ROMÂNIA: Cămătarii au șantajat femei gravide pentru a le ceda indemnizațile bebelușilor

Înfiorător! Cămătarii au inventat o metodă de a obţine bani de la victime, unică în România. Procurorii DIICOT susţin că interlopii au brevetat metoda "Vânzării burţii", adică în schimbul unor sume de bani date cu camată, viitoarele mămici care aveau nevoie de bani semnau, de multe ori sub ameninţare, procuri notariale prin care erau de acord ca indemnizaţia pentru creşterea copilului acordată de stat să intre în conturile cămătarilor, scrie Evz.ro.
 
Se intampla la Jibou, Romania. În cursul zilei de marţi, procurorii DIICOT au prins-o în flagrant pe Kis Erzsebet, soţia cămătarului Kis Papu, care avea asupra ei suma de 3.529 lei, bani care au fost ridicaţi de la Oficiul Poştal Jibou, în numele unor persoane care erau beneficiari ai unor ajutoare sociale, indemnaţii pentru creşterea copilului sau ajutoare de încălzire.

Ţiganii cămătari au încercat să facă scandal, prin metoda bine cunoscută, dar au fost repede puşi la respect de numărul mare de poliţişti şi de jandarmi, mobilizaţi la faţa locului.

Notarul neagă că a autentificat procuri pentru cămătari

Reţeaua cămătarilor din Jibou era condusă de fraţii Papu şi Radu Kis. Aceştia coordonau întreaga activitate ilegală de cămătărie din oraşul Jibou. Oricine avea nevoie de bani apela la fraţii Kis, dobânda percepută fiind de sută la sută.

Procurorii susţin că sumele împrumutate de fraţii Kis unor terţe persoane erau cuprinse între 200 de lei lei şi 13.000 de lei. Marea majoritate a celor care apelau la serviciile cămătarilor erau persoane sărace care aveau nevoie de bani şi acceptau să semneze procuri notariale, în baza cărora infractorii puteau ridica de la Oficiul Poştal din Jibou, drepturile financiare cuvenite acestora.

Notarul public din Jibou, Maria David Creţoi neagă însă că persoanele acuzate de cămătărie aveau procuri notariale prin care puteau ridica banii victimelor. "Procuri nu prea am făcut. Pe numele celor doi cămptari Kis nu am făcut niciodată. Asta vă spun sigur. Am făcut procuri în cazul unor persoane care veneau şi spuneau că pleacă în străinătate dar şi în aceste cazuri am cerut dovezi solide şi martori. În cazul acestor două persoane am autentificat doar acte de vânzare cumpărare a unor imobile", a declarat notarul Creţoi, conform evz.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie pentru legalizarea sistemului Homeschooling în România

astăzi, 11:23

Homeschooling-ul este un sistem alternativ ce poate oferi multiple avantaje in procesul educational atata copiilor cat si familiilor care il aleg. De ce este important? Homeschooling-ul este un ...

Pericol în trafic îndepărtat de către polițiștii de frontieră, conducător auto sancționat penal!

astăzi, 10:50

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Dorohoi au sancționat penal un bărbat care conducea un ansamblu auto, fără a deține permis de conducere. Luni, 18 noiem...

Monica Pillat, In Memoriam Dinu Pillat: ”Sã aprindem cu toţii o lumânare a neuitãrii de ziua lui!”

astăzi, 10:27

Pe 19 noiembrie se împlinesc 103 ani de la naşterea romancierului şi istoricul literar Dinu Pillat. Strãnepot al lui I.C. Brãtianu, el a venit pe lume şi a crescut într...