"Spiru Haret“: un proces cu o miză de cinci milioane de euro!

Dacă acceptă măsurile luate de ministrul Educaţiei, Universitatea particulară "Spiru Haret" ar trebui să plătească zeci de mii de taxe pentru o nouă licenţă.

Universitatea "Spiru Haret" a dat în judecată Guvernul României şi Ministerul Educaţiei pentru că nu a mai fost inclusă pe lista instituţiilor de învăţământ superior acreditate. Măsura luată de Executiv plasează astfel în afara legii organizarea unui concurs de admitere de către cei de la "Spiru Haret".

"Universitatea trebuie să respecte legea, să organizeze legal programe de studii şi să accepte măsurile pe care le-am propus privind intrarea în legalitate, pentru că deocamdată numai 74 din cele 130 de programe propuse de ei sunt autorizate pentru emiterea de diplome. Dacă nu vor să o facă, vom iniţia un proiect legislativ pentru desfiinţarea acestei instituţii", a spus ministrul Ecaterina Andronescu, duminică, la Realitatea TV, în cadrul emisiunii "Stradă, Şcoală şi Spital".

Replica rectorului de la "Spiru Haret", Aurelian Bondrea, a venit luni, cu prilejul unei conferinţe de presă: "Instanţele judecătoreşti sunt singurele autorităţi care se pot pronunţa asupra legalităţii sau nelegalităţii unei diplome. Ministerul Educaţiei nu are nici o calitate conferită de lege în acest domeniu".

Curtea de Apel Bucureşti a fixat primul termen al procesului intentat de universitatea particulară pe 6 august.

Între timp, ministrul Educaţiei a anunţat că deja s-a gândit la o procedură prin care studenţii care au absolvit specialităţile neacreditate să poată obţină o licenţă valabilă. Ei vor avea la dispoziţie cinci ani pentru a promova un examen de validare şi unul de licenţă, potrivit unei ordonanţe de guvern ce ar putea fi aprobată săptămâna aceasta, a declarat Ecaterina Andronescu.

"Cele două examene vor putea fi date la o instituţie de învăţământ acreditată, care a primit grad ridicat de încredere la evaluarea periodică. Toate costurile acestor examene vor fi suportate din taxele încasate de universitatea unde au studiat. Cei care sunt acum studenţi la forme neautorizate sau neacreditate se pot transfera la forme autorizate sau acreditate", a mai precizat ea.

Costurile unei astfel de proceduri, dacă luăm în calcul 40.000 de diplome ilegale şi faptul că la facultăţile acreditate un examen de licenţă costă 500 de lei, se ridică la aproape 20 de milioane de lei noi.

Cele cinci milioane de euro urmează a fi scoase din bugetul Universităţii "Spiru Haret", unul generos după datele Ministerului Finanţelor. Astfel, instituţia a avut în 2007 venituri de 74 de milioane de euro şi un profit de 33 de milioane. (Sursa:Cotdianul)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Controale ale polițiștilor botoșăneni în Piața Mare și Bazar pentru prevenirea furturilor din buzunare!

Thursday, 6 February 2025

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au organizat, în municipiul Botoșani, o acțiune pentru prevenirea și combaterea furturilor din buzunare. Activitățile au fost des...

Un profesor acuză: „Religia se predă în școli încălcând legea”. Ce măsuri ar trebui să ia ministrul David!

Thursday, 6 February 2025

Asta, în contextul nemulțumirilor mai vechi ale unor părinți, cadre didactice și organizații neguvernamentale care acuză nerespectarea legislației în vigoare. În jurul acestei...

Două sortimente de covrigi, retrase dintr-un lanț de magazine cu puncte de lucru și la Botoșani!

Thursday, 6 February 2025

Rețeaua magazinelor Lidl a emis o alertă alimentară și a restras dn galantare două sortimente de covrigi care pot provoca leziuni la nivelul gurii și senzație de arsură Lanțul de magazine ...