din Botoșani!

Sunday, 12 January 2025

Un element de muniție rămas neexplodat din timpul conflictelor armate, a fost descoperit, în această după-amiază, într-o pădure din localitatea Horlăceni, de un bărbat pasionat de ...