"Copilul nu vrea sa vada paduri, vrea sa mearga la piscina". Doi parlamentari PSD sunt gata sa dea LIBER defrisarilor

Padurile private din Romania ar putea fi taiate legal. Aceasta este propunerea unor parlamentari PSD, proprietari de teren forestier, care au scris o lege ce da liber defrisarilor.

Daca propunerea celor doi parlamentari social-democrati, va fi adoptata, proprietarii de paduri vor putea sa le taie dupa pofta inimii pentru a-si construi case de vacanta, hoteluri si spa-uri. Organizatiile pentru protectia mediului spun insa ca ideea alesilor este revoltatoare si cer sa fie respinsa urgent de parlament.

Cei doi deputati, amandoi posesori de terenuri forestiere, au rescris Codul Silvic. Potrivit ideii lor, orice proprietar de padure si-ar putea include terenul in intravilanul localitatii de care apartine fara niciun fel de costuri, ca apoi sa fie liber sa taie copacii si sa construiasca dupa bunul plac case de vacanta, hoteluri, terenuri de tenis sau piscine.

Justificarea lor este surprinzatoare: in acest fel se va dezvolta turismul montan.

"Cum facem noi sa atragem turistii sau straini?", intreaba Catalin Marian Radulescu, deputat PSD, unul din initatorii legii.

"De exemplu, pe Transfagarasan nu e construit nimic pentru ca nu s-a putut scoate din circuitul silvic si nu putem sa concuram Prahova sau alte zone. Aveti un copil cu dumneavoastra, copilul nu vrea sa vada paduri, vrea sa mearga la piscina sa joace un tenis", spune parlamentarul.

Catalin Radulescu, alintat de prieteni Berlusconi de Pitesti, are doua terenuri cu padure in Arges si spune ca nu a scris legea in interes personal si ca textul sau nu va da nici pe departe cale libera taierilor: "noi facem legi dar nu suntem procurori si politisti. Daca unul e nebun si taie...".

Celalalt initiator al legii, Ninel Peia, este si el proprietarul a doua hectare de padure langa Bucuresti, la Moara Vlasiei. Se plange ca a durat patru ani pana cand a trecut suprafata in intravilan, iar acum incearca sa o vanda cu 75 de euro metrul patrat. Ninel Peia sustine ca nu e in conflict de interese si ca a scris legea "pentru cetateni".

Potrivit Codului Silvic aflat in vigoare, includerea padurilor in intravilanul localitatilor este interzisa. La un hectar de padure, legiuitorului nu permite la aceasta ora decat constructii de maximum 200 de metri patrati. Pentru cei care vor totusi sa aiba case in padure, conditiile sunt stricte. Trebuie sa cumpere un teren de trei ori mai mare si de cinci ori mai scump decat cel pe care construieste, pe care sa il reimpadureasca. Totul se ridica la cateva mii de euro.

Ideea social-democratilor a fost resprinsa de senatori si se afla acum in dezbaterea comisiilor Camerei Deputatilor. In perioada 1990-2011 in Romania au disparut ilegal 3 hectare de padure in fiecare ora. Iar paguba depaseste 5 miliarde de euro. Peste 80 de milioane de metri cubi de lemn taiat ilegal, potrivit datelor oficiale. Neoficial, paguba este mult mai mare.

VEZI VIDEO pe Stirileprotv.ro

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Leo Grozavu, după eșecul usturător de la Iași: ”Fotbalul e pe goluri, nu pe spectacol!”

Sunday, 20 April 2025

Golurile acestei partide au fost marcate de Mihai Bordeianu (minutul 13, penalty), Xhuliano Skuka (20) și Sekou Camara (74). În urma acestui rezultat, Botoșani a ajuns la trei înfr&ac...

Poli Iași – FC Botoșani 3-0, derby-ul Moldovei cu ouă de Paști și arbitru accidentat!

Sunday, 20 April 2025

Cu o înfrângere categorică a elevilor lui Leo Grozavu, derby-ul Moldovei a oferit un moment mai puțin obișnuit înainte de partida din etapa a 5-a play-out-ului din SuperLiga. &...

Slujiri arhierești în Săptămâna Luminată, cu IPS Teofan și PS Nichifor Botoșăneanul

Sunday, 20 April 2025

Marţi, 22 aprilie, Protopopiatul Botoșani organizează, începând cu ora 18:30, procesiunea cu Sfintele Moaște ale Sfântului Gheorghe Pelerinul, ce va fi condusă de Înaltpre...