Proiectul "Primul Pas" a fost demarat de Asociaţia Părinţilor cu Autism Botoşani în luna februarie a acestui an şi vizează acordarea de servicii terapeutice gratuite pentru copiii cu autism, prin contractarea terapeuţilor specializati (psiholog, logoped, educatori, pedagogi de recuperare, ergoterapeut, asistent social, coordonator programe terapeutice), pentru (iniţial) 24 copii cu TSA inregistrati in evidenta asociatiei. Asigurarea continuităţii a fost posibilă, ulterior, prin adoptarea unei Hotărâri de Consiliu Local (30.07.2015), care a asigurat finanţarea proiectului până în luna decembrie.
"Căsuţa" copiilor cu autism este primitoare, caldă, gata să primească şi să îi ocrotească pe micuţii a căror dezvoltare şi recuperare depind de terapie.
La deschiderea oficială au fost prezenţi primarul Ovidiu Portariuc, parlamentarii Doina Federovici şi Tamara Ciofu, consilierul Eugen Ţurcanu, Alexandru Cobu, director adjunct în cadrul DGASPC Botoşani, precum şi oameni care s-au implicat în strângerea de fonduri pentru Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism, amintind aici doar pe Iulian Rotariu, pompierul care a alergat pentru visul copiilor cu autism din Botoşani de a avea o cameră senzorială (maratonul Sofia-Bucureşti, în cadrul 1000km Balkan Carity Challenge), dar şi pe Florin Acsinte, căpitanul echipei FC Botoşani.
Emoţiile au fost pe măsura aşteptărilor. Gabriela Ivan, preşedinta Asociaţiei, dar şi Mihaela Maftean, vicepreşedinta APCA, au cuvântat cu lacrimi în ochi, mulţumimd tuturor pentru sprijin, dar mai ales amintind celor de faţă că ajutorul, pentru a nu fi inutil, trebuie să se manifeste constant. Terapia odată întreruptă devine un obstacol greu de dărâmat în viitor.
"În momentul de efaţă sunt 32 de copii. În programul Primul Pas, demarat în luna februarie anul acesta, au fost iniţial 24 de copii. Ne dorim foarte mult să mai aducem cel puţin doi terapeuţi pentru a putea primi noi copii în cadrul asociaţiei. Vrem să ajungem la nivelul unui centru, să dezvoltăm şi partea de terapie, dar vom avea în continuare nevoie de sprijin", a precizat Gabriela Ivan.
"Nu vă pot spune cât de emoţionaţi suntem. Să avem un loc al nostru, pentru toţi copiii cu autism din Botoşani. Nu am cuvinte cât de greu ne-a fost parcursul până aici. Nu este singurul vis. Ne dorim camera senzorială", a completat Mihaela Maftean.
Primarul Ovidiu Portariuc s-a arătat impresionat de cele văzute, asigurându-i pe părinţii copiilor cu autism de sprijinul Primăriei Botoşani.
"De prima dată când ne-am întâlnit la Primărie mi-am dat seama că am de-a face cu persoane determinate, perseverente, care vor realiza lucruri extraordinare. Vă asigur de tot sprijinul nostru. M-aş bucura să văd şi în perioada următoare că aveţi tot mai mulţi susţinători, pentru că din ce văd aici aţi reuşit lucruri extraordinare pentru copii, pentru că ei sunt ce avem mai de preţ şi pentru ei merită să facem tot ce se poate", a spus primarul Ovidiu Portariuc.
Preotul paroh Vasile Acatrinei, de la Biserica "Sf. Spiridon" Botoşani, a oficiat slujba de sfinţire a căsuţei.
Dincolo de terapiile de fiecare zi, copiii cu autism din Botoşani (şi nu numai ei, în atenţia asociaţiei fiind şi copiii cu alte dizabilităţi) au nevoie de o cameră senzorială. Costurile sunt, însă, extrem de mari pentru puterea APCA. În luna noiembrie, asociaţia a beneficiat de o campanie demarată cu sprijinul Unicredit Botoşani. Este vorba despre 1000km Balkan Carity Challenge (30 octombrie-10 noiembrie 2015), campanie sustinuta de patru sportivi (Radu Preda, Iulian Rotariu, Victor Vlad, Pieter Wessel) în vederea strângerii de fonduri pentru dotarea şi amenajarea unei camere multisenzoriale pentru copii cu TSA, întârzieri psihomotorii şi alte dizabilitati senzoriale (orbire, surzenie, sindrom down, paralizie cerebrala etc.). Cei patru sportivi au alergat pe ruta Sofia-Bucureşti, în urma campaniei reuşindu-se atragerea în fondul asociaţiei a sumei de aproximativ 3.000 de euro. Pentru realizarea obiectivului mai este nevoie de încă 17.000 de euro, o sumă pe care Gabriela Ivan speră să o strângă în cursul anului 2016.
Cei care vor să sprijine acest vis al copiilor cu autism din Botoşani pot găsi informaţiile necesare pe site-ul APCA!
Până atunci, copiii cu autism din cadrul APCA se bucură de noua lor căsuţă unde va păşi ghiduş Moşul Nicolae.














