Efectele dramatice ale valului patru al pandemiei se văd și în cifrele raportate de casele de pensii susțin oficialii statului român, iar în unele zone din țară, numărul de solicitări pentru ajutoarele de înmormântare chiar s-a dublat.
Anunțul a fost făcut de ministrul interimar al Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, are a explicat că mumărul solicitărilor pentru plata ajutoarelor de deces a înregistrat o creştere semnificativă la nivelul caselor de pensii judeţene.
„Cu regret trebuie să spun că ultimele centralizări făcute la nivelul caselor de pensii judeţene indică o creştere semnificativă a numărului solicitărilor pentru plata ajutoarelor de deces. Este o realitate foarte tristă, dar se cuvine ca ea să fie cunoscută - numai la nivelul Capitalei vorbim de o dublare a solicitărilor faţă de cele primite in anii trecuţi.
Am asigurat, astăzi, caselor de pensii sumele necesare pentru a onora toate cererile, fără întârzieri. Totodată, am adresat rugămintea directorilor caselor de pensii să comunice, la rândul lor, în fiecare ocazie, că vaccinarea este cea mai importantă soluţie la îndemâna vârstnicilor pentru a reduce riscul de infectare şi riscul de a face o formă gravă a bolii”, a transmis Raluca Turcan pe pagina sa de socializare.
Declarația ministrului vine după ce șeful campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a vorbit despre valul uriaș de decese în rândul pacienților infectați cu Covid-19, și a explicat că majoritatea morților ar fi putut fi prevenite prin vaccinare.
„E o dramă incredibilă. Dispare o generație de bunici, de vârstnici, de seniori, din cauză că rată de vaccinare e mult prea redusă la această grupa de vârstă.
Obiectivul acum e să reducem numărul de cazuri noi, de spitalizări și de decese, dar și să prevenim impactul noilor valuri de îmbolnăvire. Dacă nu creștem rată de vaccinare situația nu se va schimbă.
Din cei care mor, peste 91% sunt nevaccinați. În ATI, procentul pacienților nevaccinați e de peste 90%”, a spus și Valeriu Gheorghiță.