Romania in presa internationala: O tara deloc saraca, incapabila sa profite de propriile bogatii!

Editia franceza a revistei Slate a publicat un articol pe tema resurselor naturale din Romania, un material intitulat "Cand romanii sunt jefuiti" in care autoarea prezinta Romania ca o tara deloc saraca, incapabila sa profite de propriile bogatii.

"Contrar perceptiei, Romania nu este lipsita de bogatii. Insa nu ea este cea care profita cel mai mult de aceste bogatii. La vest se afla aurul ravnit de canadieni. La est sunt gazele de sist promise americanilor. La mijloc, manifestatiile romanilor", scrie in articol Marianne Rigaux, care a semnat si documentarul online Stigmatises, legat de stigmatizarea romanilor din Franta.

Potrivit acesteia, autoritatile au autorizat companii straine sa exploateze resursele in speranta ca vor obtine beneficii. Aceste autorizatii au infuriat cetatenii, care acum se opun unui proiect legat de cel mai mare zacamant european de aur (300 tone) si argint (1.600 tone), pe care canadienii Gabriel Resources cauta sa il exploateze inca din 1995.

Articolul arata ca Bucurestiul are nevoie de bani in urma crizei economice, in contextul in care Romania "traieste de mai bine de trei ani in perfuzii FMI", motiv pentru care premierul Victor Ponta a decis ca proiectul Rosia Montana prioritatea principala, iar Guvernul a declarat proiectul "de utilitate publica si interes exceptional", ceea ce autorizeaza compania miniera sa exproprieze satenii din zona in numele Statului.

"Problema: Statul roman este actionar minoritar al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), compania desemnata sa exploateze zacamantul Profiturile vor merge mai ales catre compania canadiana Gabriel Resources, care detine 75% din proiect", scrie Rigaux.

La Rosia Montana in sat, parerile sunt impartite intre cei care se opun proiectului minier si cei care vor locurile de munca promise de proiect. La Bucuresti, mobilizarea in protest a fost determinata de riscurile asupra mediului.

"Manifestatiile impotriva proiectului minier se leaga de cele impotriva gazului de sist. La Birlad,  protestele capata amploare dupa ce in vara premierul a autorizat compania americana Chevron sa exploreze gazul de sist din regiune", noteaza autoarea, adaugand ca profitul pe care il poate obtine statul din acordurile cu Chevron ramane necunoscut, deoarece contractele sunt secrete.

"La fel ca la Rosia Montana, nemultumirea depaseste cu mult cercurile ecologiste", mai scrie Rigaux, conform zf.ro.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cine ar putea fi viitorul Papă, după moartea lui Francisc. Cei cinci cardinali favoriți să-i ia locul!

Monday, 21 April 2025

După moartea Papei Francisc, Biserica Catolică se pregătește de o tranziție care-i va determina direcția pentru viitorul apropiat. Fiind primul papă latino-american și primul papă iezuit, Fra...

Situație de nedescris: O femeie se folosește de imaginea lui Rareș Prisacariu și răspândește informații false! (Foto)

Monday, 21 April 2025

Gina Prisacariu, mama lui Rareș, câștigătorul Românii au Talent sezonul din 2023, a semnalat o situație deosebit de gravă din mediul online în care o femeie se folosește de ima...

Amenzi de peste 150.000 de lei date de polițiști botoșănenilor de Paști!

Monday, 21 April 2025

În ultimele 48 de ore, polițiștii botoșăneni au desfășurat activități preventive pe raza întregului județ. În această perioadă nu au fost înregistrate incidente deos...