Zilele acestea, în toată presa națională s-a rostogolit o informație conform căreia Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, ar fi „primit cu dedicație” un vot în Senatul României pentru defrișarea pădurii seculare de la Zamostea, care se întinde și pe teritoriul comunei Vârfu Câmpului.
Mai exact, publicația România Curată scrie că se dorește defrișarea acestei păduri seculare pentru a se construi un lac de acumulare în comuna în care Valeriu Iftime deține o proprietate de 3.400 de metri pătrați.
Comuna Vârfu Câmpului, acolo unde președintele CJ deține și un conac, este formată din satele Dobrinăuți-Hapăi, Ionășeni, Lunca, Maghera, Pustoaia și Vârful Câmpului.
Motivul pentru care se optează pentru defrișarea pădurii în favoarea barajul de acumulare: ar diminua efecte precum seceta și lipsa apei din zonă. Publicația citată susține că zona vizată de defrișare ar fi cea în care Valeriu Iftime deține mai multe proprietăți, cum ar fi un conac, o proprietate de 3.400 de metri pătrați, dar și un teren agricol.
Totodată, publicația presupune că firma de construcții Elsaco Electronic, cea în care Valeriu Iftime este acționar majoritar (40%), va fi cea care va câștiga licitația și banii pentru construirea barajului de la Vârfu Câmpului.
Valeriu Iftime: „O obrăznicie și o lipsă de respect”
Reporterii Știri.Botoșani.Ro i-au solicitat un punct de vedere și lui Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, cu privire la subiectul lansat în presa națională.
Președintele CJ confirmă că, într-adevăr, a făcut toate diligențele necesare pentru a redeschide acest proiect (nota red. Construirea unui baraj la Vârfu Câmpului) început în urmă cu 35 de ani, însă despre faptul că și-ar face iaz la Vârfu Câmpului acesta susține că este o afirmație „deplasată”.
„Faptul că îmi fac eu iaz la Vârfu Câmpului este deplasat. Mi se pare că este de o obrăznicie și de o lipsă de respect față de toată lumea, nu doar de mine. Cum să spună că «Baronul PNL își face iaz în grădina lui»? Asta vreau eu? Toți vrem apă în Botoșani. Lacul de la Bucecea este colmatat în proporții de 90%. Cei care au dat o Hotărâre de Guvern nu au dat-o că mă cunosc pe mine. Să nu credeți asta. Este necesar, este stipulat și demonstrat că întregul județ se află în pericol cu alimentarea cu apă”, a declarat Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani.
„Eu sunt baronul local?”
Valeriu Iftime a menționat că nu există pericol pentru fauna existentă acolo, deoarece va fi relocată.
Cu toate acestea, semnalele activiștilor de mediu sunt îndreptate în special către pădurea seculară, considerată un monument al naturii unic în România.
Totodată, președintele CJ arată cât de importantă este construirea unui baraj la Vârfu Câmpului pentru populația județului Botoșani, nu doar a municipiului Dorohoi.
„Este adevărat că am mers peste tot, peste miniștri, iar acum ce fac ei. Pe mine nu mă deranjează, eu îi compătimesc pe proști. Ei să spună că îmi fac iaz. Ce legătură are barajul de la Vârfu Câmpului cu Valeriu Iftime? Vorbim de o chestie atât de importantă pentru județul nostru, iar un nebun pur și simplu scrie niște chestii. Folosește cuvinte atât de grele. «baronul ăla, chiaburul ăla își face un lac și omoară cea mai frumoasă pădure din Botoșani» Totul este calculat. Există acolo niște lilieci și s-a calculat cum să se reloce vidrele, liliecii. Toată fauna există. Nevoia de apă este vitală (...) Sunt documente în spate pentru Hotărârea de Guvern. Sunt revoltat când scrie toată presa despre baronul de la Botoșani. Eu sunt baronul local? Definiți ce înseamnă baron (...)”, a completat Valeriu Iftime.
Rezervația naturală de la Zamostea-Lunca
Pădurea Zamostea – Lunca este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip forestier).
(Foto: Pădurea de la Zamostea - Vârfu Câmpului, autor: Silviu Foca)
Aria protejată cu o suprafață de peste 107 hectare se află în lunca dreaptă a râului Siret. Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a zone protejate) și reprezintă o zonă de luncă, împădurită cu specii arboricole de stejar (Quercus-robur), carpen (Carpinus-betulus), frasin (Fraxinus), plop tremurător (Populus tremula) în asociere cu arbuști de salbă moale precum voiniceriu pitic păducel sau sânger.
Începând din anul 2021, Apele Române au înaintat un proiect privind defrișarea pădurii de la Zamostea, declarată rezervație naturală, cu scopul de a construi un baraj de acumulare.
Subiectul a făcut, la acea vreme, și subiectul unei investigații Recorder (video jos):