REVOLTĂ la ghetouri! Întreruperea apei a scos oamenii în stradă, poliţiştii locali chemaţi în cartier! FOTO VIDEO

Scandalul de la ghetourile din Parcul Tineretului, pornit de la îmbolnăvirea a nouă copii de hepatita A, a continuat miercuri dimineaţă cu un nou episod.

Echipele Nova Apaserv au ajuns dimineaţă cu utilaje pentru a monta o cişmea lângă blocul T135, în timp ce angajaţii unei firme contractate de Locativa, administratorul blocurilor, au ajuns pentru curăţarea subsolurilor şi reparaţia instalaţiilor. Zeci de locatari au ieşit afară pentru a protesta faţă de decizia autorităţilor de a închide furnizarea apei în blocurile T135 şi T140.

Începe scandalul, primarul chemat la ghetouri!

"Să vină primarul aici, să vadă în ce condiţii locuim şi cum ni se îmbolnăvesc copiiii de hepatită, tifos, TBC, boli mortale. Cancer faci aici! Unde ne mai facem noi nevoile dacă ne taie apa în bloc? Ne p... şi ne c.... în faţa blocului? Cum să cari apă de la cişmea până la etajul III sau IV?", vociferau oamenii din bloc.

O altă femeie susţinea că îi e dor de primarul Ovidiu Portariuc pe care nu l-a mai văzut de patru ani! "O să vină el după voturi, dar eu nu mă mai duc la vot, că m-am săturat de promisiunile lor. Unde-s ANL-urile? S-au dat pe ochi frumoşi şi pe bani, că noi nu am primit nimic, stăm aici cu toţii! Ce-au făcut cu banii, cu atâtea miliarde? Noi plătim sute de milioane la asociaţie şi la apă, cum să ne lase fără apă?", susţinea femeia.

Întrebaţi de mizeria- care includea peturi de bere, scutece murdare, resturi alimentare şi fecale, pe care angajaţii firmei o scoteau de la subsoluri, locatarii din ghetouri susţineau că nu ei le-au aruncat, ci boschetarii şi oamenii de la case!

Oamenii din cartier, disperaţi de situaţie!

De partea cealaltă, alţi botoşăneni care locuiesc în cartier îşi blestemau zilele şi fostele administraţii ale municipiului care, spuneau ei, "au umplut cartierul de ţigani şi a devenit un focar de infecţie".

"Nu mai putem suporta, credeţi-ne! Numai să nu veniţi seara pe aici, să vedeţi în ce hal se urlă, se înjură. Avem şi noi copii, avem locuri de muncă. Unde să ne ducem de aici? Abia aştept să-i văd pe Flutur şi ai lui prin cartier, acuşi vin că începe campania. Câţi bani au băgat în ghetourile astea, cu aprobarea cui? Ne-a întrebat cineva vreodată dacă suntem de acord să susţinem nemunca şi mizeria?", arătau aceştia.

Atmosfera s-a tensionat la ghetouri în momentul în care coordonatorul echipelor de intervenţie Nova Apaserv, inginerul Romeo Obuf, a ajuns în zonă pentru a stabili exact locul unde va fi montată cişmeaua. Oamenii l-au înconjurat şi i-au reproşat închiderea apei.

"Măi oameni buni, închidem apa ca să repare ţevile, aşa au decis cei de la Locativa şi de la Primărie. Ei sunt proprietarii blocurilor, noi aici punem numai o cişmea să aveţi apă", le-a spus Romeo Obuf locatarilor.

Scandalul escaladează, Poliţia Locală chemată în cartier!

Scandalul a escaladat astfel că şeful echipelor a fost nevoit să sune la Poliţia Locală, în zonă fiind trimise câteva echipaje pentru calmarea situaţiei. Ulterior, pe site-ul operatorului de apă a fost postat un anunţ care arată că: "Nova Apaserv S.A. Botoșani anunță întreruperea furnizării apei astăzi 24.02.2016 începând cu ora 10, în municipiul Botoşani, în vederea montării unei pompe stradale de apă pentru imobilul din str. Parcul Tineretului nr. 135. Afectați de oprirea apei sunt utilizatorii din zona cuprinsă în perimetrul străzilor Tudor Vladimirescu, Săvenilor, Parcul Tineretului. S.C. Nova Apaserv S.A. asigură abonații afectaţi că se va interveni cu operativitate, pentru finalizarea lucrărilor".

