"Otrava" de dimineaţă care costă doar 1 leu. Ce conţine cafeaua 3 în 1

Azi, puţini au răbdare să-şi cumpere boabe de cafea şi să le macine. Nici ibricul nu mai e la modă, nici cafeaua nu mai e ce-a fost.Zi de zi, cafeaua la 1 leu, "3 în 1" sau, mai nou, capsulele pentru expresor livrează E-uri pe bandă rulantă, ascunse în denumiri ciudate şi lungi, care te descurajează să mai citeşti eticheta, dar nu să mai bei.

Toate aceste substanţe au rolul lor: unele lucrează la gust, altele dau consistenţă, ţinând loc de frişcă şi lapte, altele omogenizează grăsimea pentru aspect.

Organismul nu e pregătit să digere avalanşa de chimicale şi face eforturi în acest sens. Între timp, se strică ficatul, rinichii şi imunitatea. Pliculeţe de cafea "3 în 1" conţin: pudră pentru cafea, sirop de glucoză, ulei vegetal hidrogenat, corectori de aciditate (fosfat dipotasic, trifosfat pentasodic, polifosfat de sodiu, citrat trisodic), proteină de lapte (1,9%), emulgatori (mono şi digliceride de acizi graşi, esteri mono şi diacetil tartrici ai mono şi digliceridelor cu acizi graşi), antiaglomerant (dioxid de siliciu, sare), cafea instant (17%) şi sare iodată. Conţinutul rezultat are 48 de calorii.

"La cafelele de la automat sunt aceleaşi ingrediente. De preferat ar fi să căutaţi maşinile care macină boabele pe loc. Înainte, ingredientele cafelei de automat erau ţinute la secret. Acum, producătorii sunt obligaţi să le afişeze. Aşa am aflat că un sortiment cu lapte (caffe latte) conţine: apă, zahăr, pudră de lapte (lapte praf semi-degresat 1,5%, zer praf, lactoză), cafea solubilă (3,3%) şi urme de soia", explică medicul nutriţionist Mihaela Ionescu pentru antena3. Nici cafeaua obişnuită din comerţ nu mai este sigură, pentru că nu ştii cu adevărat ce se ascunde în cutie. Indicat este să cumpăraţi cafea boabe, pe care să o măcinaţi acasă, înainte de preparare.

"Acum se bagă năut, malţ, cicoare, amidon ca să îi mărească volumul, ceea ce nu este în regulă. Nici nu înnobilează gustul cafelei, din contră, îi dă gust de nechezol, nici nu este foarte sănătos. O asemenea cafea cu năut era recomandată cardiacilor sau hipertensivilor, pentru că mai taie din cafeină", explică nutriţionistul. Surprinzător, băuturile pe bază de cereale, gen Inka, nu reprezintă o alternativă sănătoasă.

"Bobul de cafea se prăjeşte într-un anumit fel pentru a nu fi toxic, însă cerealele astea se prăjesc, de regulă, în ulei", adaugă medicul.
Sursa : obiectiv.info

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

14 în cursa pentru președinte! Ei sunt candidații care ne cer votul în primul tur!

astăzi, 12:52

Biroul Electoral Central a stabilit, joi, ordinea de înscriere în buletinul de vot a candidaţilor la alegerile prezidenţiale. Tragerea la sorţi a fost efectuată în prezenţa memb...

Salonul Național de Arte Vizuale „Interferențe”, deschis la Noaptea Albă a Galeriilor!

astăzi, 12:28

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 12-31 octombrie 2024, în spațiul Galeriilor de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani, Salonul Național de Arte Vizuale &bdquo...

Doi polițiști din Botoșani au respins mita oferită de o șoferiță! (Video)

astăzi, 11:21

Joi, 10 octombrie 2024, în jurul orei 10:40, ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au fost sesizați prin inte...