În mijlocul unui conflict armat între ruși și ucraineni, ambele părți acuzându-se reciproc că pregătesc un atac iminent asupra centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, este esențial să se acționeze cu prudență și să se ofere sfaturi adecvate pentru a face față unei eventuale explozii.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a subliniat importanța ca oamenii să rămână în interiorul locuințelor în primele ore, în eventualitatea unei explozii la centrala din Zaporojie.
„Distanța care este de câteva sute de kilometri față de România ne pune în situația în care să nu avem un impact serios asupra României și să fim, la acest moment, feriți de un impact care să necesite să luăm anumite măsuri. Simulările care se fac zilnic, direcția vântului, viteza vântului, toate aceste aspecte trebuie luate în considerare dacă se întâmplă ceva, la momentul respectiv și dacă este vreo problemă. Măsurile care se iau sunt simple: prevenirea expunerii, care se face prin rămânere la domiciliu pentru un număr de ore sau o perioadă care va fi relativ scurtă având în vedere distanța mare. Atunci se emit recomandările și depinde de gravitatea situației dacă se vor emite prin RO Alert, prin aplicația DSU, prin mijloace media și așa mai departe”, a declarat Raed Arafat la Antena 3.
Pericolul nuclear la Zaporojie
De asemenea, generalul Virgil Bălăceanu a vorbit despre eventualul pericol de la Centrala Nucleară Zaporojie pe B1 TV.
Generalul român a afirmat că în contextul acuzațiilor lansate de Ucraina și Rusia, este important să analizăm informația cu obiectivitate. El susține că există un pericol real de a fi prinși în propaganda de război și că suntem victimele planurilor de dezinformare. Generalul menționează că Ucraina afirmă că rușii au plasat explozibil pentru a simula un atac cu lovituri de artilerie sau rachete, însă el sugerează că aceste atacuri nu ar putea afecta reactoarele, deoarece acestea au pereți foarte groși.