"Politia" concediilor medicale, la un pas de a fi eliminata. Angajatii ar putea scapa de controalele la domiciliu

Salariatii ar putea sa nu mai fie verificati la domiciliu de catre autoritati atunci cand se afla in concediu medical, potrivit unui proiect de lege inscris recent pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor. In prezent, aceste controale sunt facute in cazurile in care exista suspiciuni cu privire la acordarea concediilor medicale.

Salariatii au dreptul, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, sa beneficieze de concediu medical si de indemnizatie pentru incapacitatea temporara de munca provocata de bolile obisnuite sau de accidentele suferite in afara muncii.

Pe durata concediului medical, prezenta acestora la domiciliu poate fi verificata de catre autoritati intre anumite intervale orare ale zilei. Daca angajatii nu sunt gasiti acasa sau pur si simplu refuza controlul, acestia risca sa nu le mai fie platita indemnizatia de incapacitate temporara de munca.

Totusi, masura are sanse ridicate sa fie eliminata, conform unui proiect de lege care a ajuns luni pe ordinea de zi a sedintelor deputatilor. Din moment ce Camera Deputatilor este for decizional, eventuala aprobare a documentului va insemna ca, in principiu, pana la intrarea in vigoare singura formalitate ramasa va fi publicarea in Monitorul Oficial.

Potrivit raportului de admitere depus pe 2 iunie de Comisia pentru munca si protectie sociala si Comisia pentru sanatate si familie, prevederile referitoare la verificarea salariatilor la domiciliul sunt excesive si nu tocmai utile: "Reglementarea este excesiva si, in practica, s-a constatat ca absenta de la domiciliu a persoanei beneficiare de concediu medical nu reprezinta un motiv de suspendare a drepturilor".

Posibilitatea verificarii la domiciliu a fost introdusa in aprilie 2010, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 36/2010. La acel moment, Executivul constatase o crestere a numarului de concedii medicale acordate, fapt ce contribuia la "diminuarea semnificativa si continua a bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate", asa cum se preciza in expunerea de motive a actului normativ.

Proiectul se afla in Parlament din anul 2010

Proiectul care ar putea elimina verificarile la domiciliu ale angajatilor aflati in concediu medical a fost inregistrat la Parlament pentru dezbatere inca din 2010, insa nici in momentul de fata nu si-a incheiat parcursul legislativ.

Aceasta procedura este necesara deoarece, pentru a produce in continuare efecte juridice, toate ordonantele date de Guvern trebuie sa fie aprobate prin lege de catre Parlament.

Practic, proiectul care elimina "politia" concediilor medicale a trecut de Senat inca din iunie 2010. Apoi, in cursul mai multor dezbateri si retrimiteri la comisii, deputatii au ajuns de doua ori in situatia de a se pronunta asupra propunerii legislative (in februarie si in noiembrie 2011), insa de fiecare data nu s-a putut lua o decizie concreta.

In fine, dupa ce proiectul de lege a fost retrimis la comisii in februarie 2013, acesta a ajuns din nou pe ordinea de zi a deputatilor la inceputul saptamanii curente. Citeste mai departe

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

DOLIU în presa botoșăneană: Jurnalistul Ghenadie Prisăcaru s-a stins din viață

astăzi, 17:06

”Am decis să depun actele pentru cetățenie la Botoșani, fiind mai aproape de casă. Între timp, am încercat să mă angajez la București, dar era o perioadă foarte complicată....

Au spart trei magazine dintr-o comună din Botoșani, prejudiciul se ridică la 7.500 de lei!

astăzi, 15:54

Polițiștii Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele a doi tineri, din comunele Concești și Hudești, bănuiți de comiterea infracț...

Măsuri de ordine și siguranță publică asigurate de jandarmi la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași!

astăzi, 14:58

Jandarmeria Română, prin Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău, va asigura, alături de celelalte structuri partenere, măsurile de ordine și siguranță publică...