Romania cere infiintarea unei flote NATO in Marea Neagra, pentru "aparare si descurajare". Ce reactie ar putea avea Rusia

Romania cere infiintarea unei flote NATO in Marea Neagra, pentru "aparare si descurajare". Ce reactie ar putea avea Rusia
De luna viitoare, Romania va incepe demersurile pentru infiintarea unei flote NATO in Marea Neagra. Este vorba despre o grupare maritima de nave militare a tarilor de la malul marii, partenere ale aliantei. "Scopul va fi unul de aparare si descurajare", a precizat ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc.
 
O flota NATO in Marea Neagra, din care Romania sa faca parte, este o prioritate strategica a Armatei Romane si ar trebui sa fie functionala pana la toamna.

Mihnea Motoc, ministrul Apararii Nationale: "E vorba de un complement firesc al unei prezente terestre aliate, pe care o concepem ca parte a posturii de aparare si descurajare, ce va fi discutata si la summitul NATO, speram noi."

Asta ar insemna o flota de nave de razboi permanent dispusa in Marea neagra si gata sa reactioneze daca situatia internationala o cere. NATO are deja doua flote active.

Prima este in Atlantic si are in componenta nave si distrugatoare din 6 tari aliate printre care Portugalia, Canada si SUA. La unele exercitii a participat si Romania cu fregata Regele Ferdinand. A doua este situata in Mediterana. Acolo sunt vase de lupta din Turcia, Italia si Germania.

Mihnea Motoc: "Forma pe care o va imbraca prezenta navala aliata la Marea Neagra depinde de ce vor spune riveranii aliati. Avem si parteneri ai NATO care sunt riverani si ale caror idei si contributie ne intereseaza si trebuie vazut cum arata lucrurile in planurile de ansamblu ale organizatiei ca atare."

In cazul flotei aflata in planul Ministerului Apararii, avem o restrictie. Conventia de la Montreux spune ca o nava militara straina nu poate stationa mai mult de 21 de zile in apele Marii Negre. Asta inseamna ca din flota pot face parte doar Romania, Turcia si Bulgaria, toate tari membre NATO si toate cu iesire la Marea Neagra.

Decizia tarii noastre de a activa permanent acest grup naval a provocat framantari la nivel international.

Dan Dungaciu, expert in relatii internationale: "Sigur ca Federatia Rusa vede aceasta chestiune ca o forma de remilitarizare a Marii Negre, insa nu va privi direct spre Romania, pentru ca daca se va intampla ca acest grup naval sa existe, initiativa e NATO si nu Romania. Si prin urmare, orice adresare spre Romania ar fi ineficienta si acest tip de problema se rezolva la nivelul bilateral Federatia Rusa-NATO, care pe termen mediu, s-ar putea sa fie relansat."

Propunerea Romaniei va intra in marile planuri geostrategice in care interesele marilor puteri privesc atat Siria cat si Ucraina.

Sursa: Ştirile ProTV
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Programul Trenurile Soarelui 2024 ocolește Botoșaniul, ce orașe sunt pe listă!

astăzi, 16:26
68

CFR Călători a anunțat joi după-amiază începerea programului Trenurile Soarelui 2024, cu începere din 14/15 iunie.Într-un comunicat dat publicității, operatorul feroviar d...

Locuitorii din Roșiori rămân astăzi fără apă până la ora 21:00!

astăzi, 15:14
34

Din cauza a două avarii depistate în dimineața zilei de 18 mai 2024 pe conducta din oțel, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a sistat furnizarea apei către utilizatorii din localitatea Roșior...

Concursul „Prietenii pompierilor” și-a desemnat câștigătorii! (Foto)

astăzi, 14:34
71

Concursul „Prietenii Pompierilor” este destinat elevilor din învățământul gimnazial și este organizat în scopul dezvoltării capacității de înțelegere și ap...