Raed Arafat a explicat de ce nu s-a folosit avionul performant al SMURD în misiunea de la Oradea

Raed Arafat a explicat marţi cum a fost posibil ca echipa de medici aflată în avionul care a căzut luni într-o zonă greu accesibilă din Munţii Apuseni să zboare cu o aeronavă veche de 45 de ani, în vreme ce SMURD deţine un aparat de zbor performant şi ultra-rapid, utilat pentru transporturi umanitare. Potrivit medicului Raed Arafat, avionul este în prezent în revizie deoarece îi lipseşte o piesă.

Avionul nou al SMURD a costat 1 milion de euro şi a fost cumpărat din Austria, cu banii stranşi de la românii care au direcţionat 2% din impozitul pe venit către Fundaţia SMURD, dar şi din sponsorizări. Avionul e în folosinţă din iulie 2013, când a fost inaugurat de premierul Ponta, şi a fost folosit de SMURD în sute de cazuri, cel mai faimos fiind cel al cântăreţului Michi de la Suie Paparude, potrivit hotnews.ro.

"Avionul nou a fost folosit în mai multe operaţiuni de transplant până acum. În acest moment, este în revizie la Aerostar Bacău pentru că îi lipseşte o piesă", a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat spunea încă din iulie anul trecut că acest avion american va sta şi la dispoziţia echipelor de prelevare. În rândul medicilor există însă voci care susţin că de fapt avionul a fost folosit exclusiv de SMURD şi nu a fost disponibil pentru misiuni de transportare a organelor.

Pentru transportul organelor sunt folosite alte două aeronave: un Seneca ce are peste 20 de ani şi Britten Norman Islander, avionul implicat în accidentul de luni, cu o vechime de peste 45 de ani.

Pilotul Adrian Iovan şi o studentă în anul V la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti şi-au pierdut viaţa după ce avionul de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical, a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşit să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.

În avion se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studentă şi doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat dr. Victor Zota, coordonator de transplant, pentru Mediafax.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Artiști ai Orchestrei Populare „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă și actori ai Teatrului „Mihai Eminescu”, într-un spectacol dedicat Zilei Unirii Principatelor!

astăzi, 20:15

Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă, în parteneriat cu Teatrul „Mihai Eminescu” din municipiul Botoșani, invită botoșănenii la sărbătoare...

BLOCADA la Botoșani: Zeci de premise de conducere și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în weekendul care a trecut

astăzi, 19:30

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au organizat 19 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA. Activitățile desfășurate au avut drept scop asigu...

Proiecție unică la Cinema „Unirea” Botoșani: „Contele de Monte Cristo”, recomandarea săptămânii!

astăzi, 18:45

Bugetul impresionant de peste 40 de milioane de euro al filmului Contele de Monte Cristo a transformat povestea clasică a lui Edmond Dantès într-o experiență vizuală captivantă și p...