Rafila: Admiterea la şcolile postliceale de asistente medicale să presupună promovarea Bacalaureatului

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că accesul la şcolile postliceale de asistente medicale trebuie făcut doar după promovarea Bacalaureatului.

„Această profesiune de asistent medical, care este una liberală în Uniunea Europeană, la fel ca şi cea de medic, presupune competenţe profesionale solide şi dacă am făcut acest pas spre asistenţii medicali cu studii superioare, pentru că există facultăţi de asistenţi medicali la toate universităţile de medicină şi farmacie din România, trebuie să înţelegem că şi învăţământul postliceal trebuie să ajungă într-o situaţie în care admiterea la aceste şcoli să presupună promovarea examenului de Bacalaureat. Este un punct de vedere pe care îl am eu ca profesor, nu neapărat ca ministru al Sănătăţii. (…) Calitatea şi modul în care se dezvoltă profesional un asistent medical sunt extrem de importante, iar înscrierea la şcolile postliceale a celor care au examen de Bacalaureat mi se pare absolut firească”, a declarat Rafila, miercuri, citat de Agerpres.

 

El a spus că ar putea discuta cu ministrul Educaţiei pe această temă: „Avem o relaţie de colaborare foarte bună. Trebuie o discuţie mai largă şi cu organismul profesional al asistenţilor medicali, încât să existe o poziţie comună şi să găsim o soluţie încât să crească calitatea pregătirii şi la cele care acced (…) la aceste şcoli postliceale”.

Ministrul Sănătăţii s-a arătat îngrijorat de faptul că unele asistente medicale care au ajutat sistemul în starea de alertă nu au trecut examenul pentru a obţine posturile.

„Complexitatea profesiunii de asistent medical este evidentă, am văzut şi eu în presă câteva comentarii legate de persoane care nu au reuşit să promoveze acest examen. A fost un concurs în primul rând, a fost un examen şi Ministerul Sănătăţii a făcut tot ceea ce a depins de el astfel încât toţi cei care au lucrat în pandemie şi au ajutat la acest efort să poată să ocupe pe o perioadă nedeterminată acele posturi, dar noi nu ne putem substitui candidaţilor. Există acolo noţiuni teoretice care trebuie cunoscute şi poate că foarte mulţi au fost entuziaşti în această perioadă, au ajutat foarte bine, (…) dar faptul că nu au promovat acest examen sigur că ne pune şi pe noi pe gânduri, dar trebuie să înţelegem că asta este viaţa, fiecare este răspunzător de ceea ce face şi mai ales cum poate să se pregătească pentru un examen”, a arătat Alexandru Rafila. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

BNR face un sondaj despre „avuția românilor”. Câte gospodării din țară vor fi „interogate” și ce vor fi întrebați oamenii!

astăzi, 20:48

Elaborarea statisticilor privind distribuția avuției gospodăriilor populației de către BNR a fost recomandată de OCDE în cadrul procesului de evaluare a României pentru admiterea &ic...

„Tehnologii învechite, calitate slabă”: Armata română renunță la Kalașnikov și anunță un program de înzestrare cu arme de tip NATO!

astăzi, 19:34

Ministerul Apărării Naționale (MApN) intenționează să achiziționeze 200.000 de pistoale, arme de asalt, puști cu lunetă și mitraliere moderne, compatibile NATO, pentru înzestrarea mili...

Ilie Bolojan anunță schimbări: “Magistrații se pensionează prea rapid, trebuie să creștem vârsta”!

astăzi, 18:50

Premierul Ilie Bolojan a susținut vineri, la finalul unei săptămâni marcate de asumarea răspunderii în Parlament pe primul pachet de măsuri fiscale, o conferință de presă în ...