Apoi a venit ideea...
Într-o perioadă când totul este subjugat intereselor financiare, dragostea lasă impresia unui sentiment depășit È™i neproductiv. Și totuÈ™i, din dragoste de natură, de copii, de frumos, "laurienii" au creat un proiect: de a transforma sălbatica livadă într-un colÈ› de rai, fără a-i răpi naturii frumuseÈ›ea È™i fără a le răpi celor mici plăcerea de a se hârjoni printre copaci. Au urmat telefoane, zeci de hârtii, planuri È™i schiÈ›e, discuÈ›ii constructive cu arhitecÈ›i È™i specialiÈ™ti în amenajări exterioare. După câteva săptămâni de muncă totul părea în regulă, dar din păcate doar pe hârtie. Mai rămânea de găsit... cufărul cu galbeni.
Cufărul cu galbeni...
Și el a fost găsit. În ajutor au sărit voluntarii AsociaÈ›iei de Tineret "2010 Europa" care au sprijinit ÅŸi au făcut toate demersurile necesare ca ideile "laurienilor" să prindă contur. Proiectul a câÈ™tigat o finanÈ›are din partea FundaÅ£iei pentru Parteneriat Miercurea Ciuc ÅŸi MOL România (8000 RON) în cadrul Programului "SpaÅ£ii verzi – componenta SpaÅ£ii verzi urbane".
Primăria BotoÈ™ani nu putea rămâne nici ea indiferentă, mai ales că proiectul venea în sprijinul autorităților locale care îÈ™i propuseseră (în concordanță cu Normele Europene) creÈ™terea suprafeÈ›ei de spaÈ›iu verde, astfel încât BotoÈ™aniul să-ÅŸi merite numele de "OraÈ™ grădină". Și Primăria a ajutat È™i ea... Åži-au ajutat ÅŸi membrii AsociaÅ£iei Comitetelor de PărinÅ£i din Colegiului NaÅ£ional
A.T.Lauriandar şi oameni sufletişti din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Botoşani.
Iar astăzi...
Ei bine astăzi numai "È™coliÈ›a" nu È™i-a schimbat înfățiÈ™area È™trengărească. În jurul ei, însă, nimic nu mai este la fel. Peste 2000 m2 de schimbare... S-au plantat puieÈ›i È™i arbuÈ™ti ornamentali, sute de flori înconjură clădirea, buruienile de tot felul s-au preschimbat în gazon iar băncile apărute, unde până ieri erau gropi È™i pietre, îÈ™i aÈ™teaptă cuminÈ›i copiii. SprijiniÅ£i de părinÅ£i inimoÅŸi a fost adus un meÈ™ter popular în lemn de pe valea Dornelor pentru a da trunchiurilor bătrâne tăiate forme din tradiÈ›ia bucovineană.
Epilog...
Micii "laurieni" au acum recreaÈ›ii verzi È™i sănătoase chiar în mijlocul unui oraÈ™ care încearcă să È›ină pasul cu secolul al XXI-lea. Nu e o poveste, chiar dacă a fost narată astfel. E un episod de viață... Din viaÈ›a familiei Laurianului...
Coordonator proiect: prof. dr. Mihaela Prăjinariu
Director colegiu: prof. Ioan Onofrei