România, printre marii importatori de mâncare. Agricultura, sectorul de care nu îi pasă nimănui

În ciuda faptului că ar putea hrăni 15% din populaţia Uniunii Europene, agricultorii români nu pot asigura alimentele de strictă necesitate decât pentru un sfert din populaţia României. Aceasta în condiţiile în care potenţialul agricol al ţării noastre ar permite asigurarea hranei pentru 80 milioane de persoane, iar UE are 500 de milioane de locuitori.
 
"Cu părere de rău, România se află pe locul 12 la nivel mondial la importul de produse agroalimentare, conform unui program de cercetare al Băncii Mondiale şi al Băncii japoneze Nomura. Degeaba spunem că avem un potenţial agricol pentru a hrăni 80 de milioane de locuitori, acest lucru nu este de ajuns dacă nu îl şi folosim. Consider că la ora actuală România ar trebui să fie exportator de securitate alimentară", a declarat reprezentantul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură - FAO în România, Bogdan Bazgă.
 
Eşecul perioadei de tranziţie


"În 20 de ani s-a reuşit neutralizarea celui mai important factor competitiv al României - agricultura. De la o agricultură de suport s-a ajuns la una de subzistenţă. Agriculura este cel mai mare eşec al perioadei de tranziţie", spune analistul economic Mircea Coşea.
 
"Noi nu suntem în stare să producem pentru populaţia ţării. În loc să exportăm şi să fim o forţă pe piaţa agricolă europeană, am ajuns să mâncăm de la carne, până la legume şi fructe aduse din străinătate. Şi pentru a fi şi mai rău, produsele importate sunt de slabă calitate, mai ales în comparaţie cu cele româneşti. Românii sunt infometaţi pentru că agricultura a fost neglijată", consideră Culiţă Tărâţă, unul dintre principalii agricultori din ţară. Potrivit datelor oficiale, zonele rurale din România acoperă 87% din teritoriul ţării, cuprinzând 45% din populaţie, adică 9,7 milioane de locuitori. Având o suprafaţă agricolă de 14.741,2 mii de hectare (sau 61,8% din suprafaţa totală a ţării), România dispune de resurse agricole importante în Europa Centrală şi de Est.
 
Agricultura ne putea salva

Analiştii economici, politicienii şi oamenii de afaceri din domeniul agricol sunt de acord că România nu a ştiut să folosească potenţialul de care beneficiază şi că autorităţile au făcut multe greşeli în ultimii 20 de ani. În primul rând, au ignorant agricultura, considerându-o un domeniu marginal, când de fapt era printre primele sectoare care trebuiau dezvoltate pentru ca economia în ansamblu să funcţioneze bine pe termen lung.
 
"La cât pământ are România şi la ce producţie agricolă ar fi putut obţine dacă se investea serios în acest domeniu, ţara noatră trebuia să treacă fluierând peste această criză economică. Dacă aveam agricultura bine pusă la punct, pământul era cultivat şi aveam o strategie de valorificare a producţiei agricole şi zootehnice, România se afla acum printre fruntaşele Europei, cu un PIB bine alimentat", explică Culiţă Tărâţă. România se putea salva din criză dacă avea o producţie agricolă mare pe care să o exporte. "Acum nu mai trăiam cu teama că nu putem asigura hrana celor 22 de milioane de locuitori. Aveam posibilitatea de a vinde altora alimente şi de a avea bani pentru a scăpa cu bine din criză", crede Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii.
 
Ruralul românesc a emigrat


Analiştii economici spun că mediul rural în general a fost neglijat, nefăcându-se nici un fel de investiţii. "Nu s-a făcut nimic. Ruralul românesc s-a transferat la urbanul din Spania şi Italia. Sunt necesare servicii alternative în mediul rural, este nevoie de altceva decât agro-turism", crede Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicată.
 
Pe termen lung, specialiştii nu dau prea mari şanse agriculturii. Aceasta nu pentru că nu s-ar putea face foarte mult în acest domeniu, ci pentru că, în continuare, autorităţile nu par a-şi da seama de importanţa agriculturii. "Nu există interes pentru a rezolva problemele acestui sector. Mai mult, pentru anii 2020-2025 se preconizează o criză mondială a alimentelor, iar ţările cu potenţial agricol vor deveni atunci ceea ce sunt acum ţările petroliere, furnizoarele materiei de bază şi transformarea în nişte state super bogate", arată Coşea.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Spectacolul „Îmbătați de dragoste” se joacă în acest sfârșit de săptămână la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani! (foto)

astăzi, 20:10

Scenografia spectacolului este realizată de Mihai Pastramagiu, iar coregrafia de Victoria Bucun. Din distribuție fac parte actorii: Cezar Amitroaei (D-nul Orgon, bătrân gentilom), Petruț ...

Garda de Mediu Botoșani: Informații privind importanța solicitării şi obţinerii acordului de mediu!

astăzi, 19:30

Solicitarea şi obţinerea acordului de mediu sunt obligatorii pentru proiecte publice ori private sau pentru modificarea ori extinderea activităţilor existente, care pot avea impact semnificativ as...

Investiții de 8,5 milioane de lei pentru extinderea unei fermei de pui într-o localitate din Botoșani!

astăzi, 18:45

Complexul ajunge astfel la 150.000 de pui pe serie. Investiţia totală este de 8,5 milioane de lei, din care o parte provine din fonduri europene nerambursabile, scrie zf.ro „În ultimu...