"Spiru Haret“: un proces cu o miză de cinci milioane de euro!

Dacă acceptă măsurile luate de ministrul Educaţiei, Universitatea particulară "Spiru Haret" ar trebui să plătească zeci de mii de taxe pentru o nouă licenţă.

Universitatea "Spiru Haret" a dat în judecată Guvernul României ÅŸi Ministerul EducaÅ£iei pentru că nu a mai fost inclusă pe lista instituÅ£iilor de învăţământ superior acreditate. Măsura luată de Executiv plasează astfel în afara legii organizarea unui concurs de admitere de către cei de la "Spiru Haret".

"Universitatea trebuie să respecte legea, să organizeze legal programe de studii ÅŸi să accepte măsurile pe care le-am propus privind intrarea în legalitate, pentru că deocamdată numai 74 din cele 130 de programe propuse de ei sunt autorizate pentru emiterea de diplome. Dacă nu vor să o facă, vom iniÅ£ia un proiect legislativ pentru desfiinÅ£area acestei instituÅ£ii", a spus ministrul Ecaterina Andronescu, duminică, la Realitatea TV, în cadrul emisiunii "Stradă, Åžcoală ÅŸi Spital".

Replica rectorului de la "Spiru Haret", Aurelian Bondrea, a venit luni, cu prilejul unei conferinÅ£e de presă: "InstanÅ£ele judecătoreÅŸti sunt singurele autorităţi care se pot pronunÅ£a asupra legalităţii sau nelegalităţii unei diplome. Ministerul EducaÅ£iei nu are nici o calitate conferită de lege în acest domeniu".

Curtea de Apel Bucureşti a fixat primul termen al procesului intentat de universitatea particulară pe 6 august.

Între timp, ministrul EducaÅ£iei a anunÅ£at că deja s-a gândit la o procedură prin care studenÅ£ii care au absolvit specialităţile neacreditate să poată obÅ£ină o licenţă valabilă. Ei vor avea la dispoziÅ£ie cinci ani pentru a promova un examen de validare ÅŸi unul de licenţă, potrivit unei ordonanÅ£e de guvern ce ar putea fi aprobată săptămâna aceasta, a declarat Ecaterina Andronescu.

"Cele două examene vor putea fi date la o instituÅ£ie de învăţământ acreditată, care a primit grad ridicat de încredere la evaluarea periodică. Toate costurile acestor examene vor fi suportate din taxele încasate de universitatea unde au studiat. Cei care sunt acum studenÅ£i la forme neautorizate sau neacreditate se pot transfera la forme autorizate sau acreditate", a mai precizat ea.

Costurile unei astfel de proceduri, dacă luăm în calcul 40.000 de diplome ilegale ÅŸi faptul că la facultăţile acreditate un examen de licenţă costă 500 de lei, se ridică la aproape 20 de milioane de lei noi.

Cele cinci milioane de euro urmează a fi scoase din bugetul Universităţii "Spiru Haret", unul generos după datele Ministerului FinanÅ£elor. Astfel, instituÅ£ia a avut în 2007 venituri de 74 de milioane de euro ÅŸi un profit de 33 de milioane. (Sursa:Cotdianul)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșani: Tânără de 17 ani dispărută împreună cu copilul ei de 4 luni. Autoritățile o caută!

astăzi, 13:12

La data de 27.07.2025, ora 09.00, numita Pupaza Maria-Larisa, din oraÈ™ Darabani, judeÈ›ul Botosani, de 17 ani, a plecat voluntar de la locuinÈ›a de domiciliu, împreună cu fata sa, Padurariu So...

Ajutoare de urgență de sute de mii de lei pentru angajații unei agenții de stat și rude ale lor. Ministrul Muncii trimite Corpul de control!

astăzi, 12:20

Ministrul Muncii, Petre Florin Manole, a dispus Corpului de control să demareze, luni, o anchetă referitoare la ajutoarele de urgență care au fost acordate unor angajați din Agenția Națională ...

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu!

astăzi, 11:19

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacÈ›ie duminică, la câteva zile după ce informaÈ›ii apărute în presă arătau ca DragoÈ™ Anastasiu a mituit o funcÈ›ionară ANAF timp ...