Revoluție culturală: un robot slujeşte într-un templu budist din Japonia!

Un robot, numit Kannon, după zeitatea budistă a milosteniei, slujeşte în templul Kodaiji din Kyoto.

Adesea, religiile par a se afla de partea baricadei care valorizează viaţa oamenilor şi priveşte cu scepticism, mai mult sau mai puţin sănătos, utilizarea tehnologiei în diferite aspecte ale vieţii.

Călugării budişti de la templul Kodaiji au făcut însă un pas înainte şi au acceptat inevitabilitatea schimbării, mai exact, ei au acceptat ca un robot să conducă unele servicii religioase, notează Techxplore, citată de Descoperă.ro .

Androidul Kannon, numit astfel după zeitatea budistă a milosteniei, ar putea pe viitor, folosind inteligenţa artificială, să atingă înţelepciunea absolută cu ajutorul unor unităţi de stocare adecvate. „Acest robot nu va muri vreodată, va continua să se îmbunătăţească şi să evolueze”, a declarat preotul Tensho Goto.

„Cu ajutorul inteligenţei artificiale, sper că va căpăta foarte multă înţelepciune pe care să o folosească pentru a ajuta persoanele aflate în dificultate. El schimbă faţa budismului”, a mai adăugat Goto.

Kannon a început să slujească la începutul acestui an şi este produsul colaborării dintre călugării templului Kodaiji şi profesorul de robotică Hiroshi Ishiguro de la Universitatea Osaka.

În ceea ce priveşte detaliile tehnice, acest robot este acoperit doar în zona mâinilor, a umerilor şi a feţei cu silicon care imită pielea umană, restul componentelor acestuia aflându-se la vedere.

Robotul recită mantrele budiste în limba japoneză, traducerea acestora făcându-se pe un ecran din spatele acestuia în limbile engleză şi chineză.

Călugării speră că astfel de androizi vor putea să îi ajute să reducă distanţa dintre ei şi generaţiile tinere. „Tinerii probabil sunt de părere că templele sunt locuri pentru înmormântări şi pentru căsătorii”, mai spune călugărul Goto.

„Scopul budismului este uşurarea durerii. Societăţile moderne aduc cu ele noi forme de suferinţă, dar scopul nostru a rămas acelaşi de 2.000 de ani”, explică călugărul Goto.

În ciuda entuziasmului unor călugări precum Goto, Kannon a fost primit şi cu neîncredere sau chiar considerat o aberaţie. Conform călugărilor de la templu, acestea veneau în principal din partea turiştilor occidentali. „Japonezii nu au prejudecăţi faţă de roboţi, am fost crescuţi cu benzi desenate în care roboţii sunt prietenii noştri. Vesticii gândesc diferit”, a declarat Gato, mai scrie Descoperă.ro.

În plus, un reportaj video realizat de colegii de la Deutschewelle în limba engleză pare mai mult decât elocvent. Postat pe youtube.com, reportajul beneficiază de traducere în limba română, dar după setări manuale. Ca de obicei, traducerea nu este strălucită, dar vă puteți da seama cât de mare este diferența culturală între țări puternic industrializate și România.

(Sursa: Descoperă.ro)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

VIDEO - 10 morți și 32 de răniți după un incendiu puternic într-un hotel dintr-o stațiune din Turcia unde merg și românii!

astăzi, 10:32

Cel puțin 10 oameni au murit și alți 32 au ajuns la spital cu răni după un incendiu puternic care a izbucnit marți la un hotel dintr-o stațiune de schi din nord-vestul Turciei, scrie AP. Inc...

Valeriu Iftime îl laudă pe Grozavu și îl înțeapă în mod indirect pe Liviu Ciobotariu: "Cu Leo știam că jucăm fotbal. Altceva"!

astăzi, 10:28

Echipa CFR Cluj a încheiat la egalitate duminică, în deplasare, scor 1-1, cu formaţia FC Botoşani, în etapa a 22-a din Superligă. Valeriu Iftime, reacţie după Botoşani - CF...

(P) Războiul dintre motivație și procrastinare. 4 trucuri pentru a fi productiv

astăzi, 10:09

Viața modernă seamănă uneori cu un câmp de luptă, iar cea mai mare confruntare se desfășoară în mintea ta: motivația contra procrastinării. Știi cum este – planuri mari, d...