Manix Dibu, administratorul desemnat al celor două blocuri, susţine că în cele două imobile sunt sute de copii, care locuiesc alături de părinţii lor. "Eu cred că sunt în jur de 700 de copii. La T135 avem 79 de familii şi la T140 avem 74, şi în fiecare familie sunt de la doi până la opt copii. Ei sunt de fapt mult mai mulţi, noi avem o evidenţă doar pe cap de familie", susţine administratorul desemnat.

Cât despre reproşurile oamenilor de la ghetouri faţă de "sutele de milioane plătite la asociaţie şi la apă", Florinel Gornea, directorul adjunct al Locativa, susţine că familiile din cele două blocuri au datorii mari. "E o părere personală- nu ştiu pentru ce asociaţia la care sunt arondaţi le facturează banii ăştia pentru că lumină pe scară nu au, femeie de serviciu- nu au, şi atunci mă întreb pentru ce le pune tabel cu datorii. Asta nu înţeleg. Cât despre datoriile la apă, ajung la 3.000- 4.000 de lei pe familie. Şi cei de la apă au dreptate să le întrerupă apa din cauza datoriilor, dar dacă le întrupe apa, focarul de infecţie va fi şi mai mare, va fi şi mai rău. Încercăm să rezolvăm. Într-o primă fază închidem un tronson, şi să meargă să-l folosească pe celălalt, după ce-l fac pe ăsta într-o săptămână- două, trec la celălalt şi gata", susţine Florinel Gornea.

Protecţia Copilului este gata să primească copiii aflaţi în situaţie de risc!

În ce priveşte implicarea autorităţilor pentru protecţia copilului în problemele de la ghetouri, Felicia Mihai, şeful Complexului pentru Servicii Comunitare din cadrul DGASPC, susţine că s-a luat legătura cu Serviciul Public Local de Asistenţă Socială din subordinea Primăriei.

"Urmare a apariţiei în mass-media, ne-am autosesizat şi am anunţat la rândul nostrul SPLAS-ul printr-o adresă în care îi rugăm ca în situaţia în care constată copii în situaţii de risc pentru care se impune seoararea de mediul familial, să ne sesizeze pentru a institui o măsură de protecţie, în primă fază la Centrul de Primire a Minorului în Regim de Urgenţă. În acest moment există o echipă interdisciplinară la nivelul SPLAS-ului care evaluează situaţiile şi vom fi sesizaţi atunci când se impune. Nu vorbim de cazurile copiilor cu hepatită, ci de copii care s-ar putea afla în situaţii de risc, copii abuzaţi, neglijaţi, care locuiesc în condiţii improprii, în mediul familial şi unde se impune scoaterea lor din mediul familial în regim de urgenţă sau, după caz, onsilierea părinţilor cu privire la măsurile de igienă şi condiţiile minime obligatorii pentru creşterea, întreţinerea şi educarea copiilor", susţine Felicia Mihai.

 





 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vacanță pentru elevi: Mii de școlari beneficiază de o săptămână de pauză pentru... schi!

astăzi, 13:20

În timp ce elevii din Bucureşti şi din 22 de județe se întorc la cursuri, alți copii pleacă la distracție. A început vacanța de schi pentru elevii din alte 17 județe. Vaca...

Valeriu Iftime, apel disperat către Primăria Botoșani: ”Trebuie să înțeleagă că stadionul nu e al lui Iftime, e al orașului!”

astăzi, 12:57

Patronul FC Botoșani, Valeriu Iftime, care deține acum și funcția de președinte al Consiliului Județean, face încă un apel către Primăria Botoșani, după ce și antrenorul Leo Grozavu ...

Dezvăluire tulburătoare: Românii care se întorc acasă ”între patru scânduri”!

astăzi, 11:57

O dezvăluire înfiorătoare făcută de directoarea unei companii de repatrieri funerare scoate în prim-plan viața grea pe care o trăiesc unii români plecați să muncească î...