Români umiliți în Olanda de patronii care i-au angajat în fabrici!

Conform datelor transmise de Ambasada României în Țările de Jos, în Olanda sunt aproape 50.000 de români plecați la muncă.

De curând, inspectorii muncii din Olanda au făcut publică situația oribilă prin care trec mulți români stabiliți în Olanda. Ai noștri se numără printre miile de imigranți pe care îi are țara și iau, în general, joburi de care olandezii se feresc. Patronii, profitând de pe urma faptului că nu știu limba, legile sau Codul Muncii, îi muncesc peste limite, pe salarii rușinoase.

În industria cărnii, în special, sunt astfel de cazuri.

 

Presa străină a scris recent despre două decizii din instanță care scot la iveală o exploatare sistematică. Primul caz, de la Tribunalul Districtual Gelderland, vizează un bărbat care a lucrat din 2016 la o firmă și în perioada 2021-2023, a fost trecut ca angajat începător. Astfel, a primit un salariu mai mic, chiar dacă avea deja experiență la locul de muncă.

Din această „eroare”, a pierdut aproape 9.000 de euro din salarii și încă 1.000 de euro din ore de concediu neplătite și peste 800 de euro în compensații de vacanță. În plus, mai avea de luat și 3.000 de euro ca plată pentru ore suplimentare nerecuperate. Instanța i-a făcut, într-un final, dreptate și și-a recuperat banii.

Cel de-al doilea caz este din 2019, de la aceeași firmă, tot cu încadrarea de „nou angajat”. Paguba este de 11.000 de euro în salarii restante, plus mai mult de 4.000 de euro în compensații pentru orele suplimentare.

Firme din Olanda, acuzate că înșală imigranții care lucrează pe salarii rușinoase. Protecția Muncii nu mai crede scuzele

Compania din Olanda s-a apărat, spunând că: „acolo unde lucrează oameni, se fac și greșeli”. Pe de altă parte, liderul sindical Henry Stroek de la CNV nu a acceptat astfel de scuze, spunând: „Dacă apar greșeli în cinci sau șase componente salariale, nu mai este întâmplător. Este un model sistemic.”

Până în prezent, au fost descoperite 174 de astfel de cazuri. Situația a ajuns inclusiv în atenția ministrul Muncii, Eddy van Hijum, care analizează deja posibilitatea unei interdicții oficiale în anumite industrii. La final de an, va avea loc și o dezbatere în acest sens.

Conform datelor transmise de Ambasada României în Țările de Jos, în Olanda sunt aproape 50.000 de români plecați la muncă, precizează gândul.ro.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșani: O tânără de 17 ani și fiica ei de 4 luni au dispărut de acasă. Poliția cere ajutorul populației!

astăzi, 13:12

La data de 27.07.2025, ora 09.00, numita Pupaza Maria-Larisa, din oraș Darabani, județul Botosani, de 17 ani, a plecat voluntar de la locuința de domiciliu, împreună cu fata sa, Padurariu So...

Ajutoare de urgență de sute de mii de lei pentru angajații unei agenții de stat și rude ale lor. Ministrul Muncii trimite Corpul de control!

astăzi, 12:20

Ministrul Muncii, Petre Florin Manole, a dispus Corpului de control să demareze, luni, o anchetă referitoare la ajutoarele de urgență care au fost acordate unor angajați din Agenția Națională ...

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu!

astăzi, 11:19

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații apărute în presă arătau ca Dragoș Anastasiu a mituit o funcționară ANAF timp ...