Recuperarea creantelor - o afacere in continua crestere

Circa 420.000 de romani care au avut dificultati la plata facturilor de utlitati in 2011 au ajuns pe mana recuperatorilor de creante, numarul lor fiind de aproape trei ori mai mare decat cel inregistrat in anul precedent, arata cele mai recente date ale Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC).

Cazurilor de datorii restante la companiile de utilitati au reprezentat 7% din numarul total al debitelor externalizate sau achizitionate de catre firmele specializate in colectarea creantelor. In 2010, ponderea acestor cazuri a fost de doar 2,3%, scrie Mediafax.

"Aceste tipuri de creante sunt greu de recuperat pentru ca cei care au ajuns sa nu poata sa-si plateasca utilitatile inseamna ca au probleme grave financiare", a declarat Georg Kovacs, presedintele AMCC.

Reprezentantii asociatiei ai caror membri detin 80% din piata colectarii de creante explica majorarea semnificativa a cazurilor de datorii restante la companiile de utilitati prin faptul ca din ce in ce mai multe firme din domeniu au ales sa externalizeze aceste cazuri. Astfel, alte sase companii de utilitati au ales sa-si recupereze datoriile cu sprijinul unei firme de specialitate, in timp ce numarul clientilor din celelate sectoare a ramas constant anul trecut in raport cu 2010.

Cazurile de neplata a datoriilor in sectorul bancar au reprezentat 47% din numarul total, in scadere de la 51,8% in 2010, o reducere fiind inregistrata si in cazul firmelor telecom, de la 36,8% la 32,9%.

Cat de profitabil este sa fii recuperator

Companiile de colectare a creantelor au recuperat anul trecut peste 383 de milioane de euro, cea mai mare parte de la persoane fizice, din datoriile de 1,8 miliarde de euro care au fost achizitionate de la creditori sau care le-au fost externalizate de catre acestia.

Anul trecut s-a inregistrat 3,2 milioane de cazuri de restante la plata unor datorii, piata colectarii de creante a crescut cu circa 6% fata de nivelul din 2010.

Din totalul pietei de colectare a creantelor la nivelul AMCC, 57% reprezinta sectorul persoanelor fizice, 5% segmentul persoanelor juridice, iar 38% cumpararea de creante.

"Se observa o crestere a activitatii de cumparare de creante, de la 32% in 2010 la 38% in 2011. Procentele au fost pierdute de segmentul persoane fizice, care a inregistrat o scadere cu 7 puncte procentuale. Ponderea sectorului persoane juridice a ramas aproximativ egala cu cea din 2010", au explicat reprezentantii asociatiei.

Piata de colectare a crentelor va continua sa creasca pe masura ce bancile isi vor curata portofoliile

Pentru 2012, AMCC estimeaza ca piata de colectare a creantelor va continua sa creasca, in special pe segmentul de achizitii de datorii, avand in vedere ca bancile nu au vandut inca toate portofoliile de creante neperformante.

"Ne asteptam la o scadere pe segmentul persoanelor fizice cu cel putin 10-15%, in timp ce pe cel al persoanelor juridice tendintele sunt de stabilizare. Referitor la vanzarea portofoliilor de creante, exista posibilitatea unor fluctuatii. In cazul in care bancile vor hotari sa vanda portofoliile de creante neperformante cu ipoteca si/sau pe cele de tip IMM sau corporate, cresterea pe acest segment va fi foarte mare", a adaugat Kovacs.

AMCC a fost infiintata in 2007 si are 11 membri, companii precum Coface, EOS KSI, Mellon si Kruk. In total, AMCC reprezinta 80% din piata, insumand 1.600 de angajati.

Sursa: gandul.info

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Băiat de 18 ani înjunghiat mortal de un coleg în timp ce se aflau la o petrecere!

astăzi, 12:00

Un băiat în vârstă de 18 ani, din Milișăuți, și-a pierdut viața în cursul zilei de sâmbătă, 16 noiembrie, în timp ce se afla la o petrecere cu prietenii. Din ...

Se prăbușește „împărăția laptelui”. Seceta, scumpirile și munca plătită în bătaie de joc adâncesc sărăcia în ruralul din Botoșani!

astăzi, 11:15

Sunt comunități rurale în România care trăiesc exclusiv din creșterea animalelor. În județul Botoșani, de exemplu, există o tradiție aparte a creșterii vacilor de lapte. Sat...

O biserică din Botoșani intră în sărbătoare, programul manifestărilor religioase! (Foto)

astăzi, 10:48

Biserica Vovidenia din Botoșani își serbează hramul pe data de 21 noiembrie. Programul liturgic începe pe data de 20 cu o procesiune cu Sfintele Moaște din patrimoniul Bisericii și a...