Români care n-au mai plătit creditul și au scăpat

Români care n-au mai plătit creditul și au scăpat
Sunt destui români fără bani sau plecaţi în străinătate care scapă anual de împrumuturile de la bănci, deoarece costul pe care recuperatorii le-ar avea de achitat sunt mai mari decât restanţele în sine.

Persoană cu credit mic, fără bunuri sau venituri care să poată fi executate silit - aşa arată, de regulă, românii cu datorii la bănci care au scăpat de plata creditului. Din aceeaşi categorie fac parte şi persoane care au plecat în străinătate şi nu mai pot fi găsite pentru a rambursa banii. Recuperatorii preferă pur şi simplu să le şteargă debitorilor aceste datorii negarantate decât să-şi bată capul cu recuperarea. La firma de profil Coface, există împrumuturi sub 100 de euro sau chiar de 1.000 de euro care, dacă nu au fost înapoiate pe cale amiabilă, au fost anulate, a declarat, pentru EVZ, Alexandra Rusen, coordonator de recuperare creanţe la Coface.

O firmă de colectare recuperează creanţe în numele companiilor sau în nume propriu, în cazul creditelor cumpărate de la bănci sau companii. Au plecat peste hotare şi au scăpat de credit "Dacă valoarea este mică şi nu am reuşit să luăm legătura cu debitorul, propunem (companiei sau băncii - n.r.) suspendarea colectării", spune Alexandra Rusen.

Firma procedează la fel cu restanţele din portofolii. De asemenea, "atunci când costurile cu identificarea persoanelor ce nu mai domiciliază pe teritoriul ţării sunt mai mari decât creanţa, se renunţă", completează aceasta. Potrivit reprezentanţilor unei alte firme, creditele contractate de români plecaţi în străinătate care nu mai pot fi recuperate ajung la câteva mii de euro de persoană. În toate aceste cazuri e vorba de credite negarantate.

În celelalte situaţii se poate executa garanţia. La Coface, circa 7% din numărul de creanţe ale persoanelor fizice care erau de încasat în 2011 au fost anulate.

Prescriere după trei ani

Legea spune că, dacă trec trei ani de la data la care clientul a început să înregistreze întârzieri, debitul se prescrie, adică se anulează. Însă contractele de împrumut sunt atât de solid construite, încât, în realitate, debitorul poate fi urmărit toată viaţa. Orice portiţă de scăpare ar gândi un răuvoitor ca să nu ramburseze banii a fost blocată de juriştii care au conceput contractele. Astfel, termenul de trei ani poate fi întererupt oricând de demersurile băncii de a-şi recupera banii.

Creanţa se prescrie doar dacă "cel care era îndreptăţit la încasare nu întreprinde măsurile prevăzute de lege (nu trimite notificări către clientul respectiv etc.) şi nu au apărut motive de suspendare sau întrerupere a cursului prescripţiei, cum ar fi recunoaşterea datoriei, plata chiar şi parţială, iniţierea procedurilor judiciare sau de executare silită", ne-a explicat Dinu Petre, partener la casa de avocatură Cunescu, Balaciu şi Asociaţii.

Cei care speră că, dacă şi-au schimbat adresa şi banca nu-i mai găseşte, scapă de credit nu s-au gândit bine: banca îi va notifica la adresa veche, cea din contractul de credit. Iarăşi, cei care speră că, dacă nu au încasări timp de trei ani şi nici bunuri de executat silit, vor scăpa de plată, se amăgesc. Banca îi va notifica oricum, pentru a întrerupe termenul de trei ani şi, imediat ce aceştia obţin un venit sau o proprietate, îi poate executa pentru a-şi recupera banii.

"Contractele de credit au titlu executoriu. Cu alte cuvinte, după urmarea unei proceduri judecătoreşti de scurtă durată şi nu un veritabil proces, se poate trece direct la executarea silită a clientului", a completat Dinu Petre. În cazul nefericit în care o persoană care a luat un credit de nevoi personale negarantat decedează, creditul nu se transferă urmaşilor.

Citeste mai mult pe evz.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Astăzi este (și) ziua salvatorilor din întreaga lume: La mulți ani, bravi pompieri!

astăzi, 08:54
21

Pe 4 mai se sărbătorește Ziua Internațională a Pompierilor. Ei sunt cei care aduc speranță atunci când totul pare pierdut Indiferent de limba pe care o vorbesc, de naționalitate sau de c...

Calendar Ortodox: Sfânta şi Marea Sâmbătă; Sf. Mc. Pelaghia; Sf. Monica, mama Fericitului Augustin

astăzi, 08:17
19

Pelaghia era o fecioară foarte frumoasă, înţeleaptă şi plină de frica lui Dumnezeu, şi însuşi fiul împăratului se logodise cu ea. Auzind sfânta de la creştini de M&ac...

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
524

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...