"Te angajăm, dar nu pleci când vrei tu". Ce vor conţine contractele de adaptare profesională

"Te angajăm, dar nu pleci când vrei tu". Ce vor conţine contractele de adaptare profesională
Absolvenţii de facultate care vor face stagii de adaptare profesională în companii şi vor beneficia de training NU vor avea dreptul să demisioneze când vor, decât dacă plătesc din buzunar costurile de training.

Prin urmare, dacă absolvenţii de facultate nu se adaptează la rigorile companiei cu care agreează stagiul de pregătire, adaptarea se va face cu forţa!

Potrivit proiectului de lege lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii, referitor la stagiile de adaptare profesională, "stagiarul care a beneficiat de formare profesională finanţată de angajator nu poate avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă".

Durata obligaţiei stagiarului de a presta muncă în favoarea angajatorului va fi stabilită prin act adiţional la contractul individual de muncă. În cazul în care absolventul vrea să plece înainte de expirarea acestei perioade, va fi obligat "la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional", se spune în proiectul de lege.

Dat fiind că obiectul viitoarelor contracte de adaptare profesională constă tocmai în pregătirea profesională a absolvenţilor, acest act adiţional ar putea să fie o condiţie în cazul tuturor angajărilor, iar evaluarea costurilor de training se va afla întotdeauna la discreţia angajatorilor.

Proiectul de lege propus de Ministerul Muncii reprezintă, totuşi, un pas înainte în clarificarea relaţiilor de muncă dintre angajatori şi stagiari şi ar putea facilita tranziţia tinerilor din sistemul educaţional către piaţa muncii, mai ales dacă se vor găsi modalităţi de finanţare avantajoase pentru companii.

Durata stagiului de adaptare profesională nu poate fi, conform proiectului de lege, mai mică de 6 luni şi mai mare de 12 luni. Perioada de stagiu se poate organiza doar la debutul în profesie, o singură dată după fiecare formă de învăţământ superior absolvită.

- Contractul de adaptare profesională constituie anexă la contractul individual de muncă.

- Pe parcursul perioadei de stagiu, activitatea stagiarului se desfăşoară sub îndrumarea unui formator din cadrul aceluiaşi compartiment în care stagiarul îşi va desfăşura activitatea.

- Un formator poate asigura formarea, în acelaşi timp, pentru cel mult 3 stagiari.

- La sfârşitul perioadei de stagiu, stagiarul este evaluat, primeşte un raport de stagiu şi o adeverinţă de "adaptare profesională".

- Stagiarul nemulţumit de rezultatul evaluării şi după primirea răspunsului la contestaţie, se poate adresa instanţei judecătoreşti competente în materia conflictelor de muncă.

- Salariul de bază lunar al stagiarului, stabilit prin contractul individual de muncă, este cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţarã garantat în plată, pentru un program de 8 ore pe zi, respectiv de 40 de ore în medie pe săptămână.

- La expirarea termenului contractului de adaptare profesională finalizat cu calificativul necorespunzător, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi fără a fi necesară motivarea.

realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina în noaptea sfântă a Învierii (Foto, Video)

astăzi, 01:59
170

Creștinii din Botoșani au mers la biserică, în această noapte a Învierii Domnului, pentru a primi Lumina. Clopotele au răsunat în biserici și în mănăstiri, credincioși...

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
940

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

Sâmbătă, 4 Mai 2024
463

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...