Raed Arafat, sfaturi vitale pentru români în cazul unei explozii la Zaporojie: Ce trebuie să faci în primele ore

Experții din domeniul securității recomandă să se țină cont de sfaturile prezentate de Raed Arafat, un expert în gestionarea situațiilor de urgență.

În mijlocul unui conflict armat între ruși și ucraineni, ambele părți acuzându-se reciproc că pregătesc un atac iminent asupra centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, este esențial să se acționeze cu prudență și să se ofere sfaturi adecvate pentru a face față unei eventuale explozii.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a subliniat importanța ca oamenii să rămână în interiorul locuințelor în primele ore, în eventualitatea unei explozii la centrala din Zaporojie.

„Distanța care este de câteva sute de kilometri față de România ne pune în situația în care să nu avem un impact serios asupra României și să fim, la acest moment, feriți de un impact care să necesite să luăm anumite măsuri. Simulările care se fac zilnic, direcția vântului, viteza vântului, toate aceste aspecte trebuie luate în considerare dacă se întâmplă ceva, la momentul respectiv și dacă este vreo problemă. Măsurile care se iau sunt simple: prevenirea expunerii, care se face prin rămânere la domiciliu pentru un număr de ore sau o perioadă care va fi relativ scurtă având în vedere distanța mare. Atunci se emit recomandările și depinde de gravitatea situației dacă se vor emite prin RO Alert, prin aplicația DSU, prin mijloace media și așa mai departe”, a declarat Raed Arafat la Antena 3.


Pericolul nuclear la Zaporojie

De asemenea, generalul Virgil Bălăceanu a vorbit despre eventualul pericol de la Centrala Nucleară Zaporojie pe B1 TV.

Generalul român a afirmat că în contextul acuzațiilor lansate de Ucraina și Rusia, este important să analizăm informația cu obiectivitate. El susține că există un pericol real de a fi prinși în propaganda de război și că suntem victimele planurilor de dezinformare. Generalul menționează că Ucraina afirmă că rușii au plasat explozibil pentru a simula un atac cu lovituri de artilerie sau rachete, însă el sugerează că aceste atacuri nu ar putea afecta reactoarele, deoarece acestea au pereți foarte groși.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pompierii botoșăneni verifică modul în care autoritățile pun în aplicare măsurile preventive și de intervenție în caz de inundații! (foto)

astăzi, 17:49

Pompierii botoșăneni verifică, în teren, modul în care au fost puse în aplicare măsurile preventive și de intervenție la nivelul unităților administrativ-teritoriale din jude...

Șofer arestat preventiv după ce a fost prins băut și fără permis în trafic!

astăzi, 17:29

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control un autoturism condus de un bărbat, de 42 de ani, din comuna Bălușeni. Întrucât emana halena alcoolică a fost testat c...

Ședință de urgență la sediul MAI, cetățenii din 23 de localități din Galați evacuați preventiv!

astăzi, 16:21

Duminică după-amiază, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc o sedință de lucru la care a participat viceprim-ministrul, ministrul afacerilor interne, domnul Cătălin Predoiu, șe...