Guvernul a anunțat că odată cu rectificarea bugetară, va lua o serie de măsuri de austeritate, printre care tăieri salariale, restructurări de personal şi creșterea de accize.
Un proiect de ordonanţă de urgenţă, ce ar urma să fie pus în discuţie la începutul săptămânii viitoare, odată cu rectificarea bugetară, vizează abrogarea sporului de 15% din salariul de bază pentru condiţii grele şi vătămătoare. „Sporul nu va fi tăiat la medici, profesori, magistraţi, poliţişti. Pentru aceştia se transformă în sumă fixă, dar va fi nevoie de discuţii cu sindicatele”, au precizat surse guvernamentale. Măsura echivalează, practic, cu o reducere salarială, deoarece majoritatea angajaţilor din sistemul bugetar beneficiau de acest spor. Mai mult ca sigur, dacă va fi luată această decizie, ea va aduce dispute cu mediul sindical bugetar, care a luptat inclusiv pe calea justiţiei pentru a obţine acest spor.
De asemenea, posturile vacante din sectorul bugetar vor fi blocate, cu excepţia celor din Sănătate, Educaţie şi Poliţie. Măsura vine în condiţiile în care multe instituţii au personalul subdimensionat, iar, ca exemplu, casele de pensii nu au capacitatea cu actualul număr de angajaţi de a pune în practică recalcularea pensiilor impusă de noua lege.
O măsură aşteptată este însă cea care reglementează funcţiile publice şi care prevede ca funcţiile de conducere să reprezinte maximum 12% din posturile de execuţie şi minimum 25 de posturi pentru o direcţie etc. Aceasta va fi extinsă la toate instituţiile, deoarece există cazuri de director cu trei subordonaţi.
Prin intermediul aceleiaşi ordonanţe se are în vedere şi reducerea cu 50% a posturilor de secretari de stat la nivelul ministerelor şi a cabinetelor acestora, dar nu şi în cazul în care există doar un secretar.