REACȚIA unui medic botoșănean privind legalizarea spăgii în spitale!

REACȚIA unui medic botoșănean privind legalizarea spăgii în spitale!
Una caldă, alta rece! De asta au avut parte, marţi, cei care lucrează în sistemul sanitar. Anunțul făcut de premierul Victor Ponta, că de la 1 octombrie se vor majora cu 25 de procente salariile, i-a bucurat oarecum pe cei care lucrează în sistem, deși nu este procentul pe care l-au solicitat, dar cadrele medicale spun că este un prim pas.

Ceea ce i-a scandalizat însă pe mulți dintre salariații din sistemul medical este faptul că atențiile ce vor fi date medicilor și asistenților medicali, pe înțelesul tuturor spăgile, vor fi legale! Cu alte cuvinte, un pacient va merge la medic și cel din urmă nu va mai sta cu frica în sân că de îndată ce va pune mâna pe atenția financiară cineva va da buzna și îi va pune cătușele pe mâini. Există unele voci care susțin că, de fapt, această legalizare a spăgii din spitale reprezintă o pasare în cârca pacienților a neputinței celor care conduc de a asigura salarii decente pentru cei care salvează vieți.

Medicul Doru Culiceanu, președintele Colegiului Medicilor Botoșani
, susține că această creștere salarială anunțată de prim-ministru este ca o gură de oxigen pentru cadrele medicale, dar spune că nivelul salariilor medicilor și asistenților rămâne în continuare unul scăzut.
 
"Este o veste mult așteptată deoarece, nu e un secret, e un fapt real de toată lumea recunoscut: subfinanțarea și nivelul scăzut al retribuțiilor în domeniul sanitar. E mai puțin decât sperau colegii noștri, mai puțin decât se așteptau medicii și asistentele, dar e un pas înainte, e un factor pozitiv. Măsura este benefică și o văd ca o deschidere care ar fi bine să fie susținută în continuare în același ritm, măcar anual"
, ne-a spus medicul Doru Culiceanu.


Unii pacienți nu vor avea bani!


Măsura dorită de Guvern privind legalizarea atențiilor nu este văzută însă cu ochi buni de medicul botoșănean. Președintele Colegiului Medicilor susține că o astfel de decizie transpusă într-un act normativ ar pune într-o lumină proastă atât cadrele medicale cât și pacienții, fiind o măsură umilitoare.
 
"Ca propunere, este mai mult o declarație a momentului, o declarație politică. Realizarea unui astfel de act normativ este mult mai complexă pentru că intervine foarte mult factorul uman și dacă se va dori să se implementeze o asemenea măsură legislativă trebuie să fie elaborat un regulament cadru sau norme de aplicare foarte, foarte clare, nu stufoase, nu interpretabile, pentru că este foarte, foarte subțire pojghița dintre a vrea să onorezi în mod legal activitatea cadrului medical și foarte ușor poate fi interpretat să nu se creadă că este o măsură prin care pacienții vor plăti sau apare ca o corvoadă sau obligativitatea pacientului. Să nu se ajungă la un moment dat că e un accept tacit, sistemul subfinanțat, o formă de coplată mascată. Deși ești asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, deși conform legii ai dreptul la gratuitate să fie de fapt cu acordul guvernanților că tu mai dai o sumă care trebuie declarată, predată la casieria unității, plătit un impozit de 16%. Nu mi se pare normală o astfel de măsură pentru că nu va încuraja cu nimic ci va dirija pacientul spre casierie. Unii pacienți nu vor avea bani. Cum se vor simți stând într-un salon în spital și unul vine și spune că va da o anumită sumă la medic și se creează un sentiment de jenă pentru cel care nu are. De ce să aruncăm pe pacient?, a mai afirmat medicul Doru Culiceanu.


Retribuire confom calității și cantității muncii!


În opinia acestuia, o retribuire corectă a celor din sistemul sanitar ar fi dacă munca ar fi plătită în baza unei grile conform căreia să fie cuantificată activitatea fiecărui angajat în parte.

"Eu mai degrabă aș vedea să fie o retribuire corectă confom calității și cantității muncii, pentru că în general în unitățile publice este foarte greu să cuantifici și să apreciezi pentru că sunt încadrați angajații pe o anumită funcție dar nu toți depun aceeași muncă, nu toți au același randament. Facem o salarizare, dar facem și o grilă de apreciere care să fie transparentă, cât mai aproape de realitate", a mai spus președintele Colegiului Medicilor Botoșani, care apreciază  că nu numai lefurile mici stau la baza insatisfacției personalului medical, ci și condițiile de muncă și modul cum sunt priviți atât de decidenții guvernanți cât și de pacienți și de ceilalți membri ai societății.

"O mărire este binevenită în situația actuală pe care o  traversăm, dar nu este suficientă pentru că trebuie să luăm în calcul și dotarea, și formarea profesională și activitatea depusă", a precizat Doru Culiceanu.


Medicii de familie!

Acesta a mai atras atenția că din toată această ecuație privind sistemul sanitar nu trebuie omiși medicii de familie.

"Mărim cu 25% în sistemul sanitar dar uităm o categorie foarte importantă a medicilor de familie care au niște valori ale punctelor forate, foarte mici. Nu știu dacă s-au aplecat și asupra acestui aspect și ca să fie o măsură unitară, înțeleaptă, de reparație morală și recunoaștere a actului medical nu trebuie să uităm și medicii de familie", a conchis medicul Doru Culiceanu.

 

Spune-ne opinia ta