Reforma lui Igaş: poliţiştii pleacă, miliţienii rămân

Reforma lui Igaş: poliţiştii pleacă, miliţienii rămân

   nenea.ro

Lipsa de experienţă va fi unul dintre principalele criterii care vor sta la baza disponibilizărilor de la Interne, prevede iniţiativa semnată de ministrul Igaş.

Lipsa de experienţă şi indisciplina sunt principalele criterii care vor sta la baza disponibilizării, în aprilie, a nu mai puţin de 10.000 de funcţionari publici cu statut special (printre care poliţişti, poliţişti de frontieră, jandarmi şi pom pieri) din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI). Aşa prevede proiectul de lege care reglementează această "măsură de criză", semnat de ministrul Traian Igaş şi contestat de principalele sindicate din Interne, scrie evz.ro.

"Cum poţi să pui semnul egal între lipsa de experienţă şi lipsa de profesionalism? E clar că poliţiştii tineri, care au absolvit acum doi ani şcoala sau Academia de Poliţie, nu pot avea experienţă. Şi atunci vor pleca primii, deşi, în mod corect, disponibilizările ar trebui făcute strict pe criterii de profesionalism", susţin liderii sindicali.

Comisii constituite în fiecare instituţie decid cine pleacă

În plus, potrivit proiectului, mai scrie evz.ro, listele nominale cu cei care vor părăsi sistemul vor fi alcătuite de comisii formate special la nivelul fiecărui ordonator de credite (Poliţie, Jandarmerie, Poliţie de Frontieră, MAI). Documentul nu specifică însă pe ce criterii vor fi de semnaţi membrii acestor comisii. Şi asta, într-o instituţie în care "domnesc de ani buni nepotismul şi pilele", după cum arată sindicaliştii, care se plâng de faptul că ministrul Igaş refuză consultările cu ei pe marginea actului normativ.

În schimb, pentru a ghida comisiile, ministrul internelor a aşternut pe hârtie câteva "elemente cu rang de principii, care să determine limitele în care pot fi definite criteriile de apreciere". Iar existenţa unei hotărâri ju decă toreşti de condamnare, rămasă definitivă, cu excepţia si tua ţiei în care a intervenit re a bilitarea, şi existenţa unei sancţiuni administrative când s-a dispus înlocuirea răspunderii pe nale sunt doar două dintre "principii".

Acestea sunt urmate de: "existenţa unor antecedente disciplinare, nivelul pregătirii profesionale ra portat la cerinţele postului, rezultatele activităţii profesionale individuale în ultimii trei ani, clasarea "inapt" sau "apt limitat" de către organele medicomilitare, existenţa cumulului pensie salariu, îndeplinirea condiţiilor de vârstă şi situaţia socială".

Potrivit proiectului de act normativ semnat de Igaş şi care ar urma să fie pus, astăzi, în dezbatere publică pe site-ul MAI, poliţiştii şi jandarmii disponibilizaţi ar urma să primească un ajutor din partea statului şi vor putea urma cursuri de reconversie profesională.

Concret, aceştia vor primi câte o sumă compensatorie similară in demnizaţiei de şomaj, iar Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă va trebui să organizeze, în maximum şase luni de la eliberarea lor din funcţii, cursuri de recalificare profesională pentru fiecare dintre cei ră maşi fără locuri de muncă.

În plus, MAI va fi obligat să-i reangajeze dacă va face angajări în următorii doi ani. Iar o altă alternativă ar fi angajarea lor în Poliţia Locală, după cum se mai arată în proiectul de lege.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Anunț Nova Apaserv: Se întrerupe furnizarea apei din cauza unei avarii – Vezi consumatorii afectați!

astăzi, 16:00

Din cauza unei avarii apărute pe o conductă din OL, cu diametrul de 133 mm, situată la intersecția străzilor Independenței și Săvenilor, din municipiul Botoșani, S.C. Nova Apaserv S.A. este n...

Medaliați la un turneu internațional la Taekwondo WT - sport olimpic!

astăzi, 16:00

În perioada 11-12 aprilie 2025, 8 sportivi legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat &ic...

Preot: ”Avem nevoie urgentă la Dorohoi de un Centru de Îngrijiri Paliative bine organizat!”

astăzi, 15:15

Îngrijirea paliativă vizează îmbunătățirea calității vieții pacienților și familiilor acestora atunci când se confruntă cu problemele unei boli incurabile, prin îngr...