"Laurienii intr-o recreatie verde", finalul proiectului "Recreţia verde" la Colegiul Naţional "A.T.Laurian"

La început a fost livada... Corpul C al Colegiului Naţional "A.T. Laurian" situat vizavi de bătrâna clădire a colegiului ("școliţa" - cum este el cunoscut de "laurieni") se afla într-o livadă care un timp nu s-a bucurat de atenţia deosebită a comunităţii. Copiii care învățau acolo își petreceau pauzele printre copaci bătrâni cu crengi amenințătoare, cărămizi lăsate în urmă de constructori, gropi și buruieni amestecate cu iarbă netunsă. Sălbăticia naturii dintre betoanele orașului avea un farmec aparte, e drept, dar numai pentru ochiul unui pictor postmodern. Adesea, cei mai mici și energici dintre "laurieni" se întâmpla să asocieze recreația cu o adevărată expediție în necunoscut.

Apoi a venit ideea...
Într-o perioadă când totul este subjugat intereselor financiare, dragostea lasă impresia unui sentiment depășit și neproductiv. Și totuși, din dragoste de natură, de copii, de frumos, "laurienii" au creat un proiect: de a transforma sălbatica livadă într-un colț de rai, fără a-i răpi naturii frumusețea și fără a le răpi celor mici plăcerea de a se hârjoni printre copaci. Au urmat telefoane, zeci de hârtii, planuri și schițe, discuții constructive cu arhitecți și specialiști în amenajări exterioare. După câteva săptămâni de muncă totul părea în regulă, dar din păcate doar pe hârtie. Mai rămânea de găsit... cufărul cu galbeni.



Cufărul cu galbeni...
Și el a fost găsit. În ajutor au sărit voluntarii Asociației de Tineret "2010 Europa" care au sprijinit şi au făcut toate demersurile necesare ca ideile "laurienilor" să prindă contur. Proiectul a câștigat o finanțare din partea Fundaţiei pentru Parteneriat Miercurea Ciuc şi MOL România (8000 RON) în cadrul Programului "Spaţii verzi – componenta Spaţii verzi urbane".



Primăria Botoșani nu putea rămâne nici ea indiferentă, mai ales că proiectul venea în sprijinul autorităților locale care își propuseseră (în concordanță cu Normele Europene) creșterea suprafeței de spațiu verde, astfel încât Botoșaniul să-şi merite numele de "Oraș grădină". Și Primăria a ajutat și ea... Şi-au ajutat şi membrii Asociaţiei Comitetelor de Părinţi din Colegiului Naţional A.T.Laurian dar şi oameni sufletişti din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Botoşani.

Iar astăzi...
Ei bine astăzi numai "școlița" nu și-a schimbat înfățișarea ștrengărească. În jurul ei, însă, nimic nu mai este la fel. Peste 2000 m2 de schimbare... S-au plantat puieți și arbuști ornamentali, sute de flori înconjură clădirea, buruienile de tot felul s-au preschimbat în gazon iar băncile apărute, unde până ieri erau gropi și pietre, își așteaptă cuminți copiii. Sprijiniţi de părinţi inimoşi a fost adus un meșter popular în lemn de pe valea Dornelor pentru a da trunchiurilor bătrâne tăiate forme din tradiția bucovineană.

Epilog...
Micii "laurieni" au acum recreații verzi și sănătoase chiar în mijlocul unui oraș care încearcă să țină pasul cu secolul al XXI-lea. Nu e o poveste, chiar dacă a fost narată astfel. E un episod de viață... Din viața familiei Laurianului...



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Coordonator proiect: prof. dr. Mihaela Prăjinariu
Director colegiu: prof. Ioan Onofrei


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Peste 280 de copii din Botoșani au susținut examenele Cambridge Young Learners of English - sesiune YLE organizată la Cambridge Star (Foto)

Monday, 30 June 2025

Sâmbătă, 28 iunie 2025, centrul Cambridge Star a fost plin de emoție, curaj și pași mici către un viitor mare. Peste 280 de copii din Botoșani cu vârste între 8 și 12 ani au ...

Sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 de lei brut. Peste 1 milion de bugetari sunt afectați!

Monday, 30 June 2025

Guvernul a adoptat în şedinţa de luni ordonanţa care plafonează sporul pentru condiții vătămătoare la suma de 300 de lei brut. Decizia afectează direct veniturile a peste 1 milion de an...

Echipa USV, formată din trei botoșănence, a luat Premiul Special la faza națională a unui concurs dedicat creării de produse alimentare! (Foto)

Monday, 30 June 2025

În perioada 19–21 iunie a.c., o echipă de studenți de la Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a participat la cea de-...