Raportul Medicinei Legale Botoșani în cazul „Alexandra Ivanov”, puternic contestat: „Se încearcă mușamalizarea”

În august se împlinește un an de zile de când Alexandra Ivanov se stingea pe patul Maternității din Botoșani.

Raportul de necropsie realizat la Institutul de Medicină Legală Botoșani în cazul decesului la spital al tinerei Alexandra Ivanov îi dezvinovățește pe medici, dar va fi contestat de Gianina Poroșnicu, avocatul victimei.

Contestația contrazice principalele concluzii ale raportului, familia Ivanov apelând la un expert cu o reputație incontestabilă în domeniul medical.

În esență, specialistul spune că Alexandra putea fi salvată dacă medicii spitalului Botoșani și-ar fi făcut treaba. Expertiza arată nepăsarea doctorilor față de pacientă și pune degetul pe rană: personalul de pe ambulanța care a adus-o la spital a notat în fișă simptomele – febră, greață, vărsături - care ar fi condus spre concluzia că trebuie realizat urgent un chiuretaj, împreună cu demararea tratamentului cu antibiotice. Având această anamneză în față, medicii de la spital au ingnorat-o și au decis să aștepte. Și au așteptat până când tânăra a murit în chinuri.

 

Raportul IML Botoșani minimalizează vina medicilor

Institutul de Medicină Legală Botoșani a finalizat în aprilie raportul în cazul decesului tinerei Alexandra Ivanov, dar acum documentul se află în faza clarificărilor. Tânăra a murit după 8 ore de chinuri groaznice, în august 2023, ignorată de personalul medical într-un salon al Spitalului Botoșani.

Raportul final al IML Botoșani face o echilibristică subtilă din punct de vedere medical, pregătind disculparea în instanță a medicilor în fața acuzației de omor. Expertiza modifică substanțial orientarea dosarului penal, înclinând spre omorul din culpă.

Diferența de abordare este majoră: pentru omor medicul de gardă Mariana Pitrop poate primi 10-15 ani de închisoare, iar pentru omor din culpă poate primi o pedeapsă cu suspendare, scrie ReporterIS.

Raportul susține că tânăra a decedat din cauze patologice, având la bază mecanisme patologice (adică stare sepsică – infecție generalizată – și embolie cu lichid amniotic). Adică, oricum ar fi murit, cu sau fără intervenția medicilor. Cadrul medical este vinovat doar pentru că nu a introdus două analize de sânge în protocolul de diagnostic și nu a pornit terapia cu antibiotice.

Raportul poate fi contestat, familia s-a adresat deja unui specialist recunoscut în domeniu și solicită refacerea expertizei la IML Iași. Opiniile expertului combat concluziile medicilor legiști de la Botoșani, spunând că lipsa manevrelor medicale și neglijența medicului de gardă au produs direct decesul.

Chiuretajul și antibioticele ar fi salvat viața pacientei

O primă obseservație pertinentă: raportul de necropsie al IML Botoșani nu specifică dacă există o concordanță între diagnosticul de la internare și cel de deces. În diagnosticul pus la sosirea Alexandrei cu ambulanța, expertul a observat că medicii nu au notat sindrom infecțios viral, complicație bacteriană, în vreme ce aceste detalii apar scrise în necropsie.

Expertul spune că că evacuarea fătului mort și chiuretajul ar fi salvat viața pacientei.

În necropsie este notat că oprirea din evoluție a sarcinii a fost de cauză virală, în vreme ce expertul consultat de familie a precizat că oprirea sarcinii nu are o cauză bine definită și aceasta nici nu este importantă. Legistul a scris că argumentul relevant nu este de ce a murit fătul, ci faptul că moartea acestuia acționează imediat asupra organismului mamei. Cu cât intervenția de evacuare este amânată, cu atât crește riscul de embolie cu lichid amniotic. Adică riscul de moarte pentru mamă, care poate fi salvată exclusiv prin chiurteaj.

IML Botoșani mai arată în necropsie că starea infecțioasă era slab indicată de analize, în vreme ce expertul spune clar: exista sindrom infecțios viral urmat de cel bacterian, cu debut de maxim câteva zile.

Citește materialul complet pe ReporterIS...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 5 iulie: Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul; Sfântul Cuvios Lampadie

astăzi, 08:00

Sfântul Cuvios Atanasie s-a născut pe la anul 930 în Trapezunt, primind la Botez numele de Avramie. Părinţii săi erau de neam bun şi evalvioşi. Rămas orfan de ambii părinţi, a fos...

O femeie a ajuns la spital în urma unui accident cu trei mașini pe DN 29 B!

Friday, 4 July 2025

O femeie a ajuns la spital în urma unui accident rutier produs, în această după-amiază, pe DN 29 B, în localitatea Saucenița. În eveniment au fost implicate trei autoturism...

Valeriu Iftime propune o strategie națională pentru fotbalul românesc: „Avem nevoie de atacanți! Căutați-i!"

Friday, 4 July 2025

Omul de afaceri consideră că problema fundamentală este lipsa atacanților de careu și susține că este nevoie de un plan național pentru a descoperi și forma vârfuri de atac. Finanța